Onze olijfolie Poggiolio 
adopteer een olijfboom

De olijfgaard

 

Tussen de monte Cimini en de voet van de monte San Pancratio in het gehuchtje Poggiolo, ligt de olijfgaard van Vista sull'oliveto. Dit landgoed is omringd door 727 olijfbomen van 45 jaar oud met 6 verschillende olijfsoorten; ascolana, leccino, pendolino, maurino, frantoio en carboncella. Ongeveer 75 % is de ascolana. De blend van deze verschillende olijven geeft de unieke smaak aan onze olijfolie. Eind jaren 90 stond de olijfolie die hier werd geproduceerd in de lijst van de 100 beste biologische olijfoliën in de wereld.

Helaas was de olijfgaard volledig verwaarloosd toen wij hier in mei 2011 arriveerde.

De olijfgaard was overwoekerd met bramen en hedera die tot in de inmiddels

12 meter hoge boomtoppen zaten. 15 jaar was er niet naar de olijfgaard omgekeken.

Doodzonde natuurlijk. Wij zijn daarom begonnen om de olijfgaard weer nieuw leven in te blazen.

In 2011 zijn we aan deze enorme klus begonnen. De bramen hadden we eind 2012 in bedwang. Met slechts een heggenschaar en een hark hebben we 5 ha bramen verwijderd. Dat was maand in, maand uit dagelijks 8 a 9 uur knippen. Machines of een tractor, die ons veel werk uit handen zou kunnen nemen, hebben we niet.

In januari 2013 zijn we begonnen met het toppen van de bomen. De olijfbomen waren zo hoog dat er na het inkorten slechts een stam en enkele legen takken overbleven. Door de rigoureuze "snoeibeurt" zullen de olijfbomen pas na 5 jaar weer volledig productief zijn.

Onze huidige opbrengst is momenteel zeer minimaal, maar wel van uitstekende kwaliteit.

Inmiddels zijn 340 olijfbomen ingekort naar een normale hoogte en zijn alle olijfbomen, waar we bij kunnen, gesnoeid. In 2021 hopen we alle olijfbomen gedaan te hebben. We zijn dus hard aan het werk om de olijfgaard weer in zijn oude glorie te herstellen en weer volledig productief kan zijn.
On dit allemaal te kunnen verwezenlijken zijn we een adoptieproject gestart. 

Bekijk hier het filmpje over onze olijfgaard. 


Onze olijfolie PoggiOlio

Respect is de regel die onze activiteit inspireert.  

Respect voor de natuur en het prachtige ecosysteem waarvan onze olijfbomen deel uitmaken. 

Liefde voor de olijfbomen, die al duizenden jaren deel uitmaken van de Umbrische cultuur 

en ons belonen met smaakvolle olijven. 

Passie om een olijfolie te maken van uitzonderlijke kwaliteit die 

eigenhandig is geplukt met hart, ziel en liefde. 

Trots dat vele ons werk waarderen en  dat onze olijfolie bij jullie op tafel staat.  

Wij doen er alles aan om een kwaliteits olijfolie te maken met een perfecte smaak

 • Wij gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

 • Wij oogsten als de olijven net rijp zijn. Dit is rond begin - half oktober. De opbrengst uit de olijven die vroeg in het jaar geplukt worden bevatten minder olie dan olijven die eind november tot januari geplukt worden. Ook de gezonde polyfenolen nemen af naarmate de olijf langer blijft hangen.

 • Wij plukken de olijven met de hand, om de olijven niet te beschadigingen. Dit komt de kwaliteit ten goede.

 • De slechte en onrijpe olijven worden handmatig verwijderd maar ook de meegekomen takken en blaadjes.

 • De geplukte olijven worden in luchtdoorlatende kratten verzameld voordat ze naar de perserij gaan.

 • De olijven worden binnen 24 uur tot uiterlijk 48 uur na de pluk koudgeperst waardoor de optimale smaak en kwaliteit bewaard blijft.

 • De frantoio (de perserij) controleren wij op hygiëne en dat het proces hygiënisch verloopt. 

 • Wij werken 100 % natuurlijk. Onze olijven worden niet bespoten met chemische of andere bestrijdingsmiddelen en we voegen geen geen zware metalen toe  als bemesting.

 • Onze olijfolie is ongefilterd. Hierdoor zal er altijd een bezinksel achterblijven in het blik. 

 • Tijdens de pluk en het persen van de olijven richten wij ons op het behoud van de goede eigenschappen van olijfolie. Dit komt de smaak, geur, en de gezondheidsbevorderende werking van de olijfolie ten goede.

 

Ascolana als hoofdingrediënt.

In onze 100% natuurlijke extra vergine olijfolie zijn de volgende olijfsoorten verwerkt: Ascolana, frantoio, maurino, pendolino, leccino en carboncella. De ascolana is het hoofdingrediënt in onze olijfolie.

Een niet voor de hand liggende soort, aangezien deze olijf vaak wordt gebruikt om te eten. Deze olijf zorgt voor de wat zoetige, sublieme smaak van de olijfolie.

PoggiOlio 100 % natuurlijke extra vergine olijfolie

Periode van oogsten : half oktober

Plukmethode: met de hand

Persing: koud geperst

Filter: ongefilterde olijfolie

Methode van bewaren : stalen vaten

Kleur : Goud groen

Smaak : Zacht, bittertje met een licht pepertje in de nasmaak

 

Verkrijgbaar in:

blikje 500 ml € 6.95 

blikje van 750 ml € 9.95

blik 2 liter € 25.00

blik van 5 liter € 62.50

Klik hier om het filmpje te bekijken van het persen van de olijven. 

Onze olijfolie is exclusief verkrijgbaar in de webshop van CULITALIA

Je kunt onze producten ook rechtstreeks kopen aan ons woonadres of bestellen via deze website. Wij leveren in Italië, Nederland en België.  
Er gelden lagere prijzen als je rechtstreeks bij ons woonadres koopt.

Voor delicatesse zaken, restaurants en horeca hanteren wij andere prijzen. U kunt ons mailen voor meer informatie: vistasulloliveto@gmail.com

Adopteer een olijfboom of plant een olijfboompje aan.

Aan wie geef jij een olijfboom?

Ben je op zoek naar een origineel, leuk en groen cadeau? Voor een geboorte, verjaardag, huwelijk, jubileum, herinnering, je geliefde of gewoon voor jezelf?

Adopteer dan een van onze olijfbomen of laat een nieuw olijfboompje aanplanten en geef een stukje natuur terug aan de natuur.

Een boom heeft vele, belangrijke functies, waar we niet vaak bij stil staan. Bomen zijn de longen van onze aarde. Ze geven zuurstof, bieden schaduw en zijn een thuis voor vogels, insecten, zwammen en mossen. Bomen geven ook inspiratie, rust en vertellen verhalen over tijden die ver achter ons liggen. Daarom is iedere olijfboom die we planten ook een cadeautje terug aan de natuur. Hieronder vind je enkele ideeën. 

 

Wat kost het?

1. Een olijfboom adopteren inclusief 5 liter olijfolie kost € 75,00 per jaar.

2. Een olijfboom adopteren inclusief 2 liter olijfolie kost € 35.00 per jaar.

3. Olijfboom adopteren zonder olijfolie kost € 15,00 per jaar.

4. Olijfboompje laten aanplanten kost € 37,50 eenmalig.

 

Wat krijg je ervoor terug?

* Blik met extra vergine olijfolie waarin ook de olijven van " jouw" olijfboom verwerkt zijn en een klein leeg blikje van 500 ml die je kan vullen en op tafel kan zetten. Alleen bij optie 1 en 2

* Een adoptiecertificaat met je naam of de naam van degene aan wie je het cadeau geeft.

* Een foto van "jouw" olijfboom die wordt voorzien van een naambordje met je naam/ tekst/ spreuk.

 

Wat doe we met het geld?

Wij willen de olijfgaard weer in zijn oude glorie herstellen en daarmee ook het authentieke Umbrische landschap behouden.

Toen wij hier in 2011 arriveerde was de olijfgaard volledig overwoekerd met bramen die tot in de 8 tot 12 meter hoge toppen van de olijfbomen zaten. De bramen hebben we inmiddels in bedwang gekregen. Met slechts een heggenschaar en een hark hebben we 5 ha bramen verwijderd. Dat was maand in maand uit dagelijks 8 a 9 uur knippen.

De volgende klus die geklaard moet worden is de bomen terugsnoeien naar een respectabele hoogte. Hier zijn we in januari 2013 aan begonnen. Elk jaar proberen we zoveel mogelijk olijfbomen te snoeien totdat alle bomen gedaan zijn. De verwachting is dat we daar in 2020 mee klaar zijn.

Dat betekent wel dat de opbrengst de komende jaren minimaal zal zijn want na 4 jaar zullen de meeste olijfbomen pas weer volledig productief zijn.

De opbrengst van de adoptie wordt volledig aangewend voor het herstel van de olijfgaard. Met het geld willen we een tractor kopen met een maaimachine die ons veel werk uit handen kan nemen en bekostigen we het onderhoud van olijfgaard zodat onze olijfgaard weer een gezonde olijfgaard kan worden die 100% natuurlijke olijfolie gaat produceren. De olijven worden niet bespoten en we gebruiken geen chemische of andere bestrijdingsmiddelen. En soms moet je wel wat doen om je olijven te beschermen maar de biologische bestrijdingsmiddelen zijn erg duur.

Hoe adopteer je een olijfboom of laat je een olijfboompje aanplanten?

Meld je aan via onderstaand aanmeldingsformulier.

Meld de naam of tekst die je op het bordje bij de olijfboom mag komen te staan en de datum dat je de adoptie in wilt laten gaan.

Je ontvangt van ons een mail waarin de betalingsgegevens staan.

Zodra wij de betaling binnen hebben sturen wij de foto's van de adoptieboom en het certificaat.

Voor het verzenden van de olijfolie in Nederland komt er € 7.25 aan verzendkosten .voor een pakket van max. 10 kilo.
Voor het verzenden van de olijfolie in België komt er € 10.25
 aan verzendkosten bij voor een pakket van max. 10 kilo. 

 

baby
boom

Laat een olijfboompje aanplanten en verwelkom de pasgeboren baby met een eigen geboorteboom. Beiden zullen stevig geworteld zijn en uitgroeien tot mooie volle volwassen bomen.

huwelijks
boom

Laat het bruidspaar hun liefde bezegelen door het planten van een huwelijksboom. Zoals de boom groeit, groeit ook de liefde voor elkaar.

wens
boom

Wil je iemand laten weten dat je aan deze persoon denkt?  Bijvoorbeeld als iemand jarig is, ziek is, verhuist is, extra steun nodig heeft.  Geef een wensboompje om hem/haar te feliciteren, op te vrolijken, veel geluk of kracht toe te wensen.

Houten bruiloft boom

Geef een olijfboom cadeau voor vrienden of familie die 5 jaar getrouwd zijn.

 

liefdes

boom

Liefde heeft een goede bodem nodig om te groeien. Oude olijfbomen zijn al diep geworteld net als jullie liefde.

herinnerings
boom

Het is soms moeilijk om woorden te vinden.  Geef een herinneringsboom of laat een herinneringsboom aanplanten om de herinnering aan je dierbare levend te houden.

Je eigen
boom

Een cadeautje voor jezelf omdat je het onderhoud en het behoud van het Umbrische landschap wilt steunen en dol bent op (h)eerlijke olijfolie.

goede doelen
boom

Met dit boompje geef je niet alleen een origineel en duurzaam cadeau, maar wij geven 10 % aan KWF.

Extra vergine olijfolie. Wat betekent dat? 

Een olijfolie mag enkel extra vergine genoemd worden als deze een zuurgraad van < 0,8 en koudgeperst is. Koudgeperst  betekent dat de olijvenpasta tijdens het productieproces niet warmer mag worden dan 27 °.

De waarde van de zuurgraad kan enkel in een laboratorium bepaald worden.

 

Hoe herken je een goede extra vergine olijfolie?

Er zijn een paar eigenschappen waaraan je een goede olijfolie kunt onderscheiden. De belangrijkste methode om te weten of je een goede olijfolie koopt is door deze te ruiken en te proeven.  

Een goede olijfolie voldoet aan 3 eigenschappen: hij is fruitig, bitter/zoet en pittig.

Als je eenmaal een olijfolie hebt  gekocht kun je zien of je een goede olijfolie hebt door 2 eenvoudige testjes, te doen. Dit is echter een hulpmiddel en zeker niet de beste en accuraatste methode.
Zet de olijfolie in de koelkast. Gaat deze vlokken dan weet je dat je een goede extra vergine olijfolie hebt gekocht. 
Als je in de winkel de keuze hebt uit flessen neem dan altijd olijfolie verpakt in een donkergroene fles of blik.

Licht is namelijk funest voor olijfolie. 

 

Hoe proef je een olijfolie?

Je schenkt de olijfolie in een glaasje.. Je neemt deze in je hand en dekt hem af met je andere hand. Je gaat de olijfolie opwarmen met je handen. Zo komen de aroma's vrij.

Als deze op temperatuur is gekomen ga je ruiken. Je neemt een flinke tuig en ervaart nu de aroma's. Een goede olijfolie zal fruitig ruiken. Het kan zijn dat je appel, artisjok, kruiden, vers gemaaid gras, noot  of tomaat ruikt. Allemaal goede eigenschappen.

Wat je zult gaan proeven hangt af van de soort olijf die in de olijfolie verwerkt is. In Italië zijn er zo'n 538 soorten. De Italiaanse olijfteelt is echter bijna volledig gebaseerd op slechts 50 variëteiten. Elke streek/ provincie, teelt zijn eigen ras, met de daarbij behorende typische smaak en eigenschappen die bepalend zijn voor de uiteindelijke smaak van de olijfolie.

Dan nemen we een slok van de olijfolie. Laat deze door je mond walsen maar ook even op je tong liggen, zodat je alle smaakpapillen die op je tong aanwezig zijn, kunt prikkelen. Voordat we doorslikken duw je je tong tegen je gehemelte en open je je mondhoeken. Door de mondhoeken zuig je lucht naar binnen en dit doe je zo'n 3 keer.

Door dit te doen ervaar nog beter de verschillende smaken. Je zult een bittertje proeven. Dan slikken we de olijfolie door. Indien je een goede olijfolie hebt gekocht zul je een peperig gevoel gaan voelen in je keel. Dit zijn de polyfenolen (anti-oxidanten en vit. E) die we waarnemen. De stoffen waaraan olijfolie zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen ontleent.

Indien je meerdere olijfoliën wil testen eet dan na elke proeverij een stukje appel (liefst Granny Smith)

of wit brood,  dit om de  smaak te neutraliseren en neem een slok water, liefst met bubbels.

Smaken die negatieve zijn voor een olijfolie zijn; muf, azijn, ranzig, aarde en hout smaak en vet.

 

De grootste vijand van olijfolie is zuurstof, warmte en licht.

Elke goede olijfolie die aan deze eigenschappen wordt blootgesteld zal ranzig worden.

Licht: Een goede olijfolie zal daarom nooit in een doorzichtige fles zitten.

Koop daarom altijd een olijfolie in een blikje of donkergroen getint glas.

Warmte: Zet je olijfolie niet direct naast een warmtebron, dus ook niet direct naast je gasfornuis!

Zuurstof: Schenk je olijfolie in een kleiner flesje als je veel olijfolie hebt gekocht. Bewaar de rest in een donkere koele ruimte.

 

Een olijfolie die gebotteld is, is 18 maanden houdbaar. D.w.z. dat hij dan op zijn best is. Daarna zal de kwaliteit afnemen. De smaak kan al eerder minder intensief worden. Met name  het pepertje,  dat zo specifiek aanwezig is bij verse extra vergine olijfolie, zal in de loop der tijd afzwakken. 

 

Wil je een olijfolieproeverij door ons laten organiseren bij jou thuis of in je bedrijf?
Mail ons dan voor meer informatie.

zie ook onze website PoggiOlio

ADRES
B&B - appartement
Vista sull'oliveto 

Vocabolo acquavigna 305032 Poggiolo (TR) Umbria Italia

 

CONTACT: 
vistasulloliveto@gmail.com
GSM Ed: 0031-610683848
GSM Heleen: 0039-3484802777 

 • Instagram
 • Facebook Social Icon
 • Google+ Social Icon
 • Pinterest Social Icon
 • Google Places Social Icon
 • Trip Advisor Social Icon

© vistasulloliveto2018