top of page

Blogs 

Compensatie bij vlucht vertraging en annulering

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

Dit keer plaats ik een gastblog van Remco, een van de medewerkers van AVICLAIM. Veel van onze gasten vliegen op Rome en huren vervolgens een auto om daarna heerlijk van hun vakantie te genieten bij ons. Maar wat als je vlucht vertraging heeft, wordt geannuleerd, of als er ineens een staking wordt aangekondigd op de dag dat jij vliegt? Remco legt ons uit waar je mogelijk recht op hebt. Remco:

De meivakantie is net geweest en de zomervakantie staat weer voor de deur. Dit houdt in dat er weer meer vluchten naar Rome zullen vertrekken. In 2004 heeft de Europese Unie een verordening ingesteld om u als consument te compenseren als er een vertraging of annulering ontstaat met uw vlucht.


Vanaf wanneer heb je recht op compensatie?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is heb je recht op een vergoeding voor het geleden tijdsverlies. De vertraging wordt gemeten bij aankomst, het gaat dus niet om de vertrekvertraging. De hoogte van de vergoeding hangt samen met de vluchtafstand, en staat helemaal los van de ticketprijs.
Sinds het een Europese regelgeving is, vallen de vluchten binnen Europa en alle vluchten welke worden uitgevoerd door Europese luchtvaartmaatschappijen onder de verordening.

Hieronder een paar voorbeelden wanneer je vlucht wel onder de regelgeving valt:

Vluchten van en naar Italië met KLM vallen allen onder de wetgeving.

Vluchten van Amsterdam - Bogata (Colombia) en retour met KLM vallen beide onder de wetgeving.

Vluchten met een niet Europese luchtvaartmaatschappij die starten vanuit Europa.

Als laatste gaat het om de uitvoerende maatschappij. Als er sprake is van een shared code vlucht, betekent dat meerdere luchtvaartmaatschappijen voor die specifieke vlucht tickets verkopen.

Heb jij een ticket bij KLM gekocht voor het traject Bogata - Madrid maar wordt deze uitgevoerd door Avianca, een Colombiaanse luchtvaartmaatschappij bestaat er geen recht op compensatie bij een annulering of vertraging.


Vlucht geannuleerd

Als je vlucht geannuleerd is heb je recht op compensatie als de annulering minder dan 14 dagen voor vertraging aan je kenbaar wordt gemaakt. Mocht de luchtvaartmaatschappij een alternatief aanbieden bestaat er een mogelijkheid dat het recht op compensatie vervalt. Hieronder een overzicht met de bedragen waar u recht op heeft bij een eventuele annulering.

Vluchtafstand Vertrek Aankomst €

Tot 1500 km > 1 uur eerder of > 2 uur later 250

Tot 3500 km > 1 uur eerder of > 2 uur later 400

Meer dan 3500 km > 1 uur eerder of > 2-4 uur later 300

>dan 3500 km > 1 uur eerder of > 4 uur later 600


Heb je recht op compensatie bij stakingen?

Stakingen bij de luchtvaartmaatschappijen, het grondpersoneel op de luchthavens en bij de luchtverkeersleiding kunnen ervoor zorgen dat jouw vlucht niet gaat zoals gepland.

In sommige situaties heb je recht op compensatie, in een deel van de situaties niet. Je hebt recht op compensatie als de luchtvaartmaatschappij invloed heeft op de situatie. In de bovengenoemde voorbeelden betekent het dus dat je geen recht hebt op compensatie als het gaat om een staking van de luchtverkeersleiding.

Staken de piloten of de steward(essen) van een luchtvaartmaatschappij, zoals in de zomer van 2018 bij Ryanair, dan bestaat er recht op compensatie. Naast compensatie moet de luchtvaartmaatschappij ook zorgen voor een vervangende vlucht of je mag kosteloos annuleren.


Buitengewone omstandigheden

Luchtvaartmaatschappijen zijn geen fan van deze compensatieregeling en betalen claims vaak niet uit door te melden dat er sprake was van buitengewone omstandigheden.

Naast dat de staking van de luchtverkeersleiding een buitengewone omstandigheid kan zijn, zijn er meer situaties welke worden beoordeeld als buitengewoon. Voorbeelden zijn; zeer slecht weer met onweer, een birdstrike of bijvoorbeeld een blikseminslag.

Luchtvaartmaatschappijen wijzen claims van passagiers vaak onterecht af en daarom bestaat er claim bureaus als Aviclaim.


Je hebt altijd recht op verzorging

Als de vertraging meer dan drie uur bedraagt, dan dient de luchtvaartmaatschappij u te verzorging aan te bieden in de periode dat u gedupeerd bent.

Dat houdt het volgende in:

- Hotelovernachting(en) indien de vlucht pas de volgende dag vertrekt.

- Vervoer van en naar de luchthaven

- Eten en drinken ten tijde van de vertraging (in normale verhouding)

Bieden ze u niets aan en moet u zelf kosten maken? U kunt dan zelf een accommodatie boeken en eten en drinken regelen. Dit kunt u later met bonnetjes claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Let wel; veel maatschappijen vergoeden geen alcoholische versnaperingen en 4 of 5 sterren hotels.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarai


bottom of page