top of page

Blogs 

Corona IX -de 5de week is ingegaan

Situatie op 5-4-2020

128.948 totale gevallen

91.246 mensen positief waarvan

58.320 in thuisisolatie

28.949 opgenomen in het ziekenhuis met symptomen

3.977 op de intensive care

15.887 overleden

21.815 genezen.
Pasen zal dit jaar anders zijn dan normaal. Gehoopt werd dat op 3 april de quarantaine periode beëindigd kon worden maar de regering heeft op 29 maart een ​​nieuwe maatregel uitgevaardigd. We zullen nog eens 2 weken verlenging krijgen van de totale lock-down. Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht.

Tot 18 april blijft de situatie dus dezelfde als vandaag en wellicht daarna nog eens een verlenging, om de strijd tegen COVID-19 te overwinnen.. Goed nieuws is dat er een lichte daling in ingezet van het aantal besmettingen. We zijn dus wel op de goede weg en hopen dat dit zo blijft voorzetten en dat ook het aantal doden zal dalen. Nieuw is dat nu op vele plaatsen mensen verplicht worden om een mondkapje te dragen. In sommige gemeenten mag niet naar buiten als je geen mondkapje op hebt. Ook in de supermarkten ben je verplicht een mondkapje op te doen, en jullie weten hoe ik hierover denk. Maar gelukkig is Ed een keer aan de beurt om boodschappen te gaan doen. Tot nu toe ben ik altijd gegaan. Afgelopen zaterdag is Ed dus voor het eerst boodschappen gaan halen en ook hij vond het een nare gewaarwording. Omdat wij geen mondkapjes hebben, ging Ed de winkel in, zonder. Je wordt dan aangekeken of je een of andere crimineel bent. Gelukkig zag de man, die normaal bij de ingang zit, om te zorgen dat er niet teveel mensen binnen gaan, dat Ed geen kapje droeg, zodat hij er een kreeg.

Een paar dagen geleden moest ik in Calvi mijn medicijnen ophalen.

Oh oh oh, ook dat was een drama!

Dikke rij voor de deur. Een eruit, èèn erin. En als je eenmaal binnen bent, wilt iedereen weer een praatje pot houden, want zo zijn de Italianen nu eenmaal. Dus dat duurde en duurde....

Bijna iedereen had ook hier een mondkapje op, behalve de wat oudere dame die voor mij aan de beurt was. Ze nam het eigenlijk ook niet zo nauw met die ene meter. Eindelijk was ik binnen. En nu ik er toch ben, kan ik maar beter gelijk wat mondkapjes kopen. We ontkomen er helaas niet aan, vrees ik. Maar geen mondkapjes te bekennen! "En nu? "denk ik. "Mag ik straks niet meer de straat op omdat er nergens mondkapjes te koop zijn? Dat is toch echt niet te hopen! "

Na mijn bezoek aan de apotheek ging ik gelijk maar wat kleine boodschapjes halen bij Eliana. Maar ook daar hetzelfde laken en pak.

Na zo'n 30 minuten buiten op mijn beurt te hebben gewacht mocht ik eindelijk binnen. De dame die voor mij was bij de apotheek was ook binnen. Zij wilde afrekenen en daarom mocht ik naar binnen, naar de broodafdeling. Maar mevrouw bedacht zich. Ze ging ineens nog allerlei dingen erbij pakken. Ik moest dus wachten bij de schappen met koekjes tot mevrouw weer klaar was bij het brood. Heh heh,. Eindelijk ging ze afrekenen. Oh nee....toch weer niet. Nu kwam ze op mij af omdat ze ook nog koekjes wilde kopen. En ik maar schuiven door de heie winkel. Naar voren, naar achteren, opzij. Want telkens moest ze weer wat hebben waar ik stond. En ik kon geen kant op.

Inmiddels stond ik bijna te koken. "Ik sta hier een meter afstand te houden, om met name de ouderen niet in gevaar te brengen, en wat doet deze tuthola!" Je zegt er niks van, ( maar ik kan wel heel lelijk kijken ) en ik maakte telkens een grote pas naar achter, vervolgd door een net te horen zucht.. Oh... ik weet het, het is niet aardig. Maar ja, soms lokken bepaalde mensen dit gedrag bij me uit. Maar na dit ochtendje Calvi ben ik er ook echt helemaal klaar mee. Ed mag voortaan de boodschappen doen.

Laat mij maar lekker thuis wat aanklungelen op ons paradijselijke eilandje. Ik hoef niet zo nodig de deur uit. Ik wil alleen de poort nog uit om met de honden de velden in te trekken en ze lekker te laten hollen. Dat vind ik zalig.

Maar helaas is daar gisteren abrupt een einde aan gekomen. Halverwege de wandeling die ik gisteren maakte, ben ik in een gat getrapt. Ik viel, maar mijn voet bleef steken in het gat. Met een enkel, die bij elke pas dikker en dikker werd, ben ik toch nog thuis weten te komen. Gelukkig had ik hoge schoenen aan, anders was dat zeker niet gelukt. Nu zit ik dus echt noodgedwongen thuis. Voorlopig zit het er niet in om een ommetjes te maken met de honden.En zo gaan de dagen en weken voorbij. Je begint er aan te wennen. Het zijn ook zulke vreemde dagen. Soms ben ik echt kwijt welke dag het nu eigenlijk is. Ik merk dat ik langer in mijn bed blijf liggen, want ja, wat kun je nog doen? En ik weet niet of jullie dat ook hebben? Maar omdat je nu toch de deur niet uit mag komt het ook regelmatig voor dat ik een pyjama dag houdt. Ja echt. Soms zit ik om 16.00u nog in mijn duster mijn tijd te verlummelen achter de computer. En dan doe ik van allerlei zinloze dingen. Iets wat helemaal niet bij mij past. Maar het gebeurd. En om 16.30u denk ik dan, ach, heeft het eigenlijk nog wel zin dat ik me aankleed. De dag is al bijna weer om.

De sleur begint toe te slaan. Ik kan ook moeilijk met een nagelschaartje de grassprietjes die er nog staan, kort knippen.

Maar goed, we modderen dus maar wat aan. Laten we maar hopen dat het snel de 18de is.De regering zal dan gaan kijken of bepaalde activiteiten stapsgewijs weer geopend kunnen worden. Waarschijnlijk zullen als eersten de bedrijven/ondernemingen waarbij het contact met klanten bijzonder beperkt is, (bijvoorbeeld degenen die reparaties uitvoeren) open mogen. Daarna zullen bars en restaurants waarschijnlijk ook weer open mogen maar dan met dezelfde maatregelen die golden voor de algehele sluiting. De tafels moeten ver uit elkaar en er mogen geen mensen voor de balies staan. De regel van minimale afstand van één meter tussen klanten moet worden gerespecteerd. Wij zullen dan hoogstwaarschijnlijk ook weer open mogen, maar zolang de grenzen dicht blijven en het verboden is je te verplaatsen van de ene naar de andere gemeente, zullen wij er niks aan hebben. Bioscopen en theaters zullen hoogstwaarschijnlijk als laatste weer open gaan. Dit geldt ook voor grote evenementen, concerten en wedstrijden.Oh ja... ik vertrek gaat niet door! Ze hebben geen Go gekregen omdat er inmiddels al zoveel programma's op tv zijn met dit thema. En het filmppje zal met alle waarschijnlijkheid ook niet op de website en FB pagina worden geplaatst van Ik vertrek. We hebben alles dus voor niks gedaan....

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page