top of page

Blogs 

Corona virus. V

Dit weekend zijn er weer veel nieuwe besmettingen bijgekomen waarmee de teller in Umbrië inmiddels op 143 staat. En het virus komt nu ook steeds dichterbij. Zaterdag is iemand in Narni positief getest. Dat is wel een beangstigend gevoel.

Helaas blijft het virus zich wereldwijd verspreiden en worden steeds meer landen hard getroffen.


Wij gaan inmiddels door wat ons is opgedragen; Io resto a casa.

Zaterdag was het een wat bewolkte dag en dus prima om binnen van alles te doen. Wat zal mijn huis blinken als deze 3 weken voorbij zijn!


Zondag scheen de zon weer volop. Heerlijk weer om buiten aan de slag te gaan. Ik ga de olijfbomen snoeien. Ik heb er nog zo'n 100 te gaan.

Maar, er gebeurde iets opvallends vandaag. Het was beduidend minder stil dan anders.

Ik hoorde mensen in hun tuintjes.,gelach van kinderen en het geluid van tractoren. En tegen de middag passeerde er zowaar mensen langs ons huis. Twee oudere dames, hier uit het dorp, gewapend met een aardappelschil mesje en plastic zak, gingen het veld hier voor ons in, om paardensla uit te steken.

Niet veel later zie ik weer mensen voorbij komen. Dit keer een jonger stel met een hand vol wilde asperges. Ik ken haar niet. "Zo je hebt aardig wat gevonden" zeg ik tegen haar vanaf mijn ladder in mijn olijfboom, en blij dat ik even een praatje kan maken. "Ja "zegt ze. "Die gaan we vanavond lekker opeten met fettuccini!" En geloof me of niet, daarna komt er iemand voorbij lopen met een hand vol vers geplukte veldbloemen.

"He, gezellig", denk ik nog. "Eindelijk weer wat leven in de brouwerij."

Maar meteen daarna bekruipt me ook een heel naar gevoel.

Kan dit eigenlijk wel? Kun je zomaar een wandeling gaan maken? Gaat daardoor niet alles teniet waarvoor ongeveer 60 miljoen mensen nu stinkend hun best voor aan het doen zijn, namelijk, het virus bestrijden? , Io resto a casa, was het toch?

Ik begin enorm te twijfelen. Toch maar even mijn vrienden in Calvi via de what's app raadplegen. Het antwoord wat is krijg is duidelijk en wat ik ook al wist.

Naar buiten gaan en een lekkere wandeling is niet toegestaan. En ook niet om gratis boodschappen te doen in het veld.Als je je huis namelijk uit wilt, moet je jezelf de vraag stellen; Is het belangrijk? Is het noodzakelijk? Als je antwoord nee is, dan mag je dus ook niet weg.

Er zijn echt maar 3 redenen waarom je wel je huis uit mag en dat is om boodschappen te halen, om naar een medicus te gaan als er noodzaak voor is, en om naar het werk te gaan als thuiswerken niet mogelijk is. Voor al het andere heb je geen gegrond excuus. En deze regel geldt voor iedereen en elke inwoner in Italië

Er is 1 uitzondering. Je mag wel je hond uitlaten. En dat is in ons geval een zegen. Dat geeft ons net iets meer bewegingsvrijheid, hoewel ik mezelf dan wel afvraag of ik ze niet gewoon in je olijfgaard zou moeten uitlaten en daar 10 rondes met ze moet lopen om aan een uurtje uitlaten te komen? Gelukkig kom ik onderweg echt niemand tegen als ik een blokje om ga met Guus en Sjuul en breng ik niemand in gevaar.


En gelukkig wonen we hier op een prachtige plek met enorm veel ruimte om ons heen.Dat maakt het navolgen van de regels wel stukken makkelijker. Sommige vrienden van mij, die in Calvi wonen, hebben maar een klein huis en een piepklein tuintje en sommige helemaal niks. Zelfs geen balkon! Andere vrienden hebben hier in Calvi een 2de huis. Ze wonen en werken door de weeks in Rome en komen naar hier om de stad te ontvluchten en te genieten van de schone lucht en hun tuin die ze in Rome vaak niet hebben. Helaas mogen ook deze mensen niet naar Calvi komen ondanks dat ze hier een huis hebben. Je moet blijven in de gemeente waar je staat ingeschreven. En natuurlijk zijn er uitzonderingen en zou je met heel veel vijven en zessen toch iets voor elkaar kunnen krijgen, maar het wordt je wel heel lastig gemaakt. En dan zal je daar maar zitten. Veel Italianen wonen met meerdere families in een huis.

De ruimte die ze hebben is vaak erg beperkt. Want zo lux als wij het hebben, hebben de meeste Italianen het niet.. En dan is het behoorlijk afzien. Dan zijn 3 weken verplicht binnen blijven wel erg lang en zeker voor degene die geen tuin of groot balkon hebben. Of wat als je ook nog een stel pubers thuis hebt wonen?! Dat lijkt me ook alles behalve makkelijk .

Dit weekend zijn er heel veel controles gedaan en zijn er ook enorm veel boetes uitgeschreven en in de meeste gevallen waren het jongeren tussen de 20 en 30 jaar oud die toch elkaar hadden opgezocht in een parkje of pleintje. In Rome zijn zelfs enkele leerkrachten en de schoolleiding bekeurd die een feestje hadden georganiseerd met aansluitend een barbecue op het schoolplein van een gesloten school. Ze dachten dat een gesloten school de perfecte locatie was. Buurtbewoners die luide muziek hoorde en de rook van gegrilde worstjes, trokken aan de bel, ,


En helaas kregen we zondag via het nieuws te horen dat ook Nederland een Lock-down heeft gekregen We zitten nu allemaal in hetzelfde schuitje.

Wij willen jullie ook allemaal heel veel sterkte wensen in deze moeilijke tijden. .

We hopen met heel ons hart dat iedereen hier goed uit komt!

Samen kunnen we dit virus aan!

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page