top of page

Blogs 

Coronavirus - VI

Gegevens bijgewerkt naar 17 maart 2020 om 17:00 uur

Positief 31506 waarvan 192 in Umbrië Overleden 2503 Genezen 2941

Maandag 16 maart


De tweede week van onze volledige lock-down, (lorestoacasa) zoals het in Nederland genoemd wordt, is begonnen. Deze morgen worden we wakker van een heel vertrouwd geluid. Ons Hop koppeltje is weer teruggekeerd van zijn verre reis over de middelandse zee en ook de eerste boerenzwaluw heeft zijn eerste duik genomen n het zwembad. Het is nu echt voorjaar! En zeker als we naar de temperatuur kijken. Het zonnetje brand al behoorlijk en tegen de middag lopen Ed en ik al in een t-shirt zonder mouwen buiten te werken.

Dat maakt ook dat het voor vele ook moeilijk begint te worden om echt binnen /of in hun tuin/ op balkon te blijven.

Je merkt dat de verveling gaat toeslaan en dat mensen nu grenzen gaan opzoeken. En we hebben nog 2 weken te gaan met lange en repetitieve dagen in het verschiet.

Zelfs hier in Poggiolo, waar de meeste inwoners boer zijn en in het bezit zijn van een groot huis en flink stuk land, slaat de verveling toe, Zoals ik in mijn vorige blog als schreef, zijn er enorm veel bekeuringen uitgedeeld dit weekend en de controles worden aangescherpt. Maar ja. Hoe valt dit te handhaven?? Je kunt niet bij elke voordeur een agent zetten.

Op internet zie ik dat onze burgemeester nogmaals de bevolking aanspoort om echt binnen te blijven. En het lijkt te helpen.

Maar helaas. Een moeder van 2 kinderen die hier in het dorp woont is "aan de wandel" en struint de boomgaarden af. En dan vraag ik me direct af; wat zeg je dan tegen je kinderen, die wellicht ook wel buiten willen spelen. 'Mama gaat even wilde groente plukken en jullie blijven binnen! "

De twee bovenburen met beiden 2 puberkinderen zien het ook allemaal gebeuren. Die denken hoogstwaarschijnlijk ook, waarom zij wel, en wij niet.? En dan krijg je het bewuste sneeuwballen effect. Als wij volwassenen niet het goede voorbeeld geven dan is straks het hek van de dam en kunnen we straks met zijn allen nog langer binnen gaan zitten. En Ik raak er een beetje gefrustreerd van.

En inderdaad. Die middag zie ik enkele pubers op straat. Ze gaan bij elkaar op bezoek. En heel begrijpelijk. Die zijn na een week gamen en netflix kijken, de bank waarschijnlijk ook spuugzat.


Maar we moeten door. Er is geen andere keus.

Volgens de experts zullen de insluitingsmaatregelen na ongeveer 7 à-10 dagen effect gaan opleveren.

Ze verwachten dat het aantal besmettingen rond de 92 duizend zal gaan uitkomen en dat het aantal sterfgevallen boven de  drieduizend  zullen gaan worden. De piek van infecties wordt rond  18 maart verwacht. Het is heel moeilijker te zeggen wanneer de epidemie zal eindigen omdat deze net is begonnen, We zullen zeker niet het aantal besmettingen van Wuhan gaan evenaren, omdat het gezondheidssysteem in Italië anders is en omdat de winter op het punt staat te eindigen. Volgens de experts zit italië al in de tweede of derde generatie infecties en dit is positief. Maar het einde van de epidemie zal nog maanden op zich laten wachten.


De enorme last op de schouders van de gezondheidswerkers wordt ook steeds meer voelbaar..

Dit weekend is ook een ander probleem aan de minister voorgelegd, namelijk dat slechts 62% van de ondervraagden, steunt wat de regering doet. Dat is geen positieve uitkomst. En hoe gaat de minister dit probleem oplossen? Ik sta niet graag in zijn schoenen staan. Want alleen samen kunnen we dit virus de baas worden.Italie heeft de afgelopen week laten zien hoe we elkaar steunen door allerlei flashMobs te organiseren zodat we ons minder eenzaam voelen. Het is mooi om te zien dat ook in Nederland dergelijke initiatieven worden genomen.

En deze vorm van saamhorigheid hebben we hard nodig in deze tijden waarin we fysiek afstand moeten bewaren.

Restiamo distanti oggi, per abbracciarci più forte domani' is het motto. - laten we vandaag op afstand van elkaar blijven, om elkaar morgen sterker te omarmen.


Waar we ook zijn, we moeten alert zijn en de rook ruiken en beseffen dat het vuur echt is.

Het grootste risico is daar, waar de mensen dit niet allemaal serieus nemen.


We hopen dat jij en je gezin gezond blijven.


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page