top of page

Blogs 

Coronavirus VII

Situatie op 22 maart om 18.00 uur

Umbrië

500 positief waarvan er 128 in de gemeente Terni

Italië 46638 positieve waarvan

23783 in thuisquarantaine 19846 in het ziekenhuis opgenomen met symptomen

3009 op de intensive care

5476 doden

7024 hersteld.


maandag 23-3-2020 De derde week van de lockdown is vandaag ingegaan. De afgelopen week zijn heftig geweest. We zagen de vreselijk beelden vanauit noord-Italië. Met name Bergamo wordt hard getroffen. Het is echt hartverscheurend wat daar gebeurd en het is niet te bevatten. Hier in het zuiden lijkt het vooralsnog mee te vallen, maar we zijn er nog lang niet. Het virus kent immers geen grenzen en zolang het aantal besmettingen blijft stijgen moet er alles aan gedaan worden om dit te stoppen.

Hier in Umbrië zijn momenteel 500 mensen positief waarvan 128 in de provincie Terni. In Calvi is gelukkig nog niemand besmet of in thuisquarantiane. De inwoners doen ook hun best om dat zo te houden en onze burgemeester spreekt ons via facebook dan ook geregeld toe, middels een video opname.


Het is niet te geloven dat ondanks de vele doden er toch veel mensen zijn (met name in de grote steden) die het niet zo nauw nemen en toch bij elkaar komen, feestjes bouwen e.d. Zelf mensen die in thuisquarantaine moeten zitten.

De regering heeft daarom op 20 maart weer wat extra maatregelen genomen en ik denk dat dit geen overbodige luxe is.

Conte heeft laten weten dat alle niet-essentiële fabrieken en diensten.hun deuren moeten sluiten. Via een lijst die is gepubliceerd kun je zien wie er nog wel open mag blijven. Italië gaat nog verder op slot.

Openbare parken, tuinen en speelterreinen zijn gesloten en het is verboden om daar ook maar iets van een buitensport te doen. Wandelen mag enkel in de buurt van je woning, op voorwaarde dat in ieder geval de afstand van minimaal één meter van elkaar wordt gerespecteerd.

Verder mogen de personen die een 2de huis hebben daar niet meer heen. Nu niet en ook niet tijdens vakanties of feestdagen.

Er zal veel harder opgetreden gaan worden tegen iedereen die de regels niet respecteert. Personen die in thuisisolatie zitten zullen steekproefsgewijs worden gecontroleerd. Een goed zaak lijkt mij. Het aantal doden en besmettingen is schrikbarend hoog en het aantal besmettingen blijft maar toenemen.

Iedereen zit op de dag te wachten dat de omslag komt.


Doordat het gewone leven even is stilgezet, heb je ineens tijd gekregen om na te denken. Is dit virus hier gekomen om ons wat te vertellen?

Door dit virus beseffen we meer en meer dat we elkaar nodig hebben, is er saamhorigheid en barmhartigheid, hebben we respect voor iedereen die zijn best doet om ons te helpen en te genezen. We staan te klappen voor de zorgverleners, we zingen voor alle mensen die deze zware tijd eenzaam en alleen moeten doorstaan en proberen ze zo op te beuren. Via social media omarmen we elkaar met virtuele knuffels, zeggen we weer dat we van elkaar houden en elkaar lief hebben, laten we onze bezorgdheid merken. En pas als het niet meer kan en mag, besef je hoe belangrijk die echte arm om je heen is en een echte knuffel. Want juist nu wil je er voor iemand zijn, lijfelijk, zodat je elkaar kan troosten of geruststellen.

We zijn al veel te lang veel te oppervlakkig geweest. En nu we afstand moeten nemen beseffen we wat we hebben gemist. Ik hoop dan ook dat hierdoor een einde komt aan het tijdperk dat we alles via social media met elkaar communiceren en dat het persoonlijke contact weer terugkomt.

Zijn we elkaar, en onszelf, niet al lang geleden kwijtgeraakt?

We zijn verleerd om naar alle mooie dingen om ons heen te kijken en vooral naar elkaar. We besteedde aandacht aan materiële zaken die nu opeens niet meer relevant lijken. Alles was vanzelfsprekend en dat blijkt nu niet meer zo te zijn. We hebben nu tijd gekregen voor bezinning, Laten we die daarvoor gebruiken. We komen hier zeker uit, er komt een moment dat we onze familie en vrienden weer mogen omhelzen. Laten we dan de geleerde lessen gebruiken om de wereld een stukje mooier te maken.


En er is nog een ander klein lichtpuntje in deze donkere tijden. Door al de opgelegde maatregelen gebeuren er wonderbaarlijke dingen in de natuur. De lucht is zuiverder geworden, de stikstof uitstoot is aanzienlijk afgenomen. Zelfs de troebele kanalen in Venetië zijn plots helder en de inwoners zien na decennia weer vissen rondzwemmen! Zelfs dolfijnen! En dat in slechts 2 weken tijd! Konden we dit maar op een of andere manier vast blijven houden. Het zou de mens en de natuur zoveel goed doen.66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page