top of page

Blogs 

De pasta tradities.




Pasta staat onlos(s)makelijk verbonden met Italië. Italië kent dan ook meer dan 600 pasta soorten!!! Een gerecht die vrijwel iedereen lust en over de hele wereld wordt gegeten. Maar of we de pasta ook op de juiste manier eten, dat is de vraag. Want wist je, dat bij elke pasta soort, een andere saus wordt gegeten. Nee. Het is zelfs vloeken in de kerk als je een pasta serveert met een verkeerde saus! Hoewel de ingrediënten misschien precies hetzelfde zijn, maakt het combineren van je saus met de juiste pastavorm een ​​enorm verschil voor de algehele smaak en beleving van je gerecht. Wil jij een pasta maken zoals de Italianen dat traditiegetrouw doen en daardoor het beste uit je gerecht halen? Volg dan deze regels! Twijfelt je, dan is de gouden regel: "naarmate de grootte en dikte van de pasta toeneemt, neemt ook de complexiteit van de saus toe".

Welke saus hoort bij welke pasta? Hoe volgen de basis regels. Lange pasta

Vleessauzen en zeevruchtensausen zijn het meest geschikt voor tagliatelle en fettuccine, terwijl zelfs grotere, dikkere en grovere vormen - zoals lasagnette, pappardelle, mafalda, linguine - ideaal zijn bij rijke en volle sauzen zoals wild- of wildragout, eekhoorntjesbrood, walnoten, kaas of truffels. Bucatini gaat goed met een saus op basis van tomaat, tonijn, sardientjes, schaal- en weekdieren.


Lange dunne pasta

Lange en dunne pastavormen zoals spaghetti, capelli d’angelo, linguettine, tagliolini en vermicelli (niet te verwarren met de vermicelli die wij in de soep doen!), passen bij romige sauzen zoals carbonara of sauzen op oliebasis zoals pesto. De sleutel hier is om een ​​lichte optie te kiezen, omdat dit ervoor zorgt dat elke streng delicate pasta perfect en gelijkmatig wordt bedekt, waardoor de smaak bij elke hap wordt verbeterd.

De beste smaakmaker voor zeer dunne pasta is boter, eieren of kaas. Zelfgemaakte pasta sauzen, De meest geschikte sauzen zijn homogene en gladde sausen bv. pesto, saus met ansjovis, kappertjes, knoflook, olie en chili.

Korte pasta

Pasta met ribbels (om de saus goed vast te kunnen houden) gebruik je voor vlees- of groentesauzen. De gladde pasta daarentegen geeft de voorkeur aan sauzen op basis van eieren of saus met room. Bij tubetti rigati passen sausen van verse groente- of peulvruchten. Farfalle en penne zijn de meest geschikte vormen voor koude salades en met kaas- of romige sauzen. Mezze penne rigate ( de kortere penne) is lekker voor een pasta met verse tomaten of peulvruchten.


Spiraalvormige pasta

Bij spiraalvormige pastavormen zoals fusilli, casarecce en trofie passen lichte, zachte sausen zoals pesto of een smeuïge tomaten- groentesaus. Het is een match made in heaven.


Schelpvormige pasta Het mooie van schelpvormige pasta en is dat ze de saus erin omhullen, wat bij elke hap een explosie van smaak veroorzaakt. Daarom wil je rijke, romige of vlezige sauzen combineren met conchiglie, cavatelli, orecchiette. Aan de andere kant doen ze het ook super goed met grove groentesauzen of pesto, zoals de verrukkelijke orecchiette met pistachepesto die even simpel als heerlijk is. Als het om deze pastasoorten gaat, is het idee om componenten te gebruiken die klein genoeg zijn om de vorm te vullen.

Van de pasta- en sauscombinaties zijn formaten zoals gramigna, pipette of sedanini het meest veelzijdig. Ze zullen het zowel goed doen in bouillon als in combinatie met vele sausen, of zoals de Italianen dit noemen: pasta asciutta



Beste sauzen voor pasta uit de oven

Kaasachtige en lekker vlezig. We houden ervan! Of het nu lasagne, cannelloni of conchiglioni is, we houden van de rijke smaakcombinaties in deze pastagerechten uit de oven. Natuurlijk zijn hartige sauzen op basis van vlees perfect voor deze pastavormen. Maar sauzen gevuld met kaas of groenten zijn ook een heerlijke optie. Vegetariërs genieten vooral van een klassieke combinatie van spinazie en ricotta.


Gevulde pasta

Bij gevulde pasta draait alles om de vulling. Of het nu ravioli, tortelloni of girasoli is, je wilt dat de pasta glimt. Eenvoudige, geurige sauzen op olie- of boterbasis zijn de perfecte combinatie die de smaken van de gevulde pasta zal versterken. Of simpelweg een scheutje extra vierge olijfolie of een boter-salie saus maakt het geheel af. Met grissini kruimels of paneermeel kun je voor een knapperige garnering zorgen. Geroosterde pijnboompitten passen perfect bij vele soorten gevulde pasta.


De pasta eet een Italiaan met een vork en bij voorkeur uit een bord met een rand. De rand wordt namelijk gebruikt om de pasta goed op je vork te kunnen draaien. En na het eten van je pasta blijft er natuurlijk altijd van die overheerlijke saus op je bord achter. En ook daar hebben ze een oplossingen voor. Na het eten van de pasta maakt een Italiaan zijn bord schoon met een stukje brood; “Fare la scarpetta! “ Maar let op! Dit gebruik wordt meestal alleen in huiselijke en informele kringen toegepast. Over de afkomst van het woord gaan diverse verhalen de ronde, maar het meest voor de hand liggende is, dat dit een gebruikt was van arme mensen. La scarpetta, wat letterlijk een flexibele, buigzame schoen betekent, verwijst naar een actie van een "arme man", die zich geen stevige schoenen kon permitteren. .

Andere beweren dat het een verbastering is van het woord "scarsetta", dat armoede betekent. De arme families waren gedwongen tevreden te zijn met hetgeen andere mensen op hun bord achterlieten. Met een stuk brood wreven ze de borden schoon, zoals een schoen over de grond wrijft.

Maar welke hypothesen je ook volgt; deze gewoonte verwijst zeker niet naar een wereld van rijkdom en elegantie. Volgens de etiketten is het dus niet gepast om met brood je bord schoon te wrijven. Al hoewel.... Maestro Gualtiero Marchesi is een grote voorstander van "fare la scarpetta." Hij beweerd dat er niets beters is voor een chef-kok, dan bord terug te krijgen in de keuken die tot de laatste druppel saus is schoongemaakt. Maar goed. Niet in elke restaurant wordt dit gewaardeerd. Wees dus alert en let zeker op deze regels; . Indien je in een restaurant of in een formele context met mensen aan tafel zit en niemand besluit om met brood zijn bord schoon te maken, uit angst dat het niet op zijn plaats is, doe het dan ook zeker niet!

En wordt het wel gedaan dan is het altijd beter om met je handen een sierlijk "schoen" te maken dan het brood met een vork te doorboren.



Buon appetito!!!





Comments


bottom of page