top of page

Blogs 

De verborgen pareltjes langs de Nera bij Narni Scalo

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

Autorit


Voor we vertrekken raad ik je aan om een badlaken mee te nemen, eventueel zwemkleding en een lekkere lunch en natuurlijk je camera! Alles ingepakt? Oke, dan zijn we klaar voor vertrek. Andiamo!

Narni scalo. Zo in het voorbijgaan zou je niet kunnen bedenken dat er vlakbij enkele pareltjes zijn die een bezoekje meer dan waard zijn. Vandaag pakken we de auto en maken we een korte tour. We starten onze tocht vanuit Vista sull’oliveto richting Narni scalo. Net voor Narni scalo komen we bij Tazziano en daar gaan we eraf voor een fotomomentje. Parkeer je auto op de algemene parkeerplaats en loop naar het hoogste punt van het dorp. Daar heb je prachtig uitzicht over de Nera die niet zwart is zoals de naam doet vermoeden maar prachtig blauw tot smaragdgroen.We gaan terug naar de auto en vervolgen onze weg naar Narni scalo. Net na de A&O ga je bij de rotonde rechtdoor. In de bocht die daarna komt sla je de via della doga in. Deze rijd je helemaal uit tot je bij de Santuario della Madonna del Ponte kerk komt, gelegen aan de Strada Narni Sant'Urbano 11. We parkeren daar de auto en gaan dan de kerk in. .

Deze kerk trekt veel gelovelige en pelgrims wat goed zichtbaar is aan de vele aanwezige ex voto's. Een Ex voto’s is een voorwerp geplaatst bij een altaar of een een beeld van een heilige in een kerk of bedevaartsoord of een ander gewijd oord, en dient als smeekbede en/of dank aan God of een heilige voor een te verkrijgen / of verkregen gunst. Ze worden ook wel beloftegeschenk, beloftegift, wijgeschenk en votief geschenk genoemd. Je komt ze op vele plekken in Italië tegen. De ex-voto's in deze kerk hangen rondom de heilige grot. Het voorwerp kan van alles zijn en staat vaak in verband met de verkregen gunst. In deze kerk zie je bv. oude krukken wat erop kan wijzen dat een genezen kreupele deze heeft geofferd omdat ze nutteloos zijn geworden. Je ziet ook houten benen, voeten en handen. Deze personen zouden wellicht genezing hebben verkregen van dat lichaamsdeel.Daarnaast zijn er wanden vol met metalen ex- voto's, die gewoonlijk worden voorzien van een dankbetuiging en vaak wordt de verkregen gunst ook vernoemd. Op de ex voto staat soms ook de afkorting P.G.R. wat Pro Gratia Recepta betekent ofwel “voor de ontvangen gunst”
De historische achtergrond van deze kerk.

In het voorjaar van 1714 was een Narnese jager, Angelo Fanelli genaamd, op jacht op de berg Sant'Angelo bij de brug van Augustus. Plots stak er een storm op en kon niet meer huiswaarts keren. Gelukkig vond hij beschutting in een grot die verscholen lag tussen de struiken. In die grot werden zijn ogen aangetrokken door een prachtige figuur; een vrouw die op haar knieën een kind de zegening gaf, haar blik gericht op degenen die binnenkomen.


De "grotta" met fresco's waaronder de Madonna met kind waarnaar de kerk uiteindelijk wordt vernoemd.

Angelo onthulde enthousiast zijn geweldige ontdekking en de grot werd al snel een bestemming voor bedevaarders uit diverse landen.

De "Grotta" bevond zich rechts van de rivier de Nera waarbij de brug van Augustus (Ponte d’augusto) het huidige Narni scalo verbond met Narni. Het is onderdeel van de oude romaanse weg de Via Flaminia. De grot is in feite een kunstmatige grot. Het is gemaakt van beton in Romeinse tijd.

De fresco's geschildert op de achterste muur van de grot zijn uit de 12de

eeuw en is een voorstelling van heiligen. Van links naar rechts zien we St. Anthony, St. Juvenal, St. Johannes de Evangelist, St. Peter, de Verlosser die de zegen geeft, St. Cassio, San Giacomo en de Madonna met het kind die uiteindelijk de naam zal geven aan het heiligdom.

Op de linkerzijde staat een heilige, een bebaarde bisschop met donker haar met zijn hoofd gericht naar wie de grot binnenkomt. Het is waarschijnlijk San Giovenale. Naast hem staat de Heilige Bisschop. Ook aartsengel Michaël staat afgebeeld om met zijn opgeheven arm en getrokken zwaard, de dodelijke slag zal geven aan de demon die onder zijn voeten ligt. Hier afgebeeld als een draak waarvan zijn lange staart rond het rechterbeen gedraaid zit.

Een gekruisigde Christus is afgebeeld op de rechter zijde en aan de voet van het kruis zien we Maria waarvan slechts een klein gedeelte van de rode mantel nog zichtbaar. Haar handen, net zoals die van St. San Giovanni, zijn gevouwen in een houding van een gebed. Hieronder is een tweede afbeelding van de Madonna te zien met het kind in haar armen met naast haar een engel.

De beschermheren van de fresco's zouden de monniken van de nabijgelegen abdij van San Cassiano zijn geweest. Deze abdij is vandaag de dag nog steeds bewoond door benedictijnse monniken. De monniken zouden de reizigers de mogelijkheid hebben gegeven om te bidden tot de patroonheilige voordat ze de gevaarlijke brug van Augustus overstaken of om bescherming te vragen voor hun leven op hun reis. De wegen waren in die tijd gevaarlijk en slecht en je was je leven niet zeker door de aanwezigheid van struikrovers. Dat getuigen ook de ex voto's in deze kerk van jachtgeweren of slechts nog enkele delen ervan.


ex voto

Door de komst van vele pelgrims en de wonderen die er plaatsvonden werd uiteindelijk door de bisschop besloten om ter plekke een heiligdom te bouwen om de wonderbaarlijke grot heen. In maart 1616 werd de bouw gestart van het sanctuarium naar het ontwerp van een Milanese architect Giovanni Battistini. De eerste steen werd gelegd door de bisschop van Narni, Mons. Francesco Saverio Guicciardi. De tempel was klaar in 1722, maar werd pas op 13 juni 1728 door de bisschop Nicolò Terzago ingewijd en kreeg toen de naam "Madonna del Ponte". Op 17 juni 1727 verleende Clement XII het voorrecht aan het kerkaltaar voor elke zaterdag en in het paasoctaaf. In 1728 gaf hij zeven jaar van toegeeflijkheid aan hen die de tempel bezochten tijdens Pinksteren. In 1771 schonk de paus zeven jaar van toegeeflijkheid aan hen die op een dag de kerk hadden bezocht. De façade werd in 1946 door Salvatoriaanse vaders van het heiligdom herbouwd nadat deze op 1 juni 1944 tijdens een bombardement werd verwoest. Aan de linkerkant van de kerk staat de klokkentoren die later pas gebouwd is dankzij giften van talrijke mensen.

De brug van Augustus We verlaten de kerk en lopen dan richting het spoor.

Daar nemen we het smalle pad langs de spoorlijn.


Het pad langs het spoor naar de andere zijde

Bij de tunnel gaan we rechts en zo komen we aan de andere kant van het spoor. We vervolgen onze weg over het zandpad. We passeren de plaatselijke schietbaan en daarna zien we links de Ponte d’Augusto.


Ponte d'augusto

De brug is de loop der tijden ingestort, o.a. door verschillende aardverschuivingen, waardoor de Via Flaminia werd onderbroken. In de middeleeuwen werd een houten brug gebouwd nabij de oude brug en daardoor werd ook de heilige plaats onbereikbaar. Struiken en kleine aardverschuivingen begonnen de ingang van de grot te belemmeren. Langzaam werd het ​​ontoegankelijk en zo raakte de grot met zijn prachtige fresco's bijna 500 jaar lang in de vergetelheid. We lopen weer via dezelfde weg terug naar de auto.


We nemen de auto. We vervolgen de weg naar links. We komen dan uit op de doorgaande weg naar Narni scalo, net voor de A&O. Daar gaan we links weer richting Rome en Orte. We blijven de Via Flaminia volgen langs de Nera die je rechts naast je ziet liggen. Je komt langs sluizen bedoeld om energie op te wekken voor de nabijgelegen energiecentrale in Montone. We komen, na een bar, het dorp Stifone tegen. Net voor de flitspalen zie je aan de rechterkant een zandpad naar boven. Hier sla je in en parkeer je je auto. We gaan Stifone in en lopen naar beneden. Daar bevind zich de oude energiecentrale waarbij stroom werd opgewerkt door watermolens maar deels ook door ezels en ossen. We gaan rechts het zandpad op die ons via een bospad langs de Nera naar de oude dam en watermolen brengt. We komen nu op een magisch mooie plek. Het water is smaragdgroen tot blauw en helder als kristal. Vroeger werd hier nog wel eens gedoken om je brevet te kunnen halen. Net voor de dam is het namelijk zo’n 20 meter diep.


De oude electriciteitscentrale

We lopen weer terug naar de auto en vervolgen de weg weer richting Orte. Net na de tunnels, net voordat de weg een bocht naar rechts maakt en licht omhoog, slaan we linksaf, de weg naar de nieuwe energiecentrale van Montone. We rijden alsmaar rechtdoor tot je bouw het pand komt van de energiemaatschappij. Daar parkeren we de auto en lopen we naar het zandpad dat is afgezet met een slagboom. Het naastgelegen pand heeft een bijzonder fraai en opvallend hek. Je volgt het pad en komt dan uiteindelijk uit bij een groot houten zonneterras. Geniet daar van de rust en de pracht van het kristalheldere smaragdgroene kabbelende water. Tijd om even wat zonnestralen te pakken en te genieten van de meegenomen lunch.Meer inspiratie nodig voor je verblijf in Zuid-Umbrië en zoek je een heerlijk logeeradres vlakbij deze bijzondere plekjes? Kijk dan op onze website www.umbrievakantie.com. We geven je graag meer tips voor bijzondere uitstappen.


Ben je sportief aangelegd? Maak dan deze tour te voet of per fiets. Lees de beschrijving op de blog van Ciao tutti waarvoor ik ook blogs schrijf.

Je kunt fietsen en e-bikes huren bij https://www.associazioneraggidisole.it/noleggio/ )Na deze tour kun je een l'aperitivo doen ( je zult verrast zijn) in

Bar Rinalducci Via della Libertà, 73, 05035 Narni Scalo TR

l’apetivo van 18.00 u tot 20.30 u

en /of een heerlijke pizza eten bij

Forno Spada Pizza Via Tuderte, 107, 05035 Narni Scalo TR Geopend tot 21:30 u

bottom of page