HET RASCINO PLATEAU


Ook wel het "kleine Castelluccio" genoemd, gelegen tussen linzen, weiden, herdershuizen, wolvenomheiningen voor schapen, beukenbossen en heldere meren op grote hoogte.


Het Rascino plateau strekt zich uit over een lengte van ongeveer 7 km en heeft een breedte van 5 km en bevindt zich op een hoogte van ongeveer 1150 m boven de zeespiegel. Het wordt omringd door bergtoppen die 1500 m bereiken met aan de zuidoostelijke kant van de berggroep van de Monte Nuria (1888m) en Monte Torrecane, de plaats van een nu verwoeste middeleeuwse toren, onderdeel van een oud verdedigingssysteem van de strategische Corno-vallei die de Velino-vallei van Antrodoco verbond met die van Aterno in L'Aquila.

Verbonden met de aangrenzende Altopiano d'Aquilente gemeen met het grondgebied van Petrella Salto en dat van Cornino op de grens met de territoria van Antrodoco en Scoppito , is er een karstmeer , het Rascinomeer , van meteorische oorsprong, omgeven door een ongelooflijk gevarieerd rietveld en gescheiden door een kleine pas van de nabijgelegen vlakte van het Cornino-meer, in het gebied bekend als een vrije graasplaats voor vee en kuddes. Er zijn ook de overblijfselen van een middeleeuws kasteel ( Castello di Rascino) die toezicht hield op een strategische weg die leidde van het koninkrijk Napels naar de pauselijke staten.

Het Rascino plateau bevindt zich is een bijna ongerepte natuur met de aanwezigheid van enkele boerderijen , die in de zomer worden gebruikt als stal voor de veehouders van de omliggende gebieden, terwijl je in de winter enkele maanden heerlijk kunt langlaufen of kunt wandelen met ciaspole (sneeuwschoenen), ondanks de niet bijzonder grote hoogte. In de zomer kun je het gebied te voet, te paard of met de fiets te verkennen. Informatie kun je opvragen bij de CAI in Antrodoco of bekijk hier enkele wandelroutes.


Recent is de vlakte nieuw leven ingeblazen door de teelt van de Rascino linzen die nu verbouwd worden door gemotiveerde jonge boeren. De kleine linzen hebben de bekende en typische kwaliteit van linzen verbouwd op de Apennijnenplateau's.


Toegankelijkheid

Het is toegankelijk vanuit Fiamignano en Pescorocchiano via een bergweg, niet geasfalteerd in het laatste deel, of vanaf de rijksweg 17 vanuit Antrodoco of L'Aquila.

97 km- 2 uur rijden

https://goo.gl/maps/5CJyi45KXbfPqPCG9

Tussenstop bij Cottanello la Villa Romana di Collesecco (comunecottanello.it)

L’EREMO DI S.CATALDO (comunecottanello.it)

18 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

ADRES
B&B - appartement
Vista sull'oliveto 

Vocabolo acquavigna 305032 Poggiolo (TR) Umbria Italia

 

CONTACT: 
vistasulloliveto@gmail.com
GSM Ed: 0031-610683848
GSM Heleen: 0039-3484802777 

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Google Places Social Icon
  • Trip Advisor Social Icon

© vistasulloliveto 2011