top of page

Blogs 

Hoe bewaar je op een goede manier extra vierge olijfolie?

Bijgewerkt op: 15 apr. 2023


Door extra vierge olijfolie goed te bewaren is deze lang houdbaar en zullen de chemische en organoleptische eigenschappen ongewijzigd blijven. We moeten ten alle tijde voorkomen dat de extra vierge olijfolie wordt blootgesteld aan zijn grootste vijanden namelijk: hoge temperaturen, licht en zuurstof.


Vermijd hoge temperaturen

Het is een goede gewoonte om de olie op te slaan en hoge temperaturen te vermijden. Het temperatuurbereik waarbij de olie moet worden bewaard, ligt tussen 10 en 24°C ; de optimale temperatuur ligt rond de 14-18°C. Bij te hoge temperaturen worden chemische reacties versnelt; bij lage temperaturen kan de olijfolie met meer of mindere maten gaan stollen maar dit zal geen invloed hebben op de oorspronkelijke nutritionele en organoleptische kenmerken. Zodra de olijfolie weer boven de 18°C ​​komt wordt hij weer vloeibaar.

Vermijd contact met zuurstof

Als olijfolie in contact komt met zuurstof (lucht) ontstaat er een reeks oxidatieve reacties die, door de chemische samenstelling van de olijfolie kan veranderen zoals kleur, geur en smaak. Olijfolie bestaat, net als bijna alle eetbare vetten, voor meer dan 85% uit vetzuren die, in contact met zuurstof uit de lucht, veranderen tot verbindingen waardoor de olijfolie oneetbaar wordt.

Gelukkig bevat een extra vierge olijfolie een reeks kleine verbindingen, waaronder tocoferolen en polyfenolen, waaraan een extra vierge olijfolie zijn gezondheid bevorderende eigenschappen van heeft, maar de tocoferolen en polyfenolen hebben ook een antioxiderende werking die de olijf olie in de loop van de tijd kan beschermen.

Vermijd lichtbronnen

Ook licht kan de samenstelling van een olijfolie veranderen. Een olie in een doorzichtige glazen fles, blootgesteld aan zonlicht of kunstlicht, zal al heel snel veranderingen laten zien in kleur en smaak.. In tegenstelling tot wat men zou denken, moeten intense groene oliën, vanwege hun overvloed aan chlorofylen, beter worden beschermd tegen licht. Het is dus van groot belang waarin een olijfolie wordt bewaard.

Bij de producenten van olijfolie zal je de olijfolie opgeslagen zien zitten in opslagsilo's, containers van roestvrij staal of ondergrondse betegelde tanks.

De consument moet kiezen voor een verpakking die de olijfolie beschermt tegen licht, lucht en hoge temperaturen. Daarom zijn donkere glazen flessen of blikverpakkingen het meest ideaal.

.

Vermijd plastic flessen

Kunststof is een veelzijdig materiaal. Het wordt steeds vaker gebruikt voor het conserveren van voedingsmiddelen. Een van de voordelen is de bijzondere weerstand tegen zelfs de sterkste schokken, maar zeer ongeschikt voor olijfolie!

Dit kostbare product moet uit de buurt van licht worden gehouden, omdat licht en warmtebronnen de afbraak van de olie versnellen, waardoor deze de neiging heeft ranzig te worden. Het moet ook uit de buurt van de lucht worden gehouden, wat het natuurlijke oxidatieproces versnelt. Het bewaren van olie in plastic flessen, of simpelweg PVC, PET, stelt het product bloot aan het risico van besmetting omdat het polyvinylchloride (waarvan de flessen zijn gemaakt) door de olie kan worden opgenomen. Als je de olijfolie zou gaan gebruiken kan dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Dit is niet het enige nadeel van plastic, want het is een materiaal waar zowel licht als lucht doorheen kan. waardoor de olijfolie ranzig wordt. Tijdens de productie heeft plastic additieven nodig om het flexibel en elastisch te kunnen maken. Zonder deze additieven zou het bros en erg kwetsbaar zijn. Tegelijkertijd maken deze additieven de fles luchtdoorlatend en lucht is nu juist de grote vijand van de olijfolie. Lucht versnelt het oxidatieproces end daardoor wordt de olijfolie ranzig.


Glazen flessen of blikken?

Heldere glazen flessen zijn zeer geschikt het product te laten zien, Hoewel dit materiaal ondoordringbaar is voor lucht, is het doordringbaar voor licht. Zelfs het kunstlicht in de supermarkt waaraan olijfolie wordt blootgesteld zal voor een verandering zorgen. . Ook als je olie in donker glas koopt, blijft het probleem deels bestaan, want ook deze flessen laten voor 30 % licht door.

Een ander materiaal voor het bewaren van vers geperste olie is tin . Het is een materiaal van hygiënisch hoge kwaliteit dat tegelijkertijd ondoordringbaar is voor licht en lucht, waardoor een correcte bewaring gedurende een lange periode wordt gegarandeerd. Het beste is om olijfolie in kleine blikken te kopen. Koop je een groot blik dan zul je vaak de dop moeten openen waardoor de olijfolie vaker aan lucht wordt blootgesteld.


Samengevat:

- Zorg dat je olijfolie niet wordt blootgesteld aan zijn grootste vijanden t.w. Licht, lucht en hoge temperatuur waardoor je olijfolie ranzig wordt en niet meer geschikt is voor consumptie.

-Bewaar je olijfolie het liefst in kleine blikken ( 0,5 - 0.75 cl) of flessen van donker glas max. 1 liter.

- Vermijd hoge temperaturen. Zet je olijfolie dus niet in de vensterbank of naast je gaspitten.223 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page