Hoe herken je ze een goede extra vergine olijfolie (EVO) ?

Bijgewerkt: jan 12Van olijf naar olijfolie

In oktober begint voor de meeste olijfboeren de pluk van de olijven. Zo ook voor ons. Wij beginnen met plukken zodra de frantoio open gaat (de olijfolie perserij) Het is een zeer arbeidsintensief werkje wat nog wel eens onderschat wordt. Zeker als je oogst zoals wij dat doen. Niks geen schudmachines of mechanische plukarmen. Wij doen alles met de hand en harken de olijven een voor een uit de boom. Meestal zijn we 5 weken dag in, dag uit aan het plukken m.a.g. dat je aan het einde van de pluk kampt met nekklachten en verzuurde armen hebt. De wachtkamer bij de huisarts zit dan ook altijd bomvol na het plukseizoen. Maar. We hebben het er allemaal voor over want er smaakt echt niks lekkerder dan kakelverse extra vergine olijfolie!!! Via deze link kun je een filmpje bekijken van de olijfoogst en het persen van de olijven; https://www.youtube.com/watch?v=LEEqJsJviCs

Maar wanneer weet je nu of je een goed product koopt? Vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Ik zal je helpen.

Extra vergine olijfolie is een product met buitengewone eigenschappen en het is zeer goed voor onze gezondheid. Helaas bestaan er merken die olijfolie verkopen waaraan andere ( bv. olie uit zaden of noten) en/of goedkopere olijfolie of zelfs chemicaliën zijn toegevoegd om meer winst te kunnen maken. Ik hoef je niet te vertellen dat dit een enorme afbreuk doet aan de kwaliteit van olijfolie. Niet alleen qua smaak en reuk, maar deze olijfolie bezit ook niet meer de gezondheidsbevorderende eigenschappen. Extra vergine olijfolie is een van de gezondste vetten die we kunnen gebruiken. Het is niet alleen heerlijk, maar het verbetert ook onze gezondheid omdat het geen verzadigde vetten bevat en rijk is aan omega-3 vetzuren die een bijdrage leveren om het risico van hart-en vaatziekten te verlagen.

Olijfolie is ook heel anders dan andere plantaardige oliën, zoals olie gemaakt van zaden en pitten. Een olijf is namelijk een vrucht. Olijfolie is rijk aan antioxidanten (de polyfenolen) die helpen om beschadigingen aan cellen en weefsels te voorkomen en die op lange termijn ziektes zoals hart- en vaatziektes en kanker kunnen voorkomen. Via recente studies is bewezen dat extra vergine olijfolie sommige vormen van kanker kan helpen voorkomen, de spijsvertering kan doen verbeteren en het cholesterol kan helpen verlagen. Maar buiten dat we extra vergine olijfolie gebruiken om de gezondheidsbevorderende eigenschappen is het gewoon ongelooflijk lekker.

Een olijfolie is smaragd- tot geel groen en een vers geperste EVO is in meer of mindere mate peperig en bitter, ( afhankelijk van de olijfsoort) Dit zijn de anti-oxidanten die we proeven. Hij wordt goudkleurig en soepeler naarmate hij ouder wordt. Extra vergine olijfolie is een prachtige smaakversterker voor allerlei soorten gerechten. In Italië gebruiken ze het op salades, op steaks (probeer het maar eens. Veel beter dan welke saus dan ook. Bak het vlees en voordat je het vlees serveert doe je er een streepje olijfolie over. Heerlijk!) of gebak (ter vervanging van boter ) of ze doen het op geroosterd brood om een heerlijk gezonde bruschetta te maken. (spreek uit brusketta!) Heb je verse, en dus peperige / bittere olijfolie, dan zou ik geen knoflook over het geroosterd brood wrijven. De olijfolie heeft namelijk al genoeg smaak van zichzelf.

Extra vergine olijfolie is een olijfolie van de hoogste kwaliteit: het bevat niet meer dan 0,8% vrije zuren en het heeft een superieure smaak. Olijfolie kan in smaak verschillen afhankelijk van de soort olijf die gebruikt is. Er wordt onderscheid gemaakt in bittere, zoete, pittige en fruitige en/of kruidige olijfolie. En afhankelijk van de olijfolie die je kiest, smaakt de ene olijfolie ook beter op een bepaald gerecht dan de ander. Net als met wijn. En zo heb ik ook een cursus gevolgd voor sommelier dell' olio extra vergine di oliva. Zo gebruik je het best bittere olijfolie (bv van de moraiolo olijf die m.n in Trevi veel wordt gebruikt) bij sterke gerechten zoals gegrild rood vlees (bistecca sangue) , sausen, witlof. Pittige olijfolie is heerlijk in soepen, bruschetta, tomatensaus, gekookte groente, gemengde sla, peulvruchten. Zoete olijfolie (zoals onze PoggiOlio monocultivar van ascolana olijven) in delicate gerechten; vis, wit vlees, schaaldieren, zalm, spinazie. Fruitige olijfolie is heerlijk in salades, als dressing en op gekookte vis.

Een studie uit 2010 van de Universiteit in California heeft aangetoond dat 69 % van de olijfolie die verkocht wordt in de Verenigde Staten nep is. *) Ze zijn gemengd met andere oliën zoals pinda, koolzaad en zonnebloemen. Maar dezelfde merken worden verkocht over de hele wereld. Een vergelijkbaar schandaal is in 2008 in Italië aan licht gebracht. Bij 85 olijfboeren kwam aan het licht dat zij hun olijfolie mengde met chlorofyl, chemische kleur- en smaakstoffen en met zonnebloem- en koolzaadolie, om veel goedkoper product. De Universiteit in California heeft in 2010 124 olijfoliën onderzocht en vond dat meer dan 70% van de monsters slecht waren.

In dit lijstje van Niet goed staan: Bertolli, Mezzetta, Carapelli, Pompeian, Primadonna, Mazola, Sasso, Colavita, Star, Antica Badia, Whole Foods, Safeway, Felippo Berio, Coricelli Tegen Filippo Berio en Bertolli zijn zelfs rechtzaken aangespannen.

Het is niet mogelijk om te vertellen hoe zuiver de olijfolie is door gewoon te kijken. Toch kun je thuis een eenvoudig testje doen: Bewaarde olijfolie in de koelkast en als het vlokken gaat vormen betekent dit dat de olijfolie puur is en enkelvoudig onverzadigde vetten bevat. Als hij vloeibaar blijft heb je wellicht een olijfolie gekocht met toevoegingen. Helaas zegt dit ook nog niet alles, want een olijfolie waar bijvoorbeeld nieuwe olie met oude olie is gemengd zal deze test ook doorstaan. Het is dus niet altijd een garantie dat je een van goede kwaliteit hebt gekocht.

Maar met al deze misleiding en fraude, hoe kunnen we dan weten of we wel een goede olijfolie kopen? Hier wat tips:

1. Het belangrijkste is natuurlijk proeven. Een goede extra vergine olijfolie heeft een uitgesproken smaak, textuur en aroma dat moeilijk te vervalsen is.

2. Probeer zo mogelijk olijfolie van kleine producenten te kopen.

3. Echte extra vergine olijfolie kan aanzienlijk variëren in smaak, afhankelijk van de gebruikte olijven en het gebruikte proces, en of de gebruikte olijven groen of rijp zijn. Over het algemeen zal de olijfolie fris, geurig, enigszins fruitig of kruidig zijn. Hij kan enigszins peperig, pittig of licht zoet zijn met een licht bittere of scherpe nasmaak - wat geen teken is dat het van lage kwaliteit is, maar dat het juist vol zit met de kostbare antioxidanten die de olijfolie smaak en zijn gezondheid bevorderende eigenschappen geven!

4. Olijfolie gemaakt van verse, groene olijven heeft een meer grasachtige, kruidige smaak en een wat lichtere, groenachtige kleur, terwijl olijfolie van rijpere olijven een rijkere, meer boterachtige, mild, wat geler van kleur is en minder gepeperd van smaak. Waar je de voorkeur aan geeft is een kwestie van persoonlijke smaak dan van kwaliteit.

5. Nadat je een goede kwaliteit olie hebt gevonden die u bevalt, moet je deze goed bewaren namelijk op een koele, droge plaats verwijderd van licht. Naast je fornuis, op de afzuigkap of op een zonnig aanrecht zijn voorbeelden van slechte plaatsen. Warmte, licht en zuurstof zijn de vijanden van olijfolie en kunnen je goede olijfolie ranzig maken. De beste olijfolies zullen daarom altijd verpakt zijn in niet licht doorlatende verpakkingen of in groen glas.

6. Wanneer olie ranzig is geworden gaat hij muf ruiken. Ranzige olie smaakt niet alleen niet meer goed, het is ook niet goed voor je gezondheid, omdat het vrije radicalen gaat bevatten, die het tegenovergestelde effect kunnen hebben van verse, onbedorven extra vergine olijfolie en het kan dan zelfs het risico op hartaandoeningen en kanker zelfs vergroten. Gooi muf ruikende olijfolie dus altijd weg.

7. Woorden op een label als 'puur', 'licht' of 'extra licht' duiden niet op kwaliteit of een lager vetgehalte. Integendeel. Ze bedoelen dat de olie een geraffineerde olie van mindere kwaliteit is. Deze oliën kunnen echter prima gebruikt worden om te bakken en te frituren. Hoewel EVO opgewarmd kan worden tot 230 graden Celsius en dus prima is om te bakken en te frituren is het wel zonde om een dure extra vergine olijfolie hiervoor te gebruiken. Het voegt vaak ook niet veel toe aan de smaak. Beter is het de olijfolie in te zetten na de bereiding van je gerecht. Gebruik je extra vergine olijfolie dus liever voor het bereiden van salades, sauzen of met een streepje olijfolie op bereidt vlees, vis of gekookte gerechten.

Kortom: Kies olijfolie van kleinere producenten, koop olijfolie verpakt in donker glas of metalen containers die de olie tegen licht beschermen, lees labels zorgvuldig, bewaar de olijfolie op de juiste manier en vertrouw op je smaakpapillen.

Wil je echt weten hoe je een olijfolie moet proeven? Boek dan je vakantie bij Vista sull’oliveto en we nemen je mee onze olijfgaard in, leggen je alles uit over onze olijfbomen, de snoei, de pluk, het onderhoud en het persen. Daarna doen we een olijfolie proeverij en zul je leren hoe je goede olijfolie kunt herkennen. Je kunt daarover ook meer lezen op onze website. Hier kun je ook onze extra vergine olijfolie PoggiOlio bestellen en ons olijfbomen adoptie project. En met de koop van onze olijfolie steun je nu ook onze actie voor KiKa.


Onze EVO olijfolie Poggiolio

Lees ook ons verhaal over de pluk. https://www.umbrievakantie.com/post/ed-en-heleen-in-de-olie

Recente blogposts

Alles weergeven

ADRES
B&B - appartement
Vista sull'oliveto 

Vocabolo acquavigna 305032 Poggiolo (TR) Umbria Italia

 

CONTACT: 
vistasulloliveto@gmail.com
GSM Ed: 0031-610683848
GSM Heleen: 0039-3484802777 

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Google Places Social Icon
  • Trip Advisor Social Icon

© vistasulloliveto 2011