top of page

Blogs 

Hoe is de situatie in Italië m.b.t. Covid-19

COVID-19 UPDATE 08-01-2021


Het is al lang geleden dat ik iets geschreven heb over het corona virus hier in Italie.

Niet omdat ik niet meer wil schrijven, maar meer omdat we er al dagelijks mee geconfronteerd worden en we een beetje coronanieuws moe zijn. Maar toch.

We willen graag weer met vakantie want daar zijn we met z'n allen wel aan toe denk ik. Maar kan dat ook en waar moeten we heen?

Italie heeft het niet slecht gedaan. Door de strenge maatregelen en de discipline van de vele Italianen hebben vele hun vakantie kunnen doorbrengen in Italie. En natuurlijk was de situatie niet overal hetzelfde. Sommige provincies hebben het slechter gedaan en bleven de besmettingen toenemen. Populair waren (en zijn nog steeds) de stranden, waar de Italianen graag naar toe gaan met vakantie. Daar was het deze zomer dan ook hutje-mutje vol, met alle gevolgen van dien. Andere zochten de stilte en de rust op en maakte wandelingen in de bergen. Met name de Apenijnen en de Alpen waren favoriet. En zo zagen we ineens files naar de Piano grande en de Gran Sasso ! Dat hebben we nog nooit meegegemaakt. Ook daar was het deze zomer enorm druk.

Omdat Umbrië geen stranden heeft en geen hele hoge bergtoppen was het hier heel erg rustig.


Tot aan de Kerstvakantie waren vele regios's geel. Slechts 3 provincies waren rood.

Conte heeft besloten om heel Italie rood te kleuren tijdens de feestdagen om te voorkomen dat iedereen zou gaan reizen en familie op ging zoeken. Dit zou het aantal besmettingen kunnen doen oplopen. Om dat te voorkomen gingen de provincie- en landsgrenzen dicht en werd Italie code rood. En op deze manier kun je ook beter handhaven.


Vandaag is het 8 januari en Conte heeft een nieuw decreet opgesteld. Deze kun je hieronder lezen. Ook zal er nu meer gebruik worden gemaakt van de indeling in kleurzones.


Veel Italiaanse regio's (14 van de 20) hebben de startdatum van persoonlijke onderwijsactiviteiten voor middelbare scholen uitgesteld, die oorspronkelijk gepland was om op 11 januari 2021 te worden hervat.

Middelbare scholen in Lazio, Piemonte, Ligurië en Apulië beginnen met persoonlijk lesgeven op 18 januari, Umbrië op 23 januari, Lombardije en Emilia Romagna op 25 januari, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche, Calabrië, Sicilië en Sardinië op 1 februari.

Bovendien heeft de regering vandaag de nieuwste classificatie van regio's op kleur vrijgegeven, die van kracht zal zijn vanaf zondag 10 januari.

Houd er rekening mee dat, in overeenstemming met het laatste decreet, heel Italie code Orange is in de weekenden tot 15 januari.

Voor de overige dagen van de week zijn de volgende classificaties van toepassing :

Rode zones: er zijn geen rode zones Oranje zones: voor zones die zijn geclassificeerd als met een 'verhoogd' risico, zijn de onderstaande aanvullende vergrendelingsmaatregelen van kracht. Deze regio's zijn als volgt vastgesteld: Calabrië, Emilia-Romagna, Lombardije, Sicilië en Veneto. Niemand mag de regio in of uit, behalve om werk, gezondheid of andere dringende redenen; voor schoolbezoek zoals toegestaan ​​door het laatste decreet; of om terug te keren naar iemands legale verblijfplaats. Het is toegestaan ​​om door oranje zones te gaan om iemands legaal verblijf te bereiken. Evenzo is het verlaten van de gemeente ook niet toegestaan, behalve om de hierboven genoemde redenen.

Foodservice-activiteiten (inclusief cafés, restaurants, pubs, ijssalons en banketbakkers) worden opgeschort. Bezorging blijft echter te allen tijde toegestaan ​​en afhalen tot 22.00 uur. Foodservice-activiteiten op rustplaatsen langs snelwegen, in ziekenhuizen en op luchthavens kunnen worden voortgezet.

Gele zones: voor zones die zijn geclassificeerd als 'matig' risico zijn de standaardmaatregelen van kracht (zie hieronder), maar vergeet niet dat reizen tussen regio's tot 15 januari verboden blijft, behalve om werk, gezondheid of andere dringende redenen. Alle overige regio's zijn gele zones.

De standaardmaatregelen die in het hele land van kracht zijn, volgens het wetgevingsbesluit van 3 december, blijven:

  1. Avondklok: tussen 22: 00-17: 00 uur kunnen uitsluitend personen met geldig werk (bijv. Woon-werkverkeer), gezondheidsredenen of andere dringende redenen afwezig zijn. Zulke personen zullen bereid moeten zijn om hun uitstapje te rechtvaardigen door middel van een zelfcertificeringsformulier dat hier beschikbaar is. In ieder geval wordt het ten zeerste aanbevolen dat personen op elk moment van de dag hun huis niet verlaten, behalve om werk, gezondheid of andere dringende redenen OF om lichamelijke activiteit te ondernemen of gebruik te maken van lopende diensten.

  2. Maskers: Het blijft verplicht om te allen tijde een masker op de persoon te dragen, zowel in het openbaar als in gesloten ruimtes en buitenshuis te dragen, behalve in gevallen waarin sociale afstand continu gegarandeerd is. Uitzonderingen op deze vereiste gelden voor kinderen onder de 6 jaar en voor personen met medische aandoeningen die onverenigbaar zijn met het gebruik van een masker. Maskers hoeven ook niet te worden gedragen bij lichamelijke activiteit of tijdens het nuttigen van voedsel of dranken. Het gebruik van maskers wordt sterk aangeraden in de eigen woning in aanwezigheid van bezoekers.

  3. Sociale distantiëring blijft nodig; Altijd 1 meter interpersoonlijke afstand! Het gebruik van maskers vormt een aanvulling op de bestaande maatregelen op het gebied van sociale afstand en zorgvuldige handen wassen, die prioriteiten blijven. Zelfisolatie blijft verplicht voor personen die symptomen vertonen van een luchtweginfectie met koorts (boven 37,5 graden); dergelijke personen moeten thuis blijven en contact opnemen met hun arts.

  4. Werken op afstand wordt nog steeds aanbevolen waar het mogelijk is.

  5. Voedseldiensten (inclusief cafés, restaurants, pubs, ijssalons en banketbakkers): nog steeds toegestaan ​​tussen 5: 00-18: 00 uur. Tafels mogen maximaal 4 personen hebben, maar deze limiet is niet van toepassing als alle bewoners samenwonen. Na 18.00 uur is de consumptie van eten of drinken verboden in ruimtes die open zijn voor het publiek (zowel binnen als buiten) en bezorgdiensten blijven toegestaan. Afhaalmaaltijden zijn toegestaan ​​tot 22.00 uur, waarbij het nuttigen van afhaalmaaltijden bij of nabij etablissementen verboden is.

  6. Evenementen: Sportevenementen: van nationaal of internationaal belang mogen doorgaan, maar zonder aanwezigheid van publiek.

  7. Theaters, concertzalen en bioscopen zijn gesloten. Zowel binnen- als buitenshows zijn verboden.

  8. Conferenties en conventies mogen alleen plaatsvinden via externe modaliteiten. Publieke entiteiten zullen uitsluitend vergaderingen houden via externe modaliteiten en private entiteiten wordt sterk aangeraden dit voorbeeld te volgen.

  9. Feesten: Feesten zijn verboden, ook die na burgerlijke of religieuze ceremonies. Het wordt ten zeerste aanbevolen om bezoekers niet te ontvangen in privéwoningen, behalve voor werk of noodgevallen.

  10. Beurzen en tentoonstellingen van welke aard dan ook zijn verboden.


De volgende soorten locaties zijn gesloten: - Straten of pleinen in stedelijke centra die vatbaar zijn voor drukte, kunnen de hele dag of een deel van de dag gesloten zijn, maar bieden wel toegang tot legitieme commerciële activiteiten en privéwoningen.

- Winkelcentra, winkelcentra en markten in het weekend en op feestdagen; apotheken, kiosken, tabakswinkels en winkels die voedingsmiddelen verkopen in winkelcentra en markten kunnen open blijven.

- Sportscholen, zwembaden, sportcentra, wellnesscentra en spa's. Culturele en recreatiecentra kunnen blijven werken als de fitnessruimte of het zwembad is gesloten.

- Sportactiviteiten mogen worden voortgezet in buitensportcentra en clubs, zolang de eisen inzake sociale afstand worden gerespecteerd en het gebruik van hun kleedkamers / kleedkamers is verboden

- Musea en andere culturele instellingen - Skigebieden

- Pretparken

- Speelhallen, gokruimtes, bingohallen en casino's (en dergelijke activiteiten zijn verboden in elk ander type faciliteit) - Danszalen en nachtclubs, zowel binnen als buiten.

Openbare parken en tuinen: blijven open voor het publiek zolang bijeenkomsten en menigten strikt worden vermeden.


Buiten sporten mag worden uitgevoerd in openbare parken en met gebruikmaking van openbare oefenapparatuur, mits een persoonlijke afstand van 2 meter wordt gerespecteerd tijdens sportactiviteiten en 1 meter voor alle andere fysieke activiteiten. Contactsporten zijn alleen toegestaan ​​voor professionele competities en competities die zijn erkend door het nationaal Olympisch comité.

Contactsporten: Training voor amateurcompetities voor kinderen en jongeren voor contactsporten is alleen toegestaan ​​op individuele basis; geen wedstrijden zijn toegestaan. Er zijn geen contactsportactiviteiten van puur recreatieve aard toegestaan.

Publieke protesten: zijn alleen toegestaan ​​in statische vorm en als de sociale afstand wordt gerespecteerd. Bibliotheken kunnen blijven opereren en hun diensten aanbieden op basis van afspraken. Diensten aan individuen kunnen worden toegestaan ​​zolang de veiligheidsprotocollen worden gevolgd en alleen als regio's bepalen dat hun werking verenigbaar is met epidemiologische trends op hun grondgebied.

Openbaar vervoer: Treinen, trams en bussen mogen voor maximaal 50% worden gevuld.


Wil je de actuele situatie blijven volgen kijk dan op deze website.

Helaas is nu ook Calvi dell'umbria getroffen met positieve gevallen. De eerste besmetting ontstond doordat een serveerster bij pizzeria San Carlo (voor vele heel bekend) besmet was zonder dit te weten en daardoor enkele restaurantbezoekers en andere personeelsleden besmet heeft. Dit was in oktober.

Momenteel zijn er 11 personen in thuisqaurantaine, liggen er 4 in het ziekenhuis waarvan 1 op IC en zijn er 5 personen genezen. Helaas valt er ook 1 dode te betreuren. Een man, in blakende gezondheid, die we goed kenden en die een zeer geliefd persoon was in Calvi dell'umbria.

Goed nieuws is dat het vaccinatieprogramma is gestart op 28 december.

Hopelijk krijgen mede hierdoor het virus in bedwang en zal het voorgoed uit ons leven verdwijnen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page