top of page

Blogs 

Lago di Piediluco en Cascate del Marmore

Bijgewerkt op: 1 jan. 2023


Afstand vanuit Poggiolo 38 minuten.


Gelegen in het zuidelijkste puntje van Umbrië, op de grens met Lazio, ingeklemd tussen de bergen Luco en Caperno, is het het grootste meer in de regio, op Lago di Trasimeno na. .Het meer heeft een onregelmatige met een oever van ongeveer 13 km.. De oppervlakte van het meer bedraagt slechts 1,52 km2.

Het meer ligt op 370 meter boven zeeniveau, en de dipete van het meer zo'n 20 meter. Er zijn echter maar weinig punten waar het water lager is dan 12 meter diep. .

Het meer van Piediluco is een van de belangrijkste centra van de Italiaanse Roei Federatie. Hier worden wedstrijden gehouden op nationaal en internationaal niveau.

Op dit meer kun je alle watersporten uitoefenen er is een strandje en diverse eet- en drinkgelegenheden.

Piediluco is het enige dorp met uitzicht op het meer. Het is een klein gehucht van middeleeuwse oorsprong. Archeologische opgravingen hebben de aanwezigheid van nederzettingen aangetoond daterend uit de late bronstijd. Onder de belangrijke monumenten vallen de Rocca (kasteel) (13e eeuw) en de kerk van San Francesco (13e eeuw)


Diverse rivieren monden uit in Lago di Piediluco zoals de Rio Fuscello en twee kunstmatige kanalen. Het Piediluco meer vormt samen met de meren van de Ratina-vlakte, het oude Lacus Velinus. Het Velino-meer was in die tijd ernorm groot en bestond uit een meer die liep van de Rieti akte tot aan de Marmore-bergkam.


Cascate del Marmore

Cascata delle Marmore is een door de Romeinen kunstmatig aangelegde waterval.

De marmore dankt zijn naam aan de zouten die in de kalkrijke stenen voorkomen en die de waterval doen lijken op wit marmer.

De Velino rivier (een grote zijtak van de Nera), werd in ongeveer 290 v. Chr. verbreed en was in feite een groot stilstaand water. Gevolg: moerassig en ongezond gebied.

Om dit water af te voeren, liet de consul Curio Dentatus een kanaal graven naar de klif van de Marmore. Daar valt het water 165 m naar beneden en komt terecht in de rivier de Nera. Dit adembenemend schouwspel is enkel te aanschouwen op vaste dagen en tijden. Het water van de watervallen wordt namelijk intensief geëxploiteerd voor de productie van elektriciteit in de centrale Galleto, gebouwd in 1929.

Dit betekent dat het waterval niet constant werkt, maar dat “de kraan” het merendeel van de dag dicht staat, waardoor de waterval slechts een stroompje wordt. Het meer van Piediluco vormt het bekken en fungeert als een reservoir voor de elektriciteitscentrale. De centrale wekt 654 MW op en is daarmee de krachtigste centrale in de Apennijnen en staat nr 5 in Italië.

Kijk voor de openingstijden van de waterval op de website. Entree € 10.00 p.p. en voor parkeren moet je ook betalen. De Nera mondt uit in de Tevere (Tiber) bij Orte.

Bij centro Belvedere kun je excursies boeken: 1 Botanische tuinen. Bezoek op zaterdag of zondag 11.30 of 14.30u. Duur 1 ¼ uur. Prijs € 2,50 2 Travertino grotten. Vertrek 11.00 en 16.00 Duur 1uur. Prijs € 10.00 en kinderen € 4,00
135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Orvieto

Comments


bottom of page