top of page

Blogs 

Otricoli en Ocriculum

Bijgewerkt op: 28 feb. 2022

Vandaag neem ik jullie mee naar Otricoli en het nabijgelegen Ocriculum. Otricoli is het dorp waar wij vanuit Vista sull’oliveto op kijken. Het is een middeleeuws stadje, gebouwd op de top van de heuvel met uitzicht op de oude Romeinse archeologische stad; Ocriculum.


Voor je omhoog loopt naar het oude stadscentrum passeren we de hoofdstraat. Onder de bogen zitten barretjes, winkeltjes en restaurants. We nemen links de weg omhoog en als we onder de stadsmuur door lopen kom je in het oude centrum. Vergeet niet om Maria dag te begroten als je verder wilt lopen, tenminste, dat is wat het bordje je verteld wat onder het Maria beeldje hangt.Vandaag de dag is de stad en de ziel nog steeds middeleeuws. Het huidige historische centrum is bijzonder. Je vind er nog de oude stadsmuren, gebouwen en monumenten uit de Middeleeuwen tot aan de twintigste eeuw. De Via Flaminia loopt onder de stad door en delen van de oude weg zijn terug te zien in het nabijgelegen Ocriculum. Dit is een archeologisch park van zo’n 36 ha. en is zeker een bezoek waard, bewoond door de Romeinen en die zijn ondergang vond tijdens de barbaarse invasies. Je vind hier de ruïnes van het theater, het amfitheater, de baden, de grote substructuren en grote grafmonumenten langs de via Flaminia. In het Antiquarium San Fulgenzio, kun je de voorwerpen bekijken die werden ontdekt in recente opgravingen. Tufsteen en marmer De huizen in Otricoli zijn gemaakt van donker tufsteen en hebben witte fragmenten van marmer bewerkt met bas-reliëf. Het pronkte er in overvloed in de Romeinse tijd. Na de verwoesting door de barbaren kwamen deze fragmenten op het platteland terecht en nog steeds kun je ze vinden. Zelfs de Barberini in Rome namen het mee als bouwmateriaal van het Colosseum.
Verscholen achter een uitzonderlijke deur die volledig gebouwd is uit oude fragmenten, kun je op de Via Corso nr 23 een kijkje nemen in het portaal van het prachtige paleis, Squarti-Perlain, die gebouwd is van antiek marmer.


Gebouwen uit verschillende eeuwen Op het centrale plein, staat de Collegiata S. Maria Assunta kerk. Deze is pre-Romaanse en stamt uit de 7de eeuw, bijna volledig gerenoveerd in de 9e eeuw.

De kerk is verdeeld in drie beuken verfraaid met metselwerk, pilaren en kolommen en op de muren vindt je fresco’s en schilderijen met name uit de Renaissance en de 17de. Een groot aantal decoratieve materialen zijn uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Het houten altaarstuk stamt uit de 12e eeuw. De voorgevel en de klokkentoren stammen uit de 19de eeuw.Een ander bijzonder kerkje is die van S. Salvatoris uit 123. Het is rechthoekig met een kleine klokkentoren boven de façade. Bij recente restauratiewerkzaamheden kwam er een zeldzaam veertiende-eeuws fresco aan het licht van de Umbrische school en vandaag de dag onderwerp van talrijke studies. De ex-voto fresco's op de zijmuren, waaronder drie afbeeldingen die de "Madonna del latte" weergeven, zijn zeer bijzonder en van grote historisch-artistieke waarde.

Achter de stadsmuren, domineert de Tiber-vallei.Ijs, pizza, wijn

En na het slenteren door de steegjes en te hebben genoten van het mooie uitzicht op de Tiber-vallei is het nu wellicht tijd voor een drankje of een verkoelend ijsje. Ga dan zeker even binnen bij Bar degli Archi in de hoofdstraat. Zij maken zelf hun ijs. Achter is een groot overdekt terras met prachtig uitzicht op o.a. Calvi dell’umbria en Poggio di Orticoli. En als je heel goed zoekt kun je zelfs Vista sull’oliveto zien liggen.


Voor een heerlijke pizza of andere typisch Umbrische maaltijden ga je naar restaurant Le Delizie. Je kunt er heerlijk buiten eten maar ook een pizza afhalen. Maar er zijn meerdere restaurants war je heerlijk kan eten.

Wil je liever zelf iets koken? In Otricoli zitten 2 goede slagers. Een in het oude stadscentrum en 1 in de hoofdstraat. De laatste verkoopt ook andere, typisch Umbrische producten zoals pasta, wijnen van plaatselijke wijnboeren zoals Santo iolo en Cavalieri di Mazzochi. Je kunt vanuit vista sull'oliveto zelfs lopend naar deze wijn huizen toe en we maken graag een afspraak voor een heerlijke wijnproeverij.

www.umbrievakantie.com
留言


bottom of page