top of page

Blogs 

Pioenrozen tuin "centro Botanico Moutan"

Bijgewerkt op: 3 jan. 2023

40 min rijden van Vista sull'oliveto Deze pioenrozen tuin is een bijzondere plek en uniek in de wereld. Een waar paradijs voor botanici. Geopend in april en mei.

Ondergedompeld in de natuur, strekt de zeldzame verzameling pioenen zich uit tot zover het oog reikt, over een gebied van vijftien hectare, tussen steeneiken, cipressen, eiken en eeuwenoude olijfbomen.De collectie van het Moutan Botanisch Centrum bevat meer dan 250.000 planten en ongeveer 600 *) verschillende soorten. Ze vertegenwoordigen een botanisch erfgoed. Deze tuin heeft de grootste collectie pioenrozen ter wereld. De tuin is ontstaan als studiecentrum van pioenrozen, met de bedoeling om alle soorten pioenrozen uit China en andere Aziatische landen naar Europa te brengen en ze hier te promoten.

Diverse paden leiden je langs de zeer zeldzame soorten struikpioenen. Elk jaar op het moment van de bloei, zorgen de bloeiende pioenrozen voor een uniek en boeiend schouwspel.

Je waant je in een paradijs. De betoverende plek is ook een lust voor wie een ontspannende dag ondergedompeld in de natuur wilt doorbrengen.Rocki-pioenrozen Opvallend is de omvang van het aantal Rocki-pioenen: dit zijn zeer bijzondere en waardevolle planten die in de natuur op hoogtes boven de 2000 meter boven zeeniveau groeien en op deze plek een gunstige leefomgeving hebben gevonden voor hun groei en voortplanting. Hun bloemen worden gekenmerkt door een zeer intense geur en een donkere vlek aan de basis van de bloembladen. Het Moutan Botanisch Centrum verzamelde duizenden exemplaren van aanzienlijke leeftijd en grootte die allemaal te zien op deze plek.

Ongeveer 1 ha is beplant met struikpioenrozen. Deze bloeien in mei. De kleine gele pioenrozen zijn afkomstig van de Himalaya. Ze zijn zodanig fel geel van kleur, dat men vroeger in de Himalaya de bloemen met zijde bedekte in de hoop dat de zijde geel zou kleuren.

Kruidachtige pioenrozen Daarnaast wordt de collectie aangevuld met duizenden kruidachtige pioenrozen. Eenmaal in bloei levert dit een uniek spektakel op: een bloementapijt met duizend tinten roze dat zich uitstrekt over meer dan een hectare.

De duizenden kruidachtige pioenrozen hebben de vorm van kleine boompjes. Ze maken het grootste deel uit van het domein (ongeveer 14 ha) en bloeien eerder dan de struikpioenrozen. Het is dan ook het meest interessant om voor half april de tuinen te bezoeken.


Naast pioenrozen is het tussen april en mei mogelijk om getuige te zijn van de bloei van blauwe regen, groeiend over pergola's die je schaduw geeft en waarvan de geur je bedwelmt.


Openingstijden De pioenrozen bloeien in april en mei en de tuin is enkel in die periode toegankelijk.

Een bezoek is een echte ontdekking. Je kan er ook pioenrozen kopen en er is een restaurant met prachtige tuin (en goede keuken), cafetaria en winkeltje (met o.a. cosmeticaproducten gemaakt van pioenrozen).


Adres: Centro Botanico Moutan, Strada statale Ortana 46, Località Il Pallone Vitorchiano. Open elke dag in april en mei van 9u30-13u en 14u30-18u zaterdag en zondag doorlopend open van 9u30 tot 18u


*) De collectie omvat zowel pioenen uit de vaginatae-sectie ( P. suffruticosa, P. ostii, P. rockii, P. decomposita, P. quii, P. jishanensis ) als die uit de delavayane-sectie ( P. delavayii, P. ludlowii ).


Ben je nog niet uitgekeken???

Maak dan een toer en bezoek Vitorchiano (een pittoresk en gezellig stadje van Etruskische oorsprong, gelegen op vulkanisch gesteente (peperino), en/of bezoek Sant' Angelo, met muurschilderingen uit bekende sprookjes en/of bezoek Celleno, een mysterieus en spookachtig verlaten dorpje via de A1 kun je weer terug naar huis.115 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page