Het ware verhaal van San Valentino uit Terni

Bijgewerkt: feb 4

14 februari 2018


Er was eens, in het oude Rome. een wild religieus festival genaamd i Lupercalia, gewijd aan Luperco, een heidense god die het vee beschermde tegen de aanval van wolven en de god van de vruchtbaarheid en erotiek. Het werd gevierd in hartje winter, van 13 tot 15 februari, wanneer de wolven meer honger hadden en gemakkelijker een kudden konden aanvallen. De offerrituelen vonden plaats in de grotten van de Palatijn, genaamd Lupercal, precies daar waar Romulus en Remus werden verzorgd door de wolf. Omdat dit een periode van zuivering was, werd gedacht dat het een echte verzoenende rite is, waarbij gewone mannen en vrouwen betrokken waren. Knappe jonge mensen zwierven door de kale straten, alleen bedekt met dikke geiten huiden om zichzelf te beschermen tegen de kou, met hun gezichten verborgen door een moddermasker om niet te worden herkend. Zij waren de priesters van de god. Ze offerde aan de goden vrouwen. Vrouwen boden zich op straat aan en zelfs zwangere vrouwen ervan overtuigd dat daardoor de bevalling goed zou gaan en voor het geluk van het ongeboren kind.

Maar wat heeft dit barbaarse ritueel met onze Valentijnsdag te maken, die we automatisch associëren met harten, geschenken en andere tederheid?
Basiliek in Terni gewijdt aan de heilige San Valentino.

Het was de 5de vijfde eeuw na Christus. Het christendom was een vervanging van het heidendom, maar de Lupercalia was zeker moeilijk uit te roeien. Het was in 465 dat Paus Gelasius drastische maatregelen nam en de Lupercalia verbood. Om niet al te impopulair te zijn, verving hij het feest voor een feest gewijd aan liefde; dat de basis van de christelijke ideologie. Hij koos de dag in het midden van de Lupercalia en wijdde het feest toe aan Valentijn, die op die dag, een paar eeuwen geleden, was gemarteld.

En nog steeds vieren we op 14 februari Valentijnsdag, een feest waar we onze geliefde in het zonnetje zetten. Een traditie die in Italië geboren en in bijna de hele wereld gevierd wordt. Sint Valentijn (san Valentino) werd in 176 in Terni toen Interamna genaamd. Hij was nog maar een tiener toen hij zich bekeerde tot het christendom en daar maakte hij een duizelingwekkende carrière. Op zijn 21ste was hij al bisschop. Hij ging naar Rome om de heidenen te bekeren en werd onmiddellijk berispt door de toenmalige keizer Claudius. Als reactie hierop liet Valentino zich in dienst nemen om zo de keizer zelf te kunnen bekeren. Toen hij 97 jaar oud was, wat in die tijd al een wonder was, werd hij onthoofd. Dit gebeurde, heimelijk van de mensen die van hem hielden, net buiten Rome, langs de Via Flaminia. De weg die naar zijn Terni leidde. Het was 14 februari 273. Volgens sommige bronnen werd hij gemarteld omdat hij een christen Serapiaen een heidense legioensoldaat Sabino had gehuwd wiens familieleden er op tegen waren. De ceremonie vond snel plaats, omdat zij ziek was. Beiden stierven, god weet hoe, maar wel voorzien van de zegen van Valentine.

Maar heb je geen geliefde om Valentijnsdag te vieren?? Wees dan gerust want op 15 februari wordt het feest gevierd van San Faustino, die beschermer is van de vrijgezellen.
Het overblijfsel van de heilige Valentijn in de kerk van Santa Maria in Cosmedin in Rome .


www.umbrievakantie.com

Recente blogposts

Alles weergeven