top of page

Blogs 

Villa FarneseVilla Farnese, is een monumentale Italiaanse villa van grote allure die dateert uit de late renaissance. De villa is gelegen in Caprarola, in de provincie Viterbo.

Villa Farnese in Caprarola moet niet verward worden met twee andere bouwwerken uit de Renaissance die beide in Rome staan: Palazzo Farnese (ook Villa Farnese wordt soms Palazzo Farnese genoemd) en Villa Farnesina.


Geschiedenis

De opdrachtgever tot de bouw van Villa Farnese en tevens de naamgever ervan, was de kunstlievende kardinaal Alessandro Farnese (5 oktober 1520 - 2 maart 1589), een telg uit het Huis Farnese, waaruit vele wereldlijke en kerkelijke leiders zijn voortgekomen. De ontwerper was Giacomo Barozzi da Vignola, een van de beroemdste architecten en schrijvers over bouwkunst van de late renaissance. De renaissancevilla werd gebouwd tussen 1559 en 1575 en is nog vrijwel in oorspronkelijke staat.


De plattegrond van Villa Farnese is vijfhoekig. Ook de omringende tuinen zijn monumentaal en even indrukwekkend als het gebouw zelf. Ze vormen een belangrijk voorbeeld van de Italiaanse tuincultuur uit de Renaissance. Het bijgebouw is een van de woningen van de Italiaanse president. Het hoofdgebouw is publiek toegankelijk.De villa is beroemd om zijn talrijke fresco's. Antonio Tempesta beschilderde de wanden van de traphal, die opvalt door zijn spiraalvorm. Op het gelijkvloers zijn de werken van Hercules afgebeeld. De appartementen op de piano nobile zijn ingedeeld in suites van telkens vijf kamers. De wanden zijn beschilderd in Maniëristische stijl. Het programma verheerlijkt de glorie van de Farnese en werd opgesteld door humanistische geleerden onder leiding van secretaris Annibale Caro.[1] Er is een cyclus gewijd aan Alexander de Grote. In de Sala dei Fasti Farnesiani hebben de gebroeders Taddeo en Federico Zuccari de daden van de Farnese weergegeven. Op een fresco in die zaal zijn de twee grote rivalen van die tijd, keizer Karel V van Habsburgen de Franse koning Frans I van Valois te zien samen met kardinaal Farnese, wiens familie door huwelijken met beide dynastieën verwant was.


In de Stanza delle Geografiche zijn op fresco's kaarten van Italië, Europa, Afrika, Azië en Amerikaweergegeven.

Andere fresco's zijn gemaakt door Raffaellino da Reggio, Giacomo del Duca, Giovanni De Vecchi en Giacomo Zanguidi (il Bertoia). Ook noorderlingen hanteerden het penseel: Bertoia, die Federico Zuccari opvolgde als capomaestro, had de Antwerpenaar Bartholomeus Spranger en de Brusselaar Joos van Winghe meegenomen om te schilderen in de kamers die hij moest afwerken: Sala del Giudizio, Sala della Penitenza, Sala dei Sogni, Anticamera degli Angeli en Sala di Ercole (ca. 1572-74).


Palazzo Farnese in Caprarola, stamt uit de late Renaissance en wordt gezien als het meest belangrijkste in Europa. Het eerste project voor de bouw van Palazzo Farnese werd gegeven aan een van de belangrijkste architecten van de tijd, Antonio da Sangallo, bijgestaan door Baldassare Peruzzi. In 1530 werd begonnen met de bouw van het vijfhoekige fort met vijf hoekige wallen, waarvan één de werd voorzien van een toren. In 1534 werden de bouw opgeschort ten gevolge van de inductie van Alessandro Farnese als paus Paulus III.

Een paar jaar later, trok de neef van Paul III, .Alessandro Farnese, zich terug in Caprarola omdat hij Pier Luigi (Hertog van Castro, Parma en Piacenza), had gedood. De familie had veel te verduren wat deels eel veroorzaakt werd door de rivaliteit van die edelen, die strijd voerde over het pausdom en de controle over een aantal strategische landen. Alessandro Farnese werd onmiddellijk verliefd op Caprarola. Het was een aangename schuilplaats in de buurt van Rome. Hij liet de bouw weer opstarten en de droom van zijn grootvader Paolo III waar te maken. Hij belde de modieuze architect, Jacopo Barozzi da Vignola. één van de grootste meesters van het maniërisme. In 1559 ontwierp Vignola, begonnen de werken van de Villa Farnese. Aan de bouw werkten belangrijkste schilders en de meest beroemde architecten mee. Alleen de beste van het beste. Het Palazzo Farnese werd gebouwd in vijfhoek omringd door een diepe greppel. De ruimtes werden ontworpen op basis van precieze criteria en eisen, met inbegrip van de verdeling van de verdiepingen in twee zones: de zomerkamers in het noorden, de winterkamers in het westen. De trap van het bedienend personeer werden aangelegd in de dikke muren zodat zij niet in verbinding stonden met de kardinaal.

Voor de ingang van het Palazzo Farnese, is een groot plein die toegang bood aan rijtuigen. De onderste deur gaven toegang tot de keukens, magazijnen en diensten die nodig zijn voor bedienden. De schilderingen op de begane grond zijn beschilderd door Taddeo Zuccari, zoals de Stanze di Stagioni die in de fresco's de feiten van Jupiter vertelt.

De Stanza delle Guardie werd geschilderd door Federico Zuccari na het overlijden van zijn broer.

De cirkelvormige binnenplaats


Via deze omgevingen bereikt u de buitengewone binnenplaats ontworpen door Vignola in ronde vorm, samengesteld uit twee karakteristieke overlappende portieken waarvan de gewelven meesterlijk werden beschilderd door Antonio Tempesta, evenals de wanden van de wenteltrap. Deze originele interpretatie kwam voort uit de regels van die tijd, omdat de trap naar de bovenste verdiepingen, die meestal op de binnenplaats werd gebouwd, intern werd aangelegd en de inspiratie was van Vignola, dus die werd Scala Regia genoemd .Een voortreffelijke trap die draait om dertig kolommen van peperino (soort vulkanisch gesteendte wat met name op de monte cimini voorkomt), waarbij wordt beweerd dat de kardinaal zijn slaapkamer zelfs te paard kon bereiken, maar dit is nooit gedocumenteerd. De begane grond is verdeeld in twee appartementen: een zomer verblijf met fresco's van Taddeo, en deels door Frederick, en een wonterverblijf met fresco’s van Bertoja, uit Raffacosellino uit Reggio en John de Vecchi . Hier is het ook de slaapkamer van kardinaal, ook wel bekend als het Huis van de Dageraad. De Farnese familie kamer, genaamd de kamer Fasti Farnese vertellen in fresco's de familiegeschiedenis en die van zijn voorouders. Op dezelfde verdieping is de voorkamer van de Raad, waarin de aandacht wordt besteed aan de figuur van Paulus III en het Concilie van Trente.

In 1566 stierven Taddeo en Annibal Caro. Taddeo werd vervangen door zijn broer Federico, terwijl Annibal Caro werd vervangen door Ottavio Panvinio en Fulvio Orsini. Federico beschilderde een deel van de kamers op de 1ste etage maar m.n de kapel terwijl de uitwerkingen van de vloer werden ontworpen door Vignola.

Hierna volgt de hal van Hercules, in opdracht van Annibal Caro met een grote loggia. De waardevolle fresco's, gemaakt door Federico, verwijzen naar mythologie en in het bijzonder naar de legende van Hercules bij het meer van Vico.

Bertoja werkte aan de kamers van de boete, de beoordelingen, de dromen en die van de engelen. Na Bertoja werkte andere kunstenaars waaronder Giovanni De Vecchi en Raffaellino da Reggio.

Zaal met geografische kaarten Een van de meest fascinerende kamers is de kamer van de kaarten van de hele wereld , geschilderd door Giovanni Antonio da Varese, waarschijnlijk met de medewerking van Raffaellino uit Reggio en Giovanni De Vecchi, en een de originele weergave van de dierenriem in de plafond.
De Vignola stierf in 1573 en de werken werden voltooid in 1575 samen met de vierde en vijfde verdiepingen gereserveerd voor de stafleden en ridders.

Samen met de prachtige Villa bouwde de Farnese familie een groot park in de buurt van het paleis, met spectaculaire waterpartijen, watervallen, sculpturen en Italiaanse tuinen .

Buiten de muren werden de stallen gebouwd om ruimte te bieden aan paarden, koetsen, schuren en accommodatie voor werknemers.

Met de bouw van dit grandioze werk, gerealiseerd in slechts 27 jaar, begon een reeks werken om de stedelijke lay-out. Er werden bruggen aangelegd en de straat naar het palazzo moest 1 rechte weg worden, een zeldzaam voorbeeld van zestiende-eeuwse stadsplanning.


Je vindt villa Farnese op slechts 45 rijden van Vista sull'oliveto en dit is èèn van de plekjes die je echt gezien moet hebben! Ook prima te combineren met andere bezienswaardigheden in de omgeving. Uitgestippelde routes liggen voor je klaar en vind je in onze online gids ( enkel toegankelijk voor onze gasten)


Heleen en Ed B&B Countryhouse Vista sull'oliveto Vocabolo acquavigna 3

Calvi dell'umbria fraz. Poggiolo

Comments


bottom of page