top of page

Blogs 

Villa Lante in Bagnaia, niet alleen geliefd bij King Charles III van Engeland

Bijgewerkt op: 1 jan. 2023

Bezoek dit park met zijn Italiaanse tuinen, zijn prachtige fonteinen en bewonder de de twee gebouwen Gambara en Montalto. Een plek die koning Charles III van Engeland (toen prins) zeer dierbaar was. Hij had de wens om hier een keer te kunnen slapen en dat is hem uiteindelijk ook gelukt is. De organisatie hiervan heeft menigeen wel veel kopzorgen opgeleverd want de zestiende-eeuwse residentie Villa Lante stond er al jaren onbewoond bij.Villa Lante di Bagnaia, is een van de beroemdste Italiaanse maniëristische tuinen van de zestiende eeuw. De tuinen zijn de belangrijkste attractie van Villa Lante, met hun spectaculaire waterpartijen, watervallen en fonteinen.


Geschiedenis van de villa en tuinen

In het midden van de tuinen staan ​​twee bijna identieke huizen die dertig jaar na elkaar zijn gebouwd door twee verschillende eigenaren. De eerste is kardinaal GianFrancesco Gambara die de villa bezat tussen 1568-1587. Het woord voor (rivier)kreeft is in het Italiaans "gambero" en dit is het persoonlijke symbool van deze kardinaal. Een grote grote kreeft die overal in de tuin in verschillende sculpturale te vinden is. Na zijn dood in 1587 werd de villa geërfd door de 17jarige neef van paus Sixtus V, kardinaal Alessandro Peretti di Montalto. Hij was eigenaar van de tuin van 1590-1623 en het was deze jonge knul die het tweede huis bouwde en de tuin afwerkte.


Na de dood van de kardinaal kwam de tuin in het bezit van hertog Ippolito Lante en werd zelfs een tijdje bewoond door een Amerikaanse erfgename. Hoewel de tuin en het huis in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar werden gebombardeerd door de geallieerden, werkte Dr. Angelo Cantoni om de tuin en villa's in hun oorspronkelijke pracht te herstellen.


De huizen zijn momenteel niet te bezoeken, maar de tuinen wel. Daar gaan we dan ook beginnen.

Om een goed idee te hebben over de tuin, moet je helemaal bovenaan beginnen. Het thema van de tuin is water, te beginnen met één waterbron bovenaan, die bergafwaarts stroomt naar lager gelegen terrassen en fonteinen. Dit werd bereikt door de ongelooflijke hydrauliekingenieur uit Siena: Tommaso Ghinucci. De stroom van de bovenste fonteinen naar de onderste werkt nog steeds met de originele mechanismen van Ghinucci.


De bron (Bovenste terras)

Hier borrelt het water uit zijn natuurlijke bron in een stille grotachtige ruimte. In termen van symboliek wordt regen beschouwd als de bron van water en daarom is deze grot bedoeld. Het water dat neervalt in de bemoste poel, doet denken aan regen. Er zijn twee loggia's die een theatrale achtergrond bieden voor de scène waar gasten van de villa kunnen rondhangen en ontspannen. Deze loggia verwijzen allegorisch naar de toppen van de berg Parnassus die uit het water van de zondvloed oprijzen en bevatten beelden van muzen. Het is een waar Theater van Water.


De Dolfijnfontein en de Zee

Op het volgende terras beneden vinden we de dolfijnen en de zee, Deze leidt naar de waterketen.

Waterketen

Gezien in veel andere 16e-eeuwse villa's en tuinen, waaronder het Palazzo Farnese in Caprarola, wordt dit een gioco d'aqua in het Italiaans genoemd - een "waterspel" waarin water van het ene kleine bassin in het andere stroomt en naar beneden kabbelt in een waterval van geluiden .


De Fontein van de reuzen (het 3de terras)

Deze fontein vertegenwoordigt zoet rivierwater en dit water komt niet meer uit de oorspronkelijke bron in de grot erboven of de fontein van de zee. De reuzen (naakte liggende mannen zijn meestal riviergoden) vertegenwoordigen de rivier de Arno en de rivier de Tevere ( Tiber) - het symbool van de twee zielen van de regio Tuscia.

Deze beelden zijn indrukwekkend, maar het beste deel van de fontein is de pijp aan de bovenkant van de waterval waar water door de scharen van een enorme kreeft stroomt. (een woordspelingop de naam van de kardinaal, Gambara)

De reuzen zijn vergelijkbaar met die op het Capitool in Rome, de Fontein van de Ovato in Villa d’este in Tivoli en de rivierreuzen in de tuin van Villa Farnese in Caprarola.Het banket

Na de Fontana dei Lumini, een cirkelvormige getrapte fontein kom je bij een hoger gelegen terras waar een enorme stenen tafel staat met stromend water. Op deze plaats vermaakte kardinaal Gambara zijn gasten. In het bassis van deze enorme buitentafel van peperino steen koelde de kardinaal zijn wijn. Daar nipte hij aan gekoelde witte wijn uit zijn eigen fonteintafel,

Gambara vergeleek zijn tuin met die van de Romeinse schrijver Plinius de Younger, die antipasti in kleine bootjes in een gepolijst marmeren bassin liet dobberen.


Fontein van de olielampen

Fontein van de lampen bestaat uit kleinere fonteinen die Romeinse olielampen moeten voorstellenen. Als er licht schijnt door de spuitende olielampjes, lijken die op vlammen.


De grote finale:

De laatste fontein bevindt zich in het midden van een doolhof van zorgvuldig gecultiveerde buxushagen die de geordende, rationele, menselijke geest vertegenwoordigen. De fontein is een allegorische toespeling die het ene element vertegenwoordigt dat over alle andere domineert; water!. Lucht wordt vertegenwoordigd door de ster die waterstralen in alle richtingen spuit (en daarom de oneindige richtingen van de ruimte voorstelt), vuur in fakkels dat zou zijn aangestoken voor de epische feesten die hier werden gegeven en aarde door de heggen. Deze fontein produceerde ooit ook akoestische trillingen en geluidseffecten, net zoals Tivoli's Villa d'Este-fonteintuin.

De fontein staat nu bekend als de Fontana dei Mori - Fontein van de Moren- , mogelijk vanwege de vier jongenssculpturen


Na het bezoek aan villa Lante moet je ook zeker het oude stadje binnenlopen. In Bagnaia zijn enkele belangrijkst monumenten te bewonderen. Op het belangrijkste plein, Piazza XX Settembre, bevindt zich de Pisciarello-fontein, een fontein bestaande uit vijf fakkels. Naast de fontein vinden we de toegangsdeur naar Bagnaia di interno, waarop de kerk van Santa Maria della Porta staat en daarnaast de kerk van de Madonna del Rosario. Beide gebouwen kijken uit op Piazza Castello, waar ooit de belangrijkste activiteiten van het dorp waren geconcentreerd en waar nu een prachtige fontein staat. Als je omhoog kijkt, zie je de toren en zijn grote klok, die het Dogenpaleis (of de Logge) sieren. Loop ook zeker door de smalle straatjes en dompel jezelf onder in deze tijdloze sfeer.

Sluit af met een terrasje op het centrale plein voor de hoofdingang van het dorp waar ze geweldig lekkere koffie serveren.

Wil je nog meer cultuur opsnuiven, rijdt dan door naar Villa Farnese in Caprarola, of volg de route die we speciaal voor jullie hebben uitgestippeld, en die je kunt terugvinden in de online reisgids (waarvoor je toegang krijgt als je bij ons incheckt)


Tradities in Bagnaia

In Bagnaia kunt u de typische producten van Tuscia proeven, maar ook enkele traditionele gerechten uit het dorp:

  • Paaspizza , een paascake met een vorm die lijkt op die van een paddenstoel. In veel regio's is het zout, met kaas. Het traditionele recept uit Tuscia is deze zoet en wordt gegeten tijdens het paasontbijt.

  • Porchetta van varkensvlees , gekruid met peper, knoflook, zout en venkelzaad

  • Acqua Cotta , een Maremma gerecht bestaande uit een groentesoep

  • Stracci , een pastavorm die zijn naam te danken heeft aan het gelijknamige festival.

Evenementen in Bagnaia

Er zijn 3 belangrijke evenementen die gedurende het jaar plaatsvinden in Bagnaia. 1. Het meest spectaculaire is het Vuur van Sant'Antonio , op 16 januari, wanneer een spectaculaire vuur- focarone - wordt aangestoken op Piazza XX Settembre. Voordat het vuur wordt aangestoken arriveert een historische processie. Op de dagen daarvoor zijn er de populaire spellen en worden er voedselbanketten georganiseerd.

2. Op goede vrijdag - Venerdi Santo- vindt er een indrukwekkende historische re-enactment plaats. De processies laat het verhaal van de laatste dag van Jezus' leven zien en zijn kruisiging op Golgotha. In het Viterbo-gebied heeft elke stad zijn tradities en zijn specifieke processies. Ook die van Orte is erg indrukwekkend.3. In augustus is er de Sagra degli Stracci , een eierpasta die met de hand wordt gescheurd. Tijdens de dagen van het festival zijn er muziekgroepen, spelletjes voor kinderen en natuurlijk proeverijen op elk plein in het dorp.

www.umbrievakantie.vcom

Comments


bottom of page