top of page

Blogs 

Corona virus I. Italië gaat op slot.

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2020

Het is vandaag 9 maart, 8.30 u.

Mijn zoon is sinds 3 maart voor een vakantie van 1 week bij ons. Vandaag vliegt hij weer terug. Ed vliegt ook mee naar Nederland want zijn vader viert vandaag zijn 88ste verjaardag. Het is voor ons altijd wel even puzzelen wanneer we naar Nederland kunnen gaan, zeker nu we ook 2 honden hebben. Die maak je niet blij met een lange autorit, zeker Guus niet. Die vindt autorijden echt niet leuk. Daarom gaan we nu om de beurt. En alleen in de herfst en de winter kunnen we weg, want dan zijn we gesloten en hebben we geen gasten.

17 maart ga ik een weekje naar Nederland. Even gezellig bij mijn vrienden en vriendinnen langs, het nieuwe huis van mijn zoon bekijken, shoppen en alles doen wat ik hier niet kan. Maar mijn vlucht werd vorige week geannuleerd omdat er te weinig belangstelling is. Vele vluchten zijn daarom geschrapt. Gelukkig kon ik mijn reis om boeken en nu vlieg ik een dag later. Wel zat ik te twijfelen of ik moest gaan.

Het is 10.30u. Tijd om Ed en mijn zoon uit te zwaaien.

Ik ga meteen door naar Calvi dell'umbria. Ik moet wat rekeningen betalen bij het postkantoor en broodjes bestellen bij de bakker voor de gasten die overmorgen aankomen. Daarna rijdt ik door naar Narni om boodschappen te halen.


Ik kom aan bij het postkantoor en zie daar mijn wandelvriendin, Chiara, bij de pinautomaat staan. Ze is druk bezig om met een desinfecterend lapje alle toetsen af te doen om daarna geld te pinnen. Ze steekt het geld in haar portemonnee en gaat vervolgens met een nieuw lapje, gedrenkt in alcohol, haar handen grondig wassen. Ik loop ondertussen naar binnen. Eenmaal binnen wenkt Chiara mij terug naar buiten. "Je moet buiten wachten en niet binnen" , zegt ze verontrustend. "Oke" zeg ik, "geen probleem". Maar jeetje, denk ik, wat een paniek. Er zijn 3 mensen binnen waarvan er 1 achter glas zit, de anderen staan zeker 3 meter van mij vandaan. Buiten gaat het gesprek alleen nog maar over het coronavirus en iedereen die het postkantoor in wilt gaan, wordt bij het gesprek betrokken. Iedereen is zeer op hun hoede en kijken mij ook een beetje verbouwereerd aan dat ik wat nuchter en laconiek doe. Ik heb echter op dat moment geen flauw idee wat er gebeurd is afgelopen avond en weet dus nog helemaal niet wat mij (ons) boven het hoofd hangt.

Chiara neemt op gepaste afstand afscheid van mij en ik wacht mijn beurt af bij het postkantoor. Als ik mijn rekeningen heb betaald en mijn geld in ontvangst neem, realiseer ik me dat ik geen desinfectiemiddel bij me heb. Mhhhh, best even een rot idee. Ik geef mezelf de opdracht om verder niks aan te raken en zeker niet aan mijn gezicht te komen.


Eenmaal weer buiten kom ik een andere vriend van mij tegen die ook al geld aan het pinnen is. Ook hier is het gesprek corona. Iedereen maakt zich grote zorgen. Ik ook natuurlijk. En niet alleen qua gezondheid maar zeker ook financieel. Italie die nog steeds de crisis niet te boven is, kan deze ramp er niet meer bij hebben. Iedereen houd dan ook zijn hart vast voor de gevolgen. Via een voetkus neem ik afscheid en loop verder naar de minimarket om brood te bestellen.

Ik ga naar binnen en begroet de eigenaresse. Ik zie dat ze zichzelf achter de kassa heeft afgebakend met een lint en vanachter dat lint spreekt ze mij bevelend toe; "Distanza Elena! ".

Ik schrik van haar reactie en durf amper meer verder naar binnen te gaan. Vanaf een afstandje bestel ik mijn broodjes bij Meri die achter de vleeswaren en brood staat. Dan vertrek ik maar snel.

"Wat gebeurd hier allemaal? vraag ik mezelf ondertussen af. "Waarom is iedereen zo in paniek? Heb ik wat gemist?! " Ik snap er echt helemaal niks van.


Ed en mijn zoon hebben nog maar amper hun voeten op Nederlandse bodem gezet, als ik van Ed een berichtje krijg waarin hij mij verteld dat Italië op slot is gegaan vandaag. Hij hoorde het op het nieuws. Ik ga onmiddellijk het internet afpluizen en raadpleeg elke Italiaanse krant. En ja. Nu lees ik het ook! Conte heeft zondagavond een heel moedig en drastisch besluit genomen en het "Iorestoacasa" (blijf in huis) -besluit ondertekend. Heel Italië is daarmee een beschermd gebied geworden om zo het coronavirus aan banden te kunnen leggen. De nieuwe bepaling is vandaag in werking getreden en zal tot 3 april duren. Hoewel we redelijk "veilig" zitten in Umbrië met "slechts" 37 besmettingen, heb ik alle begrip voor de maatregelen die de regering nu treft. Wat in het noorden gebeurd is een regelrechte ramp en als het virus oprukt naar het zuiden dan is het leed niet meer te overzien.

Nu begrijp ik ook de plotselinge paniek in Calvi!

Jeetje. Ik heb echt iets heel belangrijks gemist!

En natuurlijk gaan wij ons, voor de volle 100%, aan de gemaakte regels houden, al zal het niet makkelijk zijn.

We moeten alles aangrijpen om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. En met deze maatregelen zullen ook de kwetsbaarste mensen in de samenleving beter beschermd worden en zullen ook zij een kans krijgen om van een corona besmetting te genezen.


Wij gaan dus nu verplicht in quarantaine in eigen huis. Gelukkig hebben we een olijfgaard van 7 hectare, dus vervelen zullen we ons zeker niet gaan doen. Mijn reis naar Nederland heb ik inmiddels geannuleerd maar ook de afspraken in het ziekenhuis voor de 5 jaarlijkse controle op baarmoederhalskanker en een bloedonderzoek ivm mijn schildklier. Dat kan allemaal uitgesteld worden en heeft zeker nu geen prioriteit.

Het is nu nog heel erg spannend of Ed morgen nog thuis kan komen.


De deuren van Vista sull'oliveto zullen ook gesloten zijn van 10 maart tot 3 april. Wij raden iedereen aan om in die periode zeker niet af te reizen naar Italië, tenzij strikt noodzakelijk. Het is inmiddels ook verboden en strafbaar.

Mocht je om welke reden dan ook echt naar Italië moeten dan kun je via deze link een formulier downloaden die je nodig hebt om binnen te komen en binnen Italië te kunnen reizen. De carabinieri en militairen voeren vanaf 9 maart controles uit op de wegen. Zonder geldige reden en ingevuld formulier riskeer je een boete of een gevangenisstraf van 3 maanden. Je kunt hier meer over lezen.Wij- de Italianen en iedereen die hier woont- gaan er alles aan doen zodat een verdere verspreiding van het virus voorkomen kan worden. Daarvoor zullen we grote offers moeten maken, maar dat is het zeker waard. Alleen dan kunnen we hopelijk grip krijgen op het virus en kunnen we voorkomen dat er meer en meer mensen besmet raken of overlijden. Niet alleen in Italië maar ook in de rest van de wereld.

Hopelijk kunnen we jullie over een paar weken weer welkom heten en kunnen jullie met een gerust hart weer naar Italië reizen. En natuurlijk hopen we dat jullie dan massaal naar ons toe willen komen en bij ons willen verblijven. Wij - maar met ons alle Italianen- hebben jullie steun het hard nodig......Vooral nu.

Het zijn zware tijden. Het hele land lijdt onder de economische ineenstorting.

We houden jullie op de hoogte.

ITALIA, noi supereremo! Italië, wij zullen overwinnen!


Lo resto a casa, wat houdt dit in: * Je mag je niet meer verplaatsen tenzij strikt noodzakelijk. Je mag je huis alleen verlaten voor werk, gezondheidsredenen en strikt noodzakelijke zaken. Indien je reist dien je een formulier in te vullen en te overleggen. Een valse verklaring is een misdrijf. * Er is een verbod op samenkomsten van mensen op openbare plaatsen of publieke plaatsen. * Restaurants en bars moeten hun deuren om 18.00u sluiten en mogen weer open om 6.00u. met de verplichting dat de exploitant de interpersoonlijke afstand van ten minste één meter kan garanderen. * Winkelcentra zijn gesloten in het weekend ook op feestdagen en tijdens vakanties en moet de bedrijfsmanager ervoor zorgen dat de interpersoonlijke veiligheidsafstand van één meter wordt nageleefd. * apotheken, parafarmacie en levensmiddelen moeten een afstand van één meter tussen mensen moeten garanderen en zullen wel open blijven. * Sportevenementen en wedstrijden van alle soorten en disciplines zijn geschorst, op openbare of privé-plaatsen. Alleen die georganiseerd door internationale sportorganisaties, binnen gesloten deuren of buiten zonder de aanwezigheid van het publiek, zijn toegestaan. * Alle sportscholen, sportcentra, zwembaden, zwemcentra, spa's, sauna's, culturele centra, sociale centra, vrijetijdscentra zijn gesloten. * Alle scholen zijn gesloten en waarschijnlijk zullen de universiteiten tot half april gesloten blijven.


Iedereen die zich hier niet aan houdt, kan een forse boete oplopen.
63 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 commento


Hallo Heleen,


heftig wat daar allemaal gebeurt. Mir en ik wensen jullie heel veel sterkte.

Wat betreft het verlengen van een geadopteerde olijfboom( en de olie die dan verstuurd wordt): gaat dat wel allemaal door?


Groet,

Jos Sarkol Echt

Mi piace
bottom of page