top of page

Wandelweek niveau T en E

Wandelvakantie in april 2024
 

6 dagen wandelen met begeleiding inclusief verblijf van 7 nachten incl ontbijt.
Kosten van dit wandel arrangement:  € 1470,00 voor 2 personen. 
Kosten van dit wandel arrangement:  € 1180,00 voor 1 persoon

April en mei zijn uitstekende maanden om te wandelen. De temperaturen zijn zeer aangenaam. Deze schommelt tussen de 10 en 25 graden (en soms meer) Je hoeft geen getraind wandelaar te zijn om deel te kunnen nemen. Wel moet je een redelijke conditie hebben. Ook je uitrusting is van belang aangezien we ook op minder begaanbare paden komen. 

In april verandert Umbrië in een grote bloemenpracht. Je ziet de wilde orchidee en cyclaampjes, De eerste klaprozen verwarmen zich aan de zon. De nachtegaal zingt het hoogste lied maar ook de hop, wielewaal en de koekoek laten weer van zich horen. Vele vlinders zullen we tegenkomen op ons pad. 

Leer deze prachtige omgeving op een actieve manier verkennen. 

Je wandelt onder begeleiding van Heleen naar o.a. bergtoppen waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving, bezoekt mystieke of onbekende plekjes, bossen met eeuwen oude eiken, beuken of kastanjes, Romeinse en Etruskische neerzettingen en je bewandelt gedeeltes van de religieuze paden van de heilige Sint Franciscus.  
We gaan wandelingen maken in Umbrië en Lazio. 
Om het startpunt van de wandeling te bereiken hebben de auto nodig.  

We raden je aan om een auto te huren, zodat je in je vrije tijd de omgeving kunt verkennen.  Ook handig als je 's avonds uit wilt gaan eten.

Na de wandeling kun je eventueel nog stadjes, tuinen en dergelijke bezichtigen. In het programma zijn suggesties opgenomen. Je dient dan wel met eigen vervoer naar het begin van de wandeling te gaan. 

Data: 

7 tm 14 april

14 tm 21 april

Maximaal aantal deelnemers: 8 

Niveau: T en E - licht tot middelzwaar

Programma:

De volgorde van de wandelingen kunnen nog veranderen. 

Dag 1

Aankomst bij Vista sull'oliveto. Je wordt verwelkomt met een drankje en een hapje.

's Avonds schuif je aan voor een 3 gangen diner. 

Dag 2
Wandeling San Pancrazio (calvi) - lo speco.  

Na het uitgebreide ontbijt vertrekken we om 9.00 u voor onze eerste wandeling. Deze wandeling begint op de Monte san Pancrazio en eindigt bij Lo speco waar we weer opgehaald zullen worden. We zullen voornamelijk dalen. Een klein gedeelte van het parkour is op een smal kiezelig pad.  
We gaan naar Lo speco via een prachtige en panoramische wandeling door het bos, waarbij we ook varkens en witte koeien tegen kunnen komen, daar daar vrij mogen grazen. Bij lo speco  bezoeken we het klooster en de hermitage.

Duur: 3 uur incl. bezoek en pauze

Niveau: T
Lo Speco di San Francesco is een van de belangrijkste heiligdommen van het Franciscanen, gelegen op 600 m boven zeeniveau: gebouwd in de buurt van de grotten waar de heilige Francescus van Assisi zich vroeger terugtrok in gebed en waar vele bedevaart gangers komen. Lo speco is een 60 m lange scheur die bijna verticaal afdaalt in de vallei beneden. San Francesco arriveerde in 1213 op deze plaats, die destijds bekend stond als de Hermitage van Sant'Urbano: gesticht door de benedictijnen rond het jaar 1000. Het omvatte het oratorium van San Silvestro en enkele grotten. De hermitage werd een plaats van meditatie en gebed voor de Franciscaanse gemeenschap; Franciscus trok zich vaak eenzaam terug in het kerkje, en verderop in het bos, in een kloof in de rots. Hij bracht hier ook een periode van ziekte door. De broeders bouwde voor hem , een kamer met daarin een houten bed.en een kleine kapel, zodat hij ook in gebed kon gaan.

Duur wandeling: 3 uur  
Niveau; T/ PD

Dag 3

Wandeling oude treinspoor Narni scalo- Stifone

Na het uitgebreide ontbijt vertrekken we om 9.30 u naar Narni scalo.

We maken een prachtige wandeling van 14 km over een vlak parkour, langs de Nera met zijn bijzondere smaragdgroene water. 
Duur wandeling: 3 uur 

Niveau: T / F

Suggesties voor daarna:

Bezoek het middelpunt van Italië ( korte wandeling) 

Bezoek Narni en Narni underground
Ga heerlijk lunchen bij Da Nicoletta of in een van de vele restaurantjes.

 

Dag 4

Wandeling Chia en/of piramide  

Na het uitgebreide ontbijt vertrekken we om 9.00 u naar het startpunt van onze wandeling. De wandeling gaat via een pad in een sprookjes achtig bos met beekjes en watervalletjes. We nemen hetzelfde pad terug of wandelen door naar  de mysterieuze piramide uit de Etruskische tijd. We moeten wel wat dalen en klimmen. 

Duur wandeling: 2 tot 4 uur

Niveau T en E  / PD

Daarna bezoeken we de unieke pioenrozentuin

Suggesties voor daarna:
Breng een bezoek aan de beeldentuin van Bomarzo

Bezoek Bomarzo, Vitorchiano, Villa Farnese in Caprarola, Viterbo 

Dag 5 

Wandelingen Ocriculum  

Na het uitgebreide ontbijt vertrekken we om 10.30 u naar Ocriculum waar we een wandeling maken in het archeologische park.

Duur wandeling: 1 uur

Niveau: T / F

Bezoek Otricoli of ga naar Orvieto en/of Civita Bagnoreggio 

Dag 6

Wandelingen Viole

Na het uitgebreide ontbijt vertrekken we om 10.00 u richting Calvi'dell Umbria waar onze wandeling begint. Het eerste deel van de wandeling is een pittige klim. Daarna dalen we af in een ravijn / waterloop die sprookjesachtig aandoet. Daarna volgt er weer een kleine klim die ons naar Santa Maria Maddelena brengt. 

Duur wandeling: 2 1/2 uur

Niveau: T /PD

Suggesties:

Bezoek Calvi dell'umbria, Fianello of maak een autotoer door Sabina

We sluiten de wandelweek af met een gezamenlijk diner. 

 

Dag 7

Na het uitgebreide ontbijt is het tijd om afscheid te nemen. 


Wat heb je nodig:
Goede wandelschoenen, K- way, wandelstokken, hoofddeksel en eventueel zonnebrand tegen de zon, goede rugzak, jack tegen de wind en regen, eten en drinken.
Zorg zelf voor een goede reisverzekering waarbij bergsport is meeverzekerd.

 

Wat is inbegrepen: 

 • 7 overnachtingen in Vista sull'oliveto inclusief uitgebreid ontbijt. Je verblijft in een 2 of 4 persoons appartement. 

 • Begeleiding tijdens 6 wandelingen.

 • Transfer van en naar de wandeltochten. 

 • Welkomstdrankje en hapje bij aankomst

 • Welkomstdiner bij aankomst en afscheidsdiner op de laatste avond.
  3 gangen diner,  incl. 2 glazen wijn, onbeperkt water, koffie of thee, 1 likeurtje  .

Niet inbegrepen:

 • Reis naar Italië.

 • Transfer van en naar de luchthaven in Rome.  Transfer kan verzorgd worden. Kosten hiervan zijn € 150.00

 • Drankjes, lunches en diners buiten het programma.

 • Reis- en annuleringsverzekeringen

Voor deze reis dient 30% van de totale factuur te worden aanbetaald. Nadat wij de aanbetaling hebben ontvangen is de reservering definitief. Dit zal schriftelijk bevestigd worden. Twee weken voor aankomst dient het restant bedrag betaald te worden. Indien binnen 2 weken voor aankomst wordt gereserveerd, dient het totale bedrag in een keer te worden betaald.

Je reis naar Vista sull'oliveto 

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Umbrie te reizen.

Kijk hier voor de mogelijkheden. 

 

De CAI-afkortingen worden gebruikt om de moeilijkheidsgraad van een wandeling te definiëren: 
T = Toeristisch  op kleine paden, muilezel paden of brede (geasfalteerde) paden. De routes zijn over het algemeen niet lang en geven geen oriëntatieproblemen. Geen specifieke training nodig. De aangegeven paden zijn eenvoudig, kort, goed gemarkeerd en met een hoogteverschil van minder dan 500 m . In feite zijn dit routes die geschikt zijn voor iedereen, inclusief kinderen. 

E = Excursionist/ wandelaar. Wandelingen op paden of voor de hand liggende sporen in verschillende soorten land. (weiden, puin, steenachtig) Ze zijn meestal gemarkeerd met verf of kleine stenen (piramidevormige gestapelde stenen waarmee je de route zelfs op afstand kunt identificeren). Ze kunnen ook plaatsvinden in besneeuwde gebieden en licht hellend.  Goede wandeluitrusting is vereist en voldoende oriëntatie en training om een ​​paar uur te kunnen lopen. Het hoogteverschil  ligt tussen 500 en 1000 m . Vaak goed gemarkeerde paden, maar meer uitdagender voor zowel de paden als de lengte. Er is wat meer training vereist . We hebben specifiekere wandel (berg)uitrusting en een groter richtingsgevoel Als je een paar uur bergopwaarts kunt lopen zonder problemen, dan is dit niveau wellicht de juiste voor jou.


Algemene beoordeling.
De algemene beoordeling houdt rekening  met de technische, fysieke en psychologische problemen tijdens de route. Bij de beoordeling van het geheel zijn de risico- en gevarenfactoren niet specifiek opgenomen als bij een puur technische evaluatie. De evaluatie wordt uitgedrukt met afkortingen en is compleet met de aanduiding van de maximale moeilijkheidsdoorgangen: 
F    = eenvoudig 
PD = Weinig Moeilijk 
AD = Tamelijk Moeilijk 
D   = Moeilijk 
TD = Zeer Moeilijk 
ED = Extreem Moeilijk 
EX = Uitzonderlijk Moeilijk

bottom of page