top of page

Blogs 

corona X

Allereerst willen ik jullie allemaal een hele fijne en gezellige paasdag (Pasquetta) wensen!Hier in Italië hebben we geen 1ste en 2de paasdag, maar noemen we het Pasqua en Pasquetta. Er is een spreekwoord in Italië dat zegt ”Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’. (Kerstmis met je naasten en Pasen met wie je wilt) Met Pasen is er een traditionele, uitgebreide Paaslunch. Na de lunch wordt de "La Colomba", aangesneden. Dit is een zoete cake, die veel weg heeft van de ‘panettone’ die met Kerst gegeten wordt, maar deze cake heeft de vorm van een duif. Hierbij moet je wel heel erg je fantasie gebruiken ; ) De duif als teken van de vrede.
Pasquetta staat in het teken van uitstapjes maken naar het platteland of het strand om er te picknicken of te barbecueën. Elk jaar weer leidt dit tot een grote chaos op de Italiaanse wegen.

Pasen wordt gezien als het belangrijkste feest. Voor veel Italianen is het dan ook vreselijk om juist nu nergens heen te kunnen en geen afspraken te kunnen maken met vrienden en familie.

Ook het weer zit tegen. De zon staat aan een kraakblauwe hemel en de thermometer tikt de 26 graden aan. Geen weer dus om binnen te zitten. Het is dat de nachten nog wat fris zijn, en het zwembadwater daardoor afkoelt, anders had ik gisteren zeker een duik genomen. Ik ben nu niet verder gekomen dan mijn knieën.

In Rome wordt traditiegetrouw door de Paus de Paasmis gehouden. Tijdens deze mis spreekt hij het Urbi et Orbi uit vanaf het balkon van de Sint-Pieter. Dit jaar was voor het eerst het Sint-Pieters plein leeg en waren er ook geen bloemen uit Nederland.In Umbrië heeft iedereen zich heel netjes gedragen en is iedereen inderdaad binnen gebleven. Er was aangekondigd ook streng te gaan controleren. Wel was een koppel uit Rome op weg gegaan naar hun vakantiehuis in Umbrië, maar verder dan de tolpoortjes zijn ze niet gekomen waar ze te horen kregen rechtsomkeer te maken met een dikke boete toe. In Assisi verraste agenten afgelopen zaterdag een bareigenaar, die heerlijk achter de toog stond, en klanten aan het bedienen was. De bareigenaar en alle aanwezige gasten hebben een flinke boete gekregen. En dat was het eigenlijk wel. De Umbriërs nemen de zaak dus echt heel serieus.


Afgelopen donderdag ontvingen we via facebook een oproep van de burgemeester. Hij meldde dat de 1ste corona besmetting in Calvi een feit is . Het betreft een vrouw die de besmetting heeft opgelopen in Lazio, waar zij werkt. Ze is in thuis quarantaine- en maakt het goed. Maar toch. Dit nieuws slaat in als een bom. Nu we eindelijk denken aan het weer langzaam openen van bepaalde activiteiten, krijg je ineens te doen met een besmetting. Ook wees hij ons er met klem op dat we mondkapjes moeten dragen als we naar buiten gaan of een winkel bezoeken. Hij ziet teveel mensen nog zonder lopen.. Wijzend vingertjes naar Ed en mij. En als je geen mondkapje hebt, moet je een sjaal voor je mond doen! Wat een schijnveiligheid. En helaas moesten er toch nog boodschappen gedaan worden. We hadden genoeg in huis tot 3 april. Voor de paasdagen hadden we niks in huis gehaald.

Dus zaterdag ben ik maar weer boodschappen gaan doen, ondanks dat ik had afgezworen niet meer te gaan. Ed zou voortaan gaan. Maar ja. Aangezien ik toch niks kan doen, omdat ik met een gescheurde enkelband zit na een misstap, en Ed van alles kan doen in de tuin, ben ik maar gegaan. Er is alleen 1 probleem. We hebben geen mondkapjes. Die zijn ook overal uitverkocht. De burgemeester had aangekondigd dat deze uitgedeeld gingen worden, maar helaas, we hebben niks gezien.

Dan maar achter de naaimachine en zelf een mondkapje maken. Of hij nu wel of niet virussen tegenhoud doet er niet toe, als ik maar iets voor mijn mond heb. En dat is gelukt. Ik had nooit gedacht dat ik zo'n ding ooit op ging zetten. Maar ook ik moet er nu aan geloven.

De rij bij de supermarkt was aardig lang. Ik ga altijd rond 13.00u als de meeste Italianen aan de pranzo zitten. Dan is het altijd heerlijk rustig. Maar dat hebben de Italianen nu zelf ook ontdekt.

2 1/2 uur later was ik weer thuis met weer voldoende boodschappen tot 3 mei! Want tot die datum is de lockdown.

Vanaf 14 april zullen enkele bedrijven heropenend worden en zal er gekeken worden welke maatregelen versoepeld kunnen gaan worden. Briefpapierwinkels, boekenwinkels en kledingwinkels voor kinderen en baby's mogen 14 april weer open en de bosbouw en de houtindustrie vallen vanaf dan ook onder de toegestane productieactiviteiten.

Hoewel het aantal genezen personen, nieuwe opnames in ziekenhuizen en op de IC afdelingen aan het afnemen is, vallen er nog steeds teveel doden en blijft het aantal besmettingen stijgen.

Nog lang geen reden om te juichen dus. We moeten volhouden.


Situatie in Umbrie; rood = aantal besmettingen, groen = genezen

corona in Umbrie

Sitautie in Italië op 12 april 2020 18.00 u

102.253 positief waarvan 27.847 patiënten zijn opgenomen in ziekenhuis met symptomen waarvan

3.343 op IC, 71.063 in thuisisolatie.

totaal aantal gevallen 156.363,

34.211 mensen zijn genezen

19.899 zijn overleden,68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page