top of page

Blogs 

Coronavirus IV.

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

Vrijdag 13 maart.

Vandaag valt de eerste dode te betreuren in Umbrië in de provincie Perugia. Tevens zijn er 14 besmette mensen bijgekomen waarmee de teller nu op 74 staat.

Helaas zijn er in heel Italië 17.660 mensen besmet en al 1.439 mensen overleden. En de aantallen blijven oplopen.

Nu begrijp ik dat de maatregelen die sinds 9 maart zijn genomen niet direct zichtbaar zijn en dat het zijn tijd nodig heeft. Maar hoopgevend is het niet. Hoelang zullen we dit slechte nieuws blijven horen en wanneer komt de ommekeer?


Inmiddels liggen de intensive care afdelingen vol en moeten artsen beslissingen nemen wie wel en wie niet opgenomen kan worden. Vreselijk als je zulke zware beslissingen moet nemen.

Ik lees uit een post van iemand in Bergamo dat alleen mensen jonger dan 61 momenteel nog kans maken. Vreselijk toch!?


Beelden waar je stil van wordt. Legervoertuigen worden ingezet om overledenen te verplaatsen omdat crematoriums vol zitten

En de mortuariums puilen inmiddels uit. Kerken worden nu ook gebruikt om mensen op te baren. Daarnaast is er bij vele Italianen, waarvan hun geliefde overleden is, enorm veel boosheid en zelfs woede. Hoewel er begrip is voor de genomen maatregelen vinden vele dat ze in het geval van begrafenissen te ver gaan. Een waardig afscheid krijgt de overledene niet want de kerken zijn dicht, er is geen dienst, geen gezamenlijk gebed en heel vaak ook geen bloemen op het graf. En dat doet vreselijk veel pijn. Opbaren in hun eigen huis mag ook niet meer. De overledene gaat nu vanuit het ziekenhuis of mortuarium rechtstreeks naar de begraafplaats waar slechts 10 familieleden bij aanwezig mogen zijn met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen. Dus ook hier mondkapjes en handschoenen.

En nu we het er toch over hebben.....

De mondkapjes plaag. Ik snap dat echt niet. Waarom zetten we die massaal op?

De wereld gezondheidsorganisatie raad aan om alleen een masker te dragen als je vermoed dat je het coronavirus hebt of de symptomen ervan of als je voor iemand zorgt met een coronavirusinfectie of een vermoeden ervan. En als je niet het juiste mondkapje draagt, met de daarbij geldende hygiene voorschriften, heeft het geen enkele zin om ze op te zetten. Het verkeerd dragen van mondkapjes kan het risico op besmetting zelfs vergroten! En met de juiste bedoel ik een masker met een luchtventiel. Alleen die zijn in staat het virus voor 95 % tegen te houden. Maar je ziet mensen met allerlei maskers rondlopen met name chirugische maskers en zelfs stofmaskers. Oke, die houden de spetters tegen als je plots een nies- of een hoestbui krijgt (wat dus niet altijd corona hoeft te zijn) maar houdt het virus niet tegen. Prima dus als je die symptomen hebt. Maar naast het feit dat je je moet afvragen of je met een mondkapje op wilt lopen gebruiken we hem ook massaal verkeerd en dat kan weer extra risico's met zich meebrengen. Hoe vaak zie je niet dat mensen aan hun mondkapje zitten omdat hij niet goed zit? Vaak met blote, niet ontsmette, handen! Of dat deze niet echt goed aan het gezicht aansluit? Of je ziet mensen dat het kapje even wordt afgezet als ze met je praten?! En zo zag ik gisteren ook de man die bij de supermarkt de ingang "bewaakte" naar buiten lopen. Hij deed zijn mondkap (met luchtventiel) af en ging vervolgens een sigaret roken, met zijn handschoenen nog aan. Toen hij die op had, ging de mondkapje weer op en ging hij verder met zijn werk. Zijn we dan wel goed bezig?

Voor mij persoonlijk wekt het dragen van mondkapjes alleen maar angst op. Want wie is er daadwerkelijk ziek of besmet? Wie draagt ze puur en alleen uit angst om niet besmet te worden? Ik ga er namelijk vanuit dat iedereen die een mondkapje draagt verkouden is dus snottert en hoest of dat die persoon besmet is. Ik weet het niet meer. Ik begrijp het dat je jezelf wilt beschermen, en je gezondheid niet op het spel wilt zetten. Zeker als je op dit moment in de detailhandel werkt of in publieke instellingen. Dat die mensen zich willen beschermen begrijp ik helemaal en ik zou hetzelfde doen. Maar laten we de run op de mondmaskers stoppen. Ga niet massaal FFP2/N95 maskers inslaan uit angst om het virus op te lopen. Er is al sprake dat er een serieus tekort gaat komen aan deze maskers. En voor de hulpverleners moeten deze maskers ten aller tijde beschikbaar zodat zij veilig hun werk kunnen blijven doen en ons kunnen blijven helpen. Of vinden wij dat zij hun gezondheid voor ons op het spel moeten zetten?! En misschien maak ik me er extra boos om omdat ik zelf in de gezondheidszorg heb gewerkt. Mensen gedragen zich soms als kudde dieren. Eèn iemand begint ermee, niet eens goed wetend waarom en of het wel effectief is, en vervolgens loopt iedereen ermee als zijnde een nieuwe norm. Hetzelfde fenomeen zie je bij hamsteren. Omdat èèn iemand teveel inslaat, en dan ook nog eens de meest absurde dingen, gaat de andere denken dat als iedereen dat straks gaat doen en niks meer voor jou overblijft, dus je gaat ook maar groot inslaan. En zo krijg je lege schappen en niemand weet eigenlijk waarom.

Hier in Italië kennen we deze gekte gelukkig niet. De voorraad wordt keurig elke dag aangevuld. En zolang je nog vrachtwagens ziet rijden, hoef je niet bang te zijn. Toch? Ik kan me 2008 nog heel goed herinneren. De dieselprijs was toen naar een absurde hoogte gestegen van € 2.10 per liter. Ja, toen was het paniek. De transportbedrijven gingen massaal in staking en geen enkele winkel werd meer bevoorraad. Toen waren er vele vakken leeg.


Zie hier wat een paar dagen "ophokplicht" met een mens doet. Naast heel veel begrip komt er ook frustratie boven.

Maar gelukkig wordt dat af en toe toch doorbroken met een brede glimlach. Want het is niet alleen kommer en kwel. Er is ook goed nieuws.

Zo was er gisteravond een muzikale FlashMob georganiseerd om iedereen een hard onder de riem te steken en als gebaar van verbroedering. Zeker naar de personen die er echt helemaal alleen voor staan, en die werkelijk in quarantaine zitten omdat ze besmet zijn.

Een hartverwarmend gebaar waarvan je toch wel even stil wordt en waarbij je ook beseft dat je niet alleen bent maar dat we samen deze strijd aangaan en willen gaan winnen.


En er was meer goed nieuws. Zo is er gisteren in Rome een vliegtuig vanuit China geland. Het Chinese Rode kruis heeft materialen,(zoals beademingsapparatuur, antivirusgeneesmiddelen, bloed en plasma, overalls en maskers) doktoren en ervaringsdeskundigen gestuurd om ons te komen helpen om het coronavirus te bestrijden. En er schijnt meer hulp te komen, ook uit andere landen.58 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentário


Wat een vreselijke situatie, daar bij jullie. Hoop voor iedereen, dat het snel verbeterd, en dat iedereen weer van Italië kan genieten. Leef met jullie mee.

De Hartelijke groeten, vanuit Barneveld...

Curtir
bottom of page