top of page

Blogs 

Vakantie in Italië? JAZEKER!

We merken dat er bij de Nederlanders toch veel onzekerheid heerst rond de covid-19 situatie in Italië. Daarom willen wij graag het een en ander even toelichten. Zeker omdat de situatie in Italië niet te vergelijken is met Nederland.


Laten we beginnen bij het begin.

Zoals we allemaal weten uit het nieuws was Italië een van de eerste Europese landen waar Covid-19 opdook. We kennen allemaal nog de vreselijke beelden uit Bergamo in Noord-Italië, waar het aantal covid-19 slachtoffers zo hoog was, dat er geen plekje meer vrij was om de doden op te kunnen baren. Militaire voertuigen moesten worden ingezet om de doden naar andere plekken in Italië te vervoeren waar nog wel plaats was.

Deze enorme schrikbeelden staan ons allemaal nog bij.

Wat Italië in onze ogen goed heeft gedaan is, om direct Italië te sluiten. Niet alleen de grenzen met het buitenland maar ook die van elke provincie. En ondanks dat covid-19 in Noord Italië enorm was, en niet zo zeer hier in het midden en zuiden van Italië, gingen ook wij op slot. Puur uit solidariteit met het Noorden en zeker ook om te voorkomen dat Covid zich door heel Italië zou verspreiden . En terecht.

Daardoor namen de besmettingen in de rest van Italië niet schrikbarend toe. De situatie in het Noorden is wel lange tijd ernstig geweest.

Umbrië heeft het al die tijd goed gedaan. Natuurlijk waren er ook hier besmettingen maar dat was peanuts vergeleken met het Noorden en sommige andere regio's . Van 9 maart tot eind april heeft Italië in een zware lockdown gezeten. En dan bedoel ik ook dat we niks mochten. Echt niks.

We mochten een blokje maken om ons huis, d.w.z. niet verder dan 500 m van je huis af. Alles was gesloten, behalve de supermarkten en winkels die noodzakelijke producten verkochten. In de supermarkt mocht je maar met 4 man binnen. In een klein supermarktje slecht 1 per keer. Iedereen werd verplicht een mondkapje te dragen.

Het leven lag finaal stil. Scholen waren dicht, en je moest thuis werken. (behalve als dat onmogelijk was)

Ging je wel de straat op, of hield je je niet aan de regels, dan kon je een forse boete krijgen variërend van € 90 euro tot € 4000. Je kon ook niet zomaar even boodschappen halen. Daarvoor moest je een formulier invullen waarin je aan moest geven om welke noodzakelijke reden je de deur uit ging. Onderaan dit formulier stond beschreven dat, als je zonder noodzakelijke reden de deur uitging, dat je een gevangenis straf kon riskeren en een overtreding zou door de rechter gezien kunnen worden als misdaad! Boodschappen doen was geoorloofd maar zeker niet als je dagelijks een paar dingen ging halen. Dat was ook niet de bedoeling. Werd je aangehouden dan moest je je kassabon laten zien. Daarop kon men zien of je daadwerkelijk boodschappen had gedaan en natuurlijk ook hoeveel en hoe laat en of je niet stiekem even een extra rondje had gemaakt.

Dat alles maakte dat je echt wel thuis bleef en geen risico's durfde te nemen. Er werd ook daadwerkelijk gecontroleerd.


Toen in april de regering met de mededeling kwam dat de grenzen dicht zouden blijven voor buitenlandse toeristen, hadden we daar eigenlijk wel begrip voor. We zouden dit jaar enkel Italiaanse gasten kunnen verwachten. En we hadden daarom ook alles aangepast en waren er klaar voor. De website was vertaald en alle infomappen. We waren klaar voor een seizoen met alleen Italianen. Vanaf september zouden de grenzen weer open gaan voor buitenlandse toeristen..

Al onze Nederlandse en Belgische gasten hebben we moeten annuleren en laten omboeken naar later dat jaar. Degene die niet om konden boeken, hebben een voucher gekregen. Sinds de sluiting van Italië in maart kregen we ook geen boekingen meer binnen. Het was dus echt op een houtje bijten.

En dan. Plotseling besloot premier Conte om in juli alsnog de grenzen open te gooien. Helaas voor ons. Het leed was al geschied. Natuurlijk hebben we onze gasten aangeschreven dat ze toch konden komen maar iedereen was terughoudend en bang. Vele hadden hun vakantie plannen al gewijzigd. De meeste hadden besloten niet weg te gaan of een vakantie in eigen land te vieren. En terecht.

Het vakantieseizoen brak aan en het ging wonderbaarlijk goed.

De gasten die wel zijn gekomen in 2020 hebben het enorm naar hun zin gehad en hebben zich absoluut niet beperkt gevoeld. Je kon ook overal heen. Alles was open. Sommige musea enkel op afspraak maar het meeste toch zonder. Ook gaven de gasten aan dat ze zich hier veel veiliger voelde dan in Nederland en België. Zeker hier op het platteland houden de mensen zich aan de regels.

Toen werd het november. In Perugia bleek de Braziliaanse en Engelse corona variant opgedoken te zijn, en in rap tempo namen de besmettingen rond Perugia enorm toe. Nog nooit had Umbrië zo’n hoog aantal besmettingen als toen. En ook in Calvi was de 1ste besmetting een feit. We werden zone oranje. Begin december werd dat weer omgezet naar zone geel. We waren blij verrast want we konden een tafeltje reserveren in een restaurant om mijn verjaardag te vieren.

Maar half december ging het weer mis. De besmettingen namen toe. Umbrië werd zelfs in februari zone rood, een van de weinige provincies in Italië! Dat was echt een unicum. Hier in zuid Umbrië ( provincie Terni) zijn we 3 weken zone rood geweest wat eigenlijk meer uit solidariteit met noord Umbrië (provincie Perugia) was, waar het slecht bleef gaan. Voor ons was het dus van korte duur omdat de meeste burgemeesters in zuid Umbrië dit niet fair vonden. We werden dan ook weer snel oranje terwijl noord Umbrië lang rood bleef.

In februari kleurde heel Umbrië weer oranje. En dat zijn we gebleven tot 26 april.

Vanaf 26 april kleurt Umbrië en bijna heel Italië geel! Het R getal is gedaald naar 0.81 en dat betekent dat versoepelingen mogelijk zijn en verantwoord. Met name dat laatste wil ik benadrukken.

Deze maand zijn ruim 16 miljoen mensen gevaccineerd. Er blijven 5 regio's oranje namelijk Basilicata, Calabrië, Puglia, Sicilië en Valle d'Aosta. Sardinië is helaas zone rood; op slot dus.


Maar wat betekent dat nou, zone geel? En hoe zit dat nou eigenlijk hier in Italië? Hier in Italië wordt niet zomaar wat geroepen. In Nederland gaat het er wat dat betreft heel anders aan toe! Ondanks dat ook hier iedereen zijn buik vol heeft van covid en alle maatregelen, beseft men hier denk ik wel dat er geen keus is. We moeten door. En pas als het echt verantwoord is om te versoepelen wordt dat gedaan.

Tot nu toe hebben we geen valse beloftes gehad. Wat aangekondigd werd is ook daadwerkelijk uitgevoerd. De maatregelen zijn eigenlijk eerder als verwacht versoepeld. En daar is iedereen natuurlijk erg blij mee.

En nu Italië bijna helemaal geel is gekleurd betekent dit dat we weer heel veel meer mogen.

Wat verandert er vanaf 26 april :

  • Bars en restaurants zijn weer open. Je kunt uit gaan eten en/of een terrasje pakken. Diner tijdens de avond kan alleen op een buitenterras.

  • Elke sportactiviteiten, inclusief team- en contactactiviteiten, die buiten plaats vinden zijn toegestaan. Vanaf 15 mei gaan de buiten zwembaden open en op 1 juni ook de sportzalen. We mogen nu ook weer in grotere groepen wandelen en de wandelclub start zijn programma weer op. We zijn ook niet meer beperkt tot onze eigen regio. We mogen elke gele zone vrij in en uit.

  • Winkels zijn open ( en zijn eigenlijk nooit dicht geweest) Het enige is dat je verplicht bent een mondkapje op te doen en in elke winkel en supermarkt staat een apparaat waarmee je temperatuur wordt gemeten voordat je binnen mag, en je dient je handen te ontsmetten. Logisch allemaal. In sommige winkels (m.n elektronica zoals de Mediaworld) zijn er soms wachtrijen buiten.

  • Je kunt alle steden en dorpen bezoeken. Dus ook een dagje Rome is geen enkel probleem. Het kan allemaal weer.

  • Bioscopen, theaters, concertzalen en liveclubs zijn weer open voor het publiek. Er moeten vooraf toegewezen stoelen zijn en een afstand van één meter bewaard worden.. De maximaal toegestane capaciteit is 50% van de maximaal bezetting en in ieder geval niet meer dan 500 toeschouwers binnen en 1000 buiten.

  • Parken zijn open

Maar ondanks alle positieve berichten uit Italië merken we dat de Nederlanders en Belgen wederom huiverig zijn om te boeken. En dat is echt niet nodig! Je bent hier VEILIG en VRIJ.

En het vaccineren gaat in rap tempo door. Kom dus in heerlijk van de zon genieten, de prachtige omgeving en de schitterende natuur, de mooie steden, de heerlijke wijnen en het fantastische eten. Vanaf 26 april is het allemaal mogelijk. Wat let jullie?

Mocht je nog niet geboekt hebben bij Vista sull’oliveto dan kun je dat echt met een gerust hart doen. Degene die al geboekt hebben, hoeven zich dus ook geen zorgen te maken. Als je naar ons toe komt is het belangrijk om te zorgen dat je mondkapjes en handgel bij je hebt, maar ook je reservering van je verblijf, en een bewijs dat je negatief bent getest, (deze mag niet ouder zijn dan 48 uur) of je moet je covid inenting paspoort bij je hebben. Je kunt dan gewoon reizen.

We hopen jullie dan ook allemaal weer te zien in 2021!Zonnige en warme groetjes;

Ed en HeleenRecente blogposts

Alles weergeven

تعليقات


bottom of page