top of page

Blogs 

Met de auto naar Italië; Tips voor onderweg.


Wanneer je naar Italië reis met de auto kun je het beste overnachten in Duitsland, Oostenrijk of Noord -Italië. Tussen Nürnberg en München heb je keuze uit heel wat leuke en voordelige overnachtingen. Ook in Oostenrijk zijn er heel wat hotels te vinden tussen Salzburg en Villach.

Voor nog meer handige tips kun je het gratis reis- en inspiratiegidsje aanvragen die je vindt in het pop-up scherm op onze website

Hotels voor onderweg:

Hotel Super 8 in Duistland Zita-Kaiser-Strasse 34 , 79106 Freiburg im Breisgau, Duitsland Je bent dan net voor de grens met Zwitserland (Basel) Mooi betaalbaar hotel met afgesloten parkeergarage. (€ 15,00 extra) Ontbijt kan bijgeboekt worden. Huisdieren zijn welkom. Tip: Aan het einde van de straat zit een benzinepomp en we raden je aan daar te tanken in de avonduren (bij aankomst). De benzine is dan erg goedkoop. ’s Morgens betaal je ineens een veel hogere prijs.

Hotel Gastezimmer zum Limes in Duitsland Even voorbij Nürnberg vind je in het centrum van Kipfenberg dit gasthof. Het is kindvriendelijk en je huisdieren mogen mee. Je kan er ook parkeren en er is gratis wifi.


Hotel Roomreich in Duitsland

Bij Ingolstadt ligt dit moderne hotel met goede service. Kinderen zijn welkom, maar huisdieren zijn niet toegelaten. Er is parkeerplaats en gratis wifi voorzien.


Hotel Residenz Passau in Duitsland

Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van het historisch centrum aan de oevers van de Donau en is gevestigd in een 15e-eeuws gebouw.


Hotel Lory Via Belvedere 15, 38018 Molveno al Lago (Dolomieten). Nederlandse eigenaren.


Bio- Bauernhof Rettenbachgut in Oostenrijk.

Overnacht op het 1000 meter hoog in deze een biologische boerderij op 2 km van het centrum van Werfen. Je slaapt in een gerenoveerde boerderij van meer dan 900 jaar oud. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin en er is ook een grote tuin met een prachtig uitzicht op de bergen.


B&B Haus Katlan in Oostenrijk

In Kamering vind je deze B&B van Nederlandse eigenaren. Er is gratis parkeergelegenheid en gratis wifi. Voor de kinderen is er een speelplaats en ook een spelletjeskamer.


Hotel Ibis in Noord- Italië

via Tornese 7, 22070 Grandate Italië.

5 min. van A1. Dichtbij centrum van Como. Gratis afgesloten parkeerplaats. Uitgebreid ontbijt.


Just Hotel Lomazzo Fiera in Noord- Italië via Ceresio 49, 22074 Lomazzo Italië.


Idea Hotel Milano San Siro in Noord- Italië via Gaetano Airaghi 125, 20153 Milano Italië. 5 min. van de A1. Ligt op een industrieterrein. Wat winkeltjes en supermarkt in de beurt.


Tips als je rijdt via Frankrijk

Het voordeel van Frankrijk is dat je geen vignet hoeft aan te vragen om er te kunnen rijden, maar je zal er wel verschillende keren tol moeten betalen. Die bedragen kunnen soms hoog oplopen. Als je de tijd hebt om via regionale wegen te rijden, kan je die tolwegen wel vermijden.

Brandstofprijzen in Frankrijk schommelen rond de Belgische en Nederlandse prijzen.

Om vanuit Frankrijk naar Italië te rijden, kan je via twee tunnels de grens met Italië oversteken: via de Mont Blanc-tunnel bij Chamonix richting Aosta of via de Fréjustunnel bij Modane richting Turijn.

 • De Mont Blanc-tunnel is een smalle tunnel waar vrachtwagens in konvooien door de tunnel rijden. Het gewone verkeer valt dan telkens enkele minuten stil. Het voordeel is wel dat je hier door een prachtig stuk van de Franse Alpen rijdt.

 • De Fréjus-tunnel ligt nog iets zuidelijker. Je bereikt de tunnel via de populaire Route du Soleil. Het is daarom goed mogelijk dat je hier in het hoogseizoen in de file moet staan. Hier hoef je wel niet op de vrachtwagens te wachten.

De tol bij beide tunnels kost € 43,50 voor een enkele rit en € 54,30 euro voor een retourtje, maar je moet dan wel binnen de zeven dagen terugkeren.

Als je de tunnels wil vermijden, kan je de grens ook nog zuidelijker oversteken oversteken bij Nice. Je moet dan wel even aanschuiven bij de douane.


Tips als je via Duitsland rijdt:

In Duitsland heb je geen vignet nodig voor op de weg, maar om in de meeste grote steden te mogen rijden, heb je wel een milieusticker nodig. Hou daar rekening mee wanneer je van plan bent om in een Duitse stad te stoppen of er te overnachten. Meer over milieusticker in Duitsland

In Duitsland zijn veel tankstations te vinden langs de snelwegen en grote wegen. Langs de Autobahn zijn de meeste tankstations dag en nacht open, maar kleinere tankstations in dorpen zijn meestal open van 08:00 tot 20:00. Houd er rekening mee dat brandstofprijzen erg kunnen schommelen. Tankstations die iets verder van de Autobahn liggen, zijn vaak goedkoper dan de stations die aan de snelwegen liggen. Tanken in Duitsland is over het algemeen goedkoper dan in Nederland of België, maar duurder dan tanken in Oostenrijk.

Op de routes naar Italië kunnen in Duitsland op drukke dagen lange files ontstaan. Vooral zaterdagen in het hoogseizoen zijn druk. De belangrijkste knelpunten liggen vooral op de A3, A9 en A8 tussen Frankfurt, Nuremberg, München en Stuttgart.

 • De ring van München is het belangrijkste knelpunt.

 • Ook het stuk tussen Kempten en Füssen om de grens met Oostenrijk over te steken kan druk worden.

 • Richting Zwitserland ontstaan af en toe files op de A5 tussen Karlsruhe en Basel.

Tips als je via Oostenrijk rijdt

Om door Oostenrijk te rijden heb je een Autobahnvignet nodig. Je moet het vignet duidelijk zichtbaar achter de voorruit te plakken. Je hebt de sticker nodig om gebruik te mogen maken van de snelwegen en sommige autowegen. Er zijn 3 soorten vignetten beschikbaar voor Oostenrijk.

 • Het eerste is een vignet voor 10 dagen. Duurt je vakantie in Italië minder dan 10 dagen, dan heb je genoeg aan 1 vignet voor zowel de heen- als terugreis.

 • Er bestaat ook een vignet voor 2 maanden. We raden je aan om dit vignet enkel te kopen wanneer je langer dan 20 dagen in Italië wil verblijven. Als dat niet zo is, koop je beter 2 losse 10-dagenvignetten.

 • Als derde is er ook nog een vignet voor een periode van 1 jaar beschikbaar als je van plan bent om meerdere malen door Oostenrijk te rijden.

De vignetten voor Oostenrijk kan je verkrijgen bij de grensovergang met Oostenrijk, bij tankstations in het land en bij sommige tankstations langs de Duitse Autobahn richting Oostenrijk.

De knelpunten in Oostenrijk liggen rond Innsbruck op de A12 en A13 net voor de Brennerpas.

Ook voor de Fernpas en richting Innsbruck kan het druk worden.

Er zijn ook vaak files op de A10 bij Salzburg en Villach richting Udine in Italië.

De Brennerpas en de Fernpas zijn de belangrijkste routes in Oostenrijk. Beide routes zijn druk, maar je passeert wel prachtige landschappen. Voor de Brennerpas betaal je € 9,00 tol. Tips als je via Zwitserland rijdt

Om door Zwitserland te rijden heb je ook een tolvignet nodig. Het vignet is geldig voor een jaar en je kan er dus meerdere keren door Zwitserland meer rijden. Je kan het vignet ter plekke in een tankstation kopen voor € 38,50.

Zwitserland is een duur land, zowel voor eten, drinken en slapen als voor benzine.

Het grootste knelpunt in Zwitserland bevindt zich op de A2 van Basel naar Como en dan voornamelijk bij de Gotthardtunnel. De wachttijd kan al snel oplopen tot één of twee uur. We raden je daarom aan om vroeg in de ochtend of laat in de avond door de tunnel te rijden. Het voordeel van de Gotthardtunnel is wel dat deze tolvrij is.

Een alternatief voor de tunnel is de Gotthardpas. Deze pas is van mei tot oktober open, maar afhankelijk van de weersomstandigheden kan de pas ook pas later geopend worden. Als er geen file staat bij de tunnel doe je er een uur langer over, maar als er file staat bij de Gotthardtunnel ben je sneller via de Gotthardpas. Bovendien heb je ook een indrukwekkend uitzicht op bergtoppen en watervallen.

 • Een andere alternatieve route is via de San Bernardinopas. Die pas ligt iets oostelijker van de Gotthardtunnel. Je neemt dan in Basel de A3 en daarna de A13 naar Lugano. Je bent wel iets langer onderweg en ook deze route wordt niet gespaard van files.

 • Een minder bekende route gaat via de Simplonpas ten westen van de Gotthardtunnel. Voor deze pas rijd je via Bern over de A12 naar Vevey en vervolgens over de A9 naar Martigney en Brig. Na de pas rij je de grens met Italië over richting Lago Maggiore.


Waar kan je een vignet kopen?

 • Koop je vignet het best voor je grenzen passeert. Het vignet moet op je voorruit plakken.

 • Je kan een vignet ter plaatse kopen bij de grens of bij tankstations voor de grens. Het makkelijkst is om je sticker op voorhand te kopen en dat kan bij de ANWB of de ASFiNAG voor Oostenrijk.

 • Je kan tegenwoordig ook online via de webshop van AFiNAG of via een app genaamd 'Unterwegs' een digitaal tolvignet kopen. Dit is natuurlijk erg handig. Hou er wel rekening mee dat je zo'n digitale vignet ten minste 18 dagen voor gebruik moet kopen en dat je dit dus ook niet ter plaatse nog kan regelen. Unterwegs is beschikbaar via Google Play en de App Store.


Tol betalen

Wanneer je tol moet betalen, kan er niet veel foutloze, je moet alleen zorgen dat je aan het juiste tolpoortje staat.

 • Contant betalen: kies voor de rijstrook met een wit bord met munten en bankbiljetten afgebeeld.

 • Bemand tolpoortje: staat er een handje afgebeeld op het bord, dan is het tolpoortje bemand.

 • Met creditcard betalen: dat doe je bij de tolpoortjes waar een blauw bord boven hangt met het woord 'carte' op.

 • Telepass: heb je op voorhand een tolbadge aangeschaft, dan kan je meteen doorrijden via de rijstrook met een geel bord. Tip: dit kan je aanschaffen via de ANWB. Hierdoor word je geregistreerd en wordt het bedrag automatisch verrekend.

Hoe hard mag je rijden in Italië?

Op de Italiaanse snelwegen mag je over het algemeen 130 kilometer per uur rijden. Let op: er zijn veel trajectcontroles in Italië, die herken je aan witte borden met 'Autovelux' of groene borden met 'Controllo Elettronico della Velocità'.


Duur tanken.

Zorg als je gaat tanken dat je een pomp neemt met de woorden "Fai da te". Anders komt er iemand voor je tanken. Dat kan je zomaar 25 cent of meer per liter schelen.


Winterbanden

Het is verboden om op winterbanden door Italië te rijden tussen 16 mei en 14 oktober. Specifieker gaat het over de volgende winterbanden:

 • Winterbanden met de letter L; 120km/u

 • Met de letter M; 130 km/u

 • Met de letter N; 140 km/u

 • Met de letter P; 150 km/u

 • En met de letter Q; 160 km/u

Wie zich vergist en toch winterbanden onder zijn auto heeft in de zomer, dit toch doet, kan rekenen op een boete tussen de 400 en 1600 euro of je auto kan in beslag genomen worden. Controleer dus voor je vertrekt!


Hoe zit het met boetes of verkeersovertredingen in Italië?

 • Een parkeerboete krijg je thuis in de brievenbus.

 • Ook een snelheidsovertreding zal je gewoon thuis toegestuurd krijgen. Dit kan soms pas na een lange tijd zijn.

 • In Italië werken ze met een strafpuntensysteem voor het rijbewijs en jawel, dat geldt ook voor toeristen! Voor elke verkeersovertreding krijg je een aantal strafpunten en vanaf je een totaal van 20 strafpunten hebt bereikt, wordt je rijbewijs voor in beslag genomen. Dat kan voor 6 maanden tot 2 jaar.

Buon viaggio!953 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page