Umbrië. Een regio waar je op slag verliefd op wordt.

Umbrië.

Er is al veel over geschreven en gezegd. Maar toch.

Ik kan er nog uren, dagen, maanden en jaren over vertellen. Zelfs na 8 jaar dat we hier nu wonen, blijf ik nieuwe dingen ontdekken. Deze streek is zo mooi, veelzijdig en bijzonder.

En veel van ons willen tijdens hun vakantie zoveel mogelijk variatie. En dat biedt Umbrië. Het heeft natuur, cultuur en geschiedenis ineen.

En daarom fascineert Umbrië.


Het landschap is zeer afwisselend. In nog geen 3 uur tijd rijd je vanuit het glooiende heuvellandschap vol olijfbomen, wijnranken, tarwe of zonnebloemvelden, langs idyllische dorpjes, prachtige meren, diepe ondoordringbare bossen, hoge bergkammen en diepe valleien, plateau’s, watervallen, natuurreservaten, oases, grotten en spelonken.Daarnaast staat Umbrië bol van de cultuur. Naast het ontdekken van de schitterende natuur kun je hier ook een reis maken terug in de tijd. Zo vind je hier nederzettingen en opgravingen uit de tijd van de Etrusken* en de Romeinen* of kun je een van de vele sfeervolle stadjes uit de Middeleeuwen bezoeken. Ook de religieuze kunstschatten zijn enorm. Umbrië is dan ook het land van de Heilige Franciscus van Assisi, de Heilige Benedictus van Norcia, de Heilige Valentinus, Heilige Clara van Assisi en de heilige Rita van Cascia.


De Umbrische dorpen, (Etruskisch en/of middeleeuws) zijn echte pareltjes. Pleintjes, forten, kastelen, kerken, klokkentorens, torens, smalle straatjes en stenen huizen waar het leven langzaam en rustig stroomt. Plaatsen waar je ook nog steeds de typische lokale keuken kunt proeven.


Op culinair gebied ben je in Umbrië ook op het juiste adres. Hoewel de keuken boers en eenvoudig is, zijn de gerechten zeer smaakvol, uniek en puur. De wortels van de Umbrische keuken vinden hun oorsprong in de Umbrische en Romeinse beschavingen die veelvuldig gebruik maakte van peulvruchten en granen.

Typerend voor het hele gebied is de verwerking van varkens- en zwijnenvlees (maiale en cinghiale) waarbij de salami’s uit Norcia wel tot de beste behoren. Overal zie je norcineria’s, winkeltjes waar ze producten bereiden en verkopen die zijn afgeleid van de verwerking van varkensvlees.

Andere ingrediënten die terugkeren in Umbrische keuken is de dure en delicate witte en zwarte truffel, de extra vergine olijfolie die essentieel is in bijna alle lokale recepten, de geurige linzen uit Castelluccio, de aromatische spelt, de verfijnde smaak van de rode garnalen uit de Nera en het gouden raffinement van honing. Uniek van smaak is de gedroogde ham (prosciutto crudo) en de capacollo uit deze streek, die gegeten wordt met het traditionele zoutarme Umbrische brood (sdapo) of anijsbrood. (ciambella)

Voor wijnliefhebbers is Umbrië een absolute oase. Met zijn mediterraan klimaat en zijn grond van klei en zand is Umbrië een ideale regio voor de druiventeelt.

De wijnbouw in Umbrië vindt zijn oorsprong in de tijd van de benedictijner monniken die voor het eerst wijngaarden aanlegden. Voor de beste wijnen moet je naar de gebieden rond Orvieto,(voor de witte wijn Orvieto classico) Montefalco (voor de volle rode wijn Sagrantino) en het Trasimeense meer. Vele DOP-wijnen worden hier gemaakt.


Umbrië biedt de toeristen een authentieke Italiaanse ervaring maar dan zonder enorme drukte! Je zult aangenaam verrast zijn hoeveel de kleinste regio van Italië zo groots is in wat het je te bieden heeft!


Maar.

Umbrië is ook véél meer dan de plaatsen die iedereen kent, zoals Assisi, Perugia, Gubbio, lago Trasimeno, Spello, Trevi, Orvieto, Todi, Foligno en Spoleto. En natuurlijk wil je deze prachtige steden zien, maar er is echt zoveel meer te ontdekken. Ga van de gebaande paden af, ontwijk de plaatsen met de vele (massa) toeristen en zie wat Umbrië nog meer te bieden heeft.

Want. Ben je wel eens in Ocriculum geweest? Heb jij ooit een oerbos gezien met bomen van 2 tot 3 miljoen jaar oud? Ken jij het plaatsje Calvi dell’umbria bekend om zijn murales en monumentale terracotta kerststal uit de 16e eeuw?

Wist je dat er in Ferentillo mummies zijn gevonden en dat je die kan zien?

Ken je Carsulae, waar je de ruïnes van de oude Romeinse stad kunt bezichtigen? Ken je het kleurrijke plaatsje San Gemini? Ben je al eens in de geboorteplaats van Santa Rita geweest? En wat dacht je van de natuurschoon van de Valnerina met zijn vele forellenkwekerijen en waar je vele berg- en watersporten kunt beoefenen? Of heb je de pareltjes langs de Nera bij Narni scalo al ontdekt?Wil je meer onontdekte plekjes verkennen?

Wij staan voor je klaar om je van nog meer tips en trips te voorzien tijdens je verblijf bij ons.


Je kunt ook de bucket list raadplegen die je vind op: https://www.umbrievakantie.com/post/umbri%C3%AB-bucket-list-van-de-dingen-die-je-gezien-moet-hebben


*)

Umbriërs waren een Indogermaans Italisch volk, met een eigen taal (Umbrisch) en cultuur, die oorspronkelijk het gebied van de Etrusken (Etrurië) bewoonden, maar door dezen werden verdreven waarna zij zich vestigden in een streek die naar hen Umbrië werd genoemd. De Umbriërs worden beschouwd als het oudste volk van Italië".

Etrusken: een volk wat leefde tussen de 8ste en 1ste eeuw v. Chr. Zij verdreven de Umbriërs, een volk dat wordt gezien als het oudste volk van Italië.

Romeinen: Leefde van 753 v chr. tot 500 n. Chr. Stichters van de stad Rome.


Recente blogposts

Alles weergeven

ADRES
B&B - appartement
Vista sull'oliveto 

Vocabolo acquavigna 305032 Poggiolo (TR) Umbria Italia

 

CONTACT: 
vistasulloliveto@gmail.com
GSM Ed: 0031-610683848
GSM Heleen: 0039-3484802777 

  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Google Places Social Icon
  • Trip Advisor Social Icon

© vistasulloliveto 2011