top of page

Blogs 

Umbrië. Een regio waar je op slag verliefd op wordt.

Bijgewerkt op: 2 jan. 2023

Umbrië.

Er is al veel over geschreven en gezegd. Maar toch.

Ik kan er nog uren, dagen, maanden en jaren over vertellen. Zelfs na 8 jaar dat we hier nu wonen, blijf ik nieuwe dingen ontdekken. Deze streek is zo mooi, veelzijdig en bijzonder.

En veel van ons willen tijdens hun vakantie zoveel mogelijk variatie. En dat biedt Umbrië. Het heeft natuur, cultuur en geschiedenis ineen.

En daarom fascineert Umbrië en maakt Umbria special.


Het landschap is zeer afwisselend. In nog geen 3 uur tijd rijd je vanuit het glooiende heuvellandschap vol olijfbomen, wijnranken, tarwe of zonnebloemvelden, langs idyllische dorpjes, prachtige meren, diepe ondoordringbare bossen, hoge bergkammen en diepe valleien, plateau’s, watervallen, natuurreservaten, oases, grotten en spelonken.Cultuur Daarnaast staat Umbrië bol van de cultuur. Naast het ontdekken van de schitterende natuur kun je hier ook een reis maken terug in de tijd. Zo vind je hier nederzettingen en opgravingen uit de tijd van de Etrusken* en de Romeinen* of kun je een van de vele sfeervolle stadjes uit de Middeleeuwen bezoeken. Ook de religieuze kunstschatten zijn enorm. Umbrië is dan ook het land van de Heilige Franciscus van Assisi, de Heilige Benedictus van Norcia, de Heilige Valentinus, Heilige Clara van Assisi en de heilige Rita van Cascia.


De Umbrische dorpen, (Etruskisch en/of middeleeuws) zijn echte pareltjes. Pleintjes, forten, kastelen, kerken, klokkentorens, torens, smalle straatjes en stenen huizen waar het leven langzaam en rustig stroomt. Plaatsen waar je ook nog steeds de typische lokale keuken kunt proeven.


Culininair

Op culinair gebied ben je in Umbrië ook op het juiste adres. Hoewel de keuken boers en eenvoudig is, zijn de gerechten zeer smaakvol, uniek en puur. De wortels van de Umbrische keuken vinden hun oorsprong in de Umbrische en Romeinse beschavingen die veelvuldig gebruik maakte van peulvruchten en granen.

Typerend voor het hele gebied is de verwerking van varkens- en zwijnenvlees (maiale en cinghiale) waarbij de salami’s uit Norcia wel tot de beste behoren. Overal zie je norcineria’s, winkeltjes waar ze producten bereiden en verkopen die zijn afgeleid van de verwerking van varkensvlees.

Andere ingrediënten die terugkeren in Umbrische keuken is de dure en delicate witte en zwarte truffel, de extra vergine olijfolie die essentieel is in bijna alle lokale recepten, de geurige linzen uit Castelluccio, de aromatische spelt, de verfijnde smaak van de rode garnalen uit de Nera en het gouden raffinement van honing. Uniek van smaak is de gedroogde ham (prosciutto crudo) en de capacollo uit deze streek, die gegeten wordt met het traditionele zoutarme Umbrische brood (sdapo) of anijsbrood. (ciambella)

Voor wijnliefhebbers is Umbrië een absolute oase. Met zijn mediterraan klimaat en zijn grond van klei en zand is Umbrië een ideale regio voor de druiventeelt.

De wijnbouw in Umbrië vindt zijn oorsprong in de tijd van de benedictijner monniken die voor het eerst wijngaarden aanlegden. Voor de beste wijnen moet je naar de gebieden rond Orvieto,(voor de witte wijn Orvieto classico) Montefalco (voor de volle rode wijn Sagrantino) en het Trasimeense meer. Vele DOP-wijnen worden hier gemaakt.


Kleinste regio, groots in zijn aanbod Umbrië biedt de toeristen een authentieke Italiaanse ervaring maar dan zonder enorme drukte! Je zult aangenaam verrast zijn hoeveel de kleinste regio van Italië zo groots is in wat het je te bieden heeft!

Umbrië is dus veel meer dan de plaatsen die iedereen kent, zoals Assisi, Perugia, Gubbio, lago Trasimeno, Spello, Trevi, Orvieto, Todi, Foligno en Spoleto. En natuurlijk wil je deze prachtige steden zien, maar er is echt zoveel meer te ontdekken. Ga van de gebaande paden af, ontwijk de plaatsen met de vele (massa) toeristen en zie wat Umbrië nog meer te bieden heeft.

Want. Ben je wel eens in Ocriculum geweest? Heb jij ooit een oerbos gezien met bomen van 2 tot 3 miljoen jaar oud? Ken jij het plaatsje Calvi dell’umbria bekend om zijn murales en monumentale terracotta kerststal uit de 16e eeuw?

Wist je dat er in Ferentillo mummies zijn gevonden en dat je die kan zien?

Ken je Carsulae, waar je de ruïnes van de oude Romeinse stad kunt bezichtigen? Ken je het kleurrijke plaatsje San Gemini? Ben je al eens in de geboorteplaats van Santa Rita geweest? En wat dacht je van de natuurschoon van de Valnerina met zijn vele forellenkwekerijen en waar je vele berg- en watersporten kunt beoefenen? Of heb je de pareltjes langs de Nera bij Narni scalo al ontdekt?


Om geen keuzestress te krijgen heb ik voor jullie een bucket list samengesteld met de een top 30 van dingen die je zeker moet gaan doen, zien of beleven, dicht bij huis


Bucket list

1. Ontdek de etruskische stad Orvieto waar zoveel te zien en te beleven is. Bezoek o.a de prachtige Duomo, daal af in een technische meesterwerk; de Pozzo San Patrizio in Orvieto.

2. Ontdekt de verborgen schoonheid van Narni Underground , Orvieto underground. Roman Amelia Cisterns of de Rocca Paolina in Perugia.

3. Bezoek Spoleto. Loop over de Ponte delle Torri, bezoek de kerken, loop de ophaalbrug over van het kasteel, bezoek het Romeinse theater en bewonder het uitzicht.

4. Verbaas je in het fossielenbos van Dunarobba

5. Breng een bezoek aan Calvi dell'umbria

6. Bezoek de plaats Greccio, waar de kerststal is ontstaan en bezoek het Franciscaner klooster .

7. Bezoek de de heilige plaats Lo speco van San Francesco in de heuvels bij san Urbano of ga er wandelt heen.

8.. Bezoek de magische Valnerina en volg de route die we al helemaal voor jullie hebben uitgestippeld naar het Sibillini-gebergte.

9. Doe mee aan de olijfolie proeverij die Heleen organiseert en leer alles over olijfolie en de productie of kom een keer olijven plukken.

10. Bezoek de prachtige villa Farnese met fresco's in Caprarolo

11. Eet eens een broodje Porchetta bij de kraam van Sandrini. Je vind hem op weg naar Borghetto tegenover agrilateria ijssalon Corsetti. .

12. Bewonder de watervallen van Marmore (Cascate delle Marmore) vlakbij Terni.

13. Ga naar Scarzuola en kijk je ogen uit in deze droom van stenen.

14. Breng een bezoek aan een van de vele meren; lago di Vico, Bracciano, Bolsena.

15. Ga picknicken tussen de olijfbomen ( bv tijdens Trevi picnic in april)

16. Wandel over de vele uitzette paden van CAI en laat je inspireren door de stilte en de schoonheid van Umbrië. Of ga met Heleen mee.

17. Breng een bezoek aan de stervende stad Civita di Bagnoregio

18. Maak een wandeling naar het turquoise blauwe water bij Stifone een drink daarna een apertivo bij bar Rinalducci van Laura en Sergio in Narni scalo en laat je verrassen.

19. Eet truffelpasta (pasta con tartufo) of pappardelle al cinghiale (brede lintpasta met saus van wild zwijn)

20. Ga mee op truffeljacht of met onze culinaire reis.

21. Volg een kookles bij Heleen of Micaela

22. Geniet van de bloemenpracht als de Piano grande in Castelluccio di Norcia in bloei staan (juli- aug) en koop de geurige linzen uit Castelluccio (lenticchie) en maak er de typische en traditionele soep van.

23. Bezoek het truffelmuseum van Urbani in Scheggino en leer alles over het zwarte goud.

24. Bestel een antipasti bij L’ometto, strada Calvese 128 in Moricone (en ook alleen maar dat, want je gaat echt rollend naar buiten ! ) en proef de Umbrische keuken in zo'n 16 gerechtjes/drankjes

25. Bezoek een dorp tijdens de historische re-enactment. O.a. Corsa all’ anello in Narni (mei) , San Pancrazio in Calvi dell’umbria (mei) , Mercato delle giate in Bevagna (juni) , Giornate medioevale in Poggio di Otricoli (juli)

26. Bezoek de archelogische opgravingen. Ocriculum vlakbij Otricoli of Carsulae vlakbij San Gemini.

27. Bezoek het “kabinet van rariteiten” in het mummiemuseum van Ferentillo.

28. Bezoek het dorp met zijn prachtigemuurschilderingen van bekende sprookjes.

29. Drink eens een glas wijn van typisch Umbrische druivensoorten zoals de Trebbiano Spolentino , Ciliegiolo, Sagrantino, Grechetto of de Orvieto classico.

30. Breng een bezoek aan een Norcineria en proef van de vele soorten salami’s gemaakt van varkensvlees.

En vanzelfsprekend mag een bezoek aan de eeuwige stad Rome niet ontbreken!


Het uitzicht bij Vista sull'oliveto, www.umbrievakantie.com

Natuurlijk is er nog heel veel meer te beleven in Umbrië en de naastgelegen provincie Lazio. Heb je geen tijd om je helemaal in te lezen of te verdiepen in alles wat Umbrië biedt? Niet getreurd, want als je bij ons incheckt krijg je toegang tot onze zeer uitgebreide online reisgids, boordevol tips, En natuurlijk staan we ook altijd voor je klaar om je van nog meer tips en trips te voorzien tijdens je verblijf bij ons.

We hopen jullie te mogen ontvangen op ons mooie plekje in authentiek Zuid-Umbrië.

Ci vediamo?


Ed en Heleen


Wil je nog meer onontdekte plekjes verkennen? Dan kun je onze uitgebreide bucketlist bekijken met 50 tips.*) Umbriers, Etrusken en Romeinen

Umbriërs waren een Indogermaans Italisch volk, met een eigen taal (Umbrisch) en cultuur, die oorspronkelijk het gebied van de Etrusken (Etrurië) bewoonden, maar door dezen werden verdreven waarna zij zich vestigden in een streek die naar hen Umbrië werd genoemd. De Umbriërs worden beschouwd als het oudste volk van Italië.

Etrusken: een volk wat leefde tussen de 8ste en 1ste eeuw v. Chr. Zij verdreven de Umbriërs, een volk dat wordt gezien als het oudste volk van Italië.

Romeinen: Leefde van 753 v chr. tot 500 n. Chr. Stichters van de stad Rome.


Comments


bottom of page