top of page

Blogs 

Greccio. De plaats waar de kerststal is ontstaan.

Bijgewerkt op: 28 feb. 2022

Greccio. Een bijzondere plek om te gaan bezoeken De mystieke sfeer die deze plaats doordringt en de weelderige en wilde natuur die hem omringd geven onvergetelijke sensaties aan de bezoeker.


Terra cotta kerststal uit Calvi dell'umbria


De allereerste kerststal Wist je dat de oorsprong van de kerststal in Greccio is ontstaan?

De kerstgroep heeft zijn oorsprong door Franciscus van Assisi. Deze monnik (1181 – 1226) was helemaal vol van de verhalen rondom de geboorte van Christus. Hij trok zich het lot en de omstandigheden waarin Jezus is geboren erg aan. Franciscus vond dat zijn tijdgenoten weinig oog en begrip hadden voor de menselijke kant in het verhaal van de geboorte van Jezus. Daarom besloot hij het zichtbaar te maken. Hij hoopte dat de mensen zo een voorbeeld aan Jezus zouden nemen. In 1223 liet Franciscus midden in de bossen van Greccio een stal bouwen. Hij zorgde voor een ezel en een os, daarna vroeg hij een boer uit het dorp om Jozef uit te beelden. Ook vond hij een boerin die voor Maria wilde staan en hij legde een klein kindje in een voerbak. Zo maakte hij iets, dat nu een levende kerststal is.

In de Kerstnacht werd daar de Heilige Mis opgedragen. Het hele dorp kwam kijken en iedereen was diep onder de indruk. Zijn volgelingen, de Franciscanen, hebben dit gebruik verspreid over de hele wereld. Het gevolg was dat de mensen met Kerstmis het geboorteverhaal zelf op deze manier gingen uitbeelden. Eerst stonden de stallen in de paleizen en kerken. Later ook bij gewone mensen thuis. In huiselijke kring werden beeldjes uit hout gesneden of geboetseerd van klei. Zo is de huidige kerststal ontstaan.

In het klooster van de Francescaner broeders kun je de plek zien waar de eerste kerststal heeft gestaan. Het is een kleine grot uitgehouwen in de rots, met een verlaagd tongewelf. Vlakbij het historische centrum van Greccio vind je het kerststal museum waar je een verzameling van honderden kerststallen kunt bewonderen uit de hele wereld.


Francescaner klooster in Greccio met de grot.


470 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page