top of page

Blogs 

Het is lente!!!

Bijgewerkt op: 28 feb. 2022

Het is lente! Persoonlijk vind ik dit de allermooiste periode van het jaar. De natuur ontluikt en uit elke kleihomp ontspruit nieuw gras. De grauwe donkere vlaktes veranderen in bloemenzeeën. Het landschap is een groot krachtig kleurenpalet.

Het voorjaar is ook de ideale tijd om Umbrië te komen ontdekken, want naast al deze natuurschoon is het heerlijk om actief bezig te zijn en erop uit te trekken. De temperaturen schommelen overdag tussen de 17 en 25 graden. Perfect weer om te wandelen, fietstochten te maken en dorpjes of steden te bezoeken.Eetbare lekkernijen uit de natuur De lente is hier een vruchtbare periode. Veel inwoners van de dorpen in de omgeving trekken er op uit om wilde kruiden en groente te plukken. Je ziet de vrouwen bewapend met een aardappelschilmesje en plastic zak door de velden trekken op zoek naar eetbare lekkernijen.

De wilde asperge is het meest favoriet, maar ook cicoria (cichorei), borraggine (komkommerkruid) en paardenbloemen zijn erg gewild. Dezelfde avond staat het gerecht op tafel en de volgende dag trekken ze er weer op uit om de maaltijd van die avond bij elkaar te plukken.

Recept gevulde borraggine bladeren De bladeren van de borraggine (komkommerkruid) worden gewassen en tussen twee blaadjes wordt een ansjovisje gedaan. Dan wordt er een papje gemaakt van bloem en water, waar ze doorheen worden gehaald voor ze worden gefrituurd. Heerlijk!

Zelf trek ik er ook graag op uit om samen met vrienden op zoek te gaan naar eetbare kruiden en gewassen. Elk seizoen is er wel iets te vinden in de natuur dat als basis kan dienen voor je menu.

En hetgeen je niet in de veld kan vinden, koop je bij de plaatselijke boeren zoals pecorino kazen en mozzarella di buffela. Truffels koop ik bij een bevriende truffeljager en vlees van het wilde zwijn komt van een bevriende jager.Kookles Heb jij ook een passie voor de Italiaanse keuken en vind je het leuk om samen met mij aan de slag te gaan in mijn keuken??? Geef je dan op voor een kookles of ga mee met onze culinaire reis.

Om je alvast in de juiste stemming te brengen, deel ik graag een recept voor strozzapreti al tartufo nero di Norcia (pasta met zwarte truffel uit Norcia).

Recept Strozzapreti

Strozzapreti, vaak ook strangozzi genoemd, is een dikkere, kortere versie van spaghetti. Strozzapreti betekent letterlijk ‘priesterwurgers’. Het verhaal ging dat een wel heel gulzige priester zo snel zal te eten van deze pasta dat hij er in stikte.

Ingrediënten (voor zes personen):

300 gram bloem 00 (doppio zero)

een snufje zout

120 dl lauw water

wat griesmeel om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft plakken

60 à 80 gram zwarte truffel

1 teentje knoflook

1 kopje PoggiOlio extra vergine olijfolie


Meng de bloem met een snufje zout. Maak van de bloem een hoopje op een houten 7/10

plank. Maak er een kuiltje in. Giet voorzichtig het water in het kuiltje. Roer met een vork of je vinger wat meel bij het water, beetje bij beetje. Ga door tot al het water is opgenomen.

Kneed het deeg met de hand om alles goed te vermengen, maak er een deegbal van en wikkel deze in plasticfolie. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast voordat je het gaat uitrollen.

Doe een beetje griesmeel op een houten plank. Pak een lange deegrol en rol het deeg uit tot het ongeveer acht millimeter dik is. Vouw het deeg vervolgens meerdere keren naar binnen toe dicht (niet aandrukken!) en snijd het met een groot mes in repen van zo’n vier millimeter dik.

Steek nu het mes onder de gesneden stroken en pak ze op. Als het goed is, vouwen de slierten dan vanzelf uit elkaar. Leg de slierten in kleine hoopjes op een houten plank (voorzien van griesmeel om te voorkomen dat alles aan elkaar blijft plakken).


Als de truffels vuil zijn, borstel ze dan met een paddenstoelenborsteltje schoon. Schaaf ze heel dun en leg het schaafsel in een ondiepe schaal. Giet er een lepel olijfolie over. Bedek het met plasticfolie en laat het even intrekken totdat de strozzapreti klaar zijn. Tip: een truffel mag je nooit verwarmen of koken want dan verdwijnt de smaak.

Kook de pasta in een grote pan met licht gezouten kokend water. Zodra de pasta naar boven komt drijven, is hij al dente.

8/10

Giet in een grote koekenpan de rest van de extra vergine olijfolie met het teentje knoflook. Verwarm de olie. Als je de knoflook gaat ruiken, neem je de pan van het vuur en verwijder je de knoflookteen.

Voeg de gekookte pasta toe en meng alles goed door elkaar. Voeg nu ook de truffel toe, roer opnieuw goed door en serveer meteen.


Buon appetito!
30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Orvieto

留言


bottom of page