top of page

Blogs 

Scarzuolo, een droom van stenen

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

Maart 2018


Hebben jullie al eens van LA SCARZUOLA in Montegabbione gehoord? Een droomstad van stenen verscholen in in de heuvels tussen Montegabbione en Pornello? Nee? Dan moet je zeker een bezoekje inplannen als je bij ons logeert. Hier stap je in een compleet andere wereld binnen. Een bizarre wereld zelfs, gecreëerd door de Milanese architect Tomaso Buzzi (1900-1981) die, tussen 1958 en 1978, zijn eigen ideale stad heeft opgericht. Deze theatrale stad is gebouwd naast het in 1218 gebouwde Franciscaner klooster. Sint Franciscus van Assisi bouwde dit klooster om aan zichzelf te "bouwen". De apsis van de kerk herbergt een fresco uit de eerste eeuw van de achttiende eeuw met een zwevende heilige Franciscus. In 1958 kocht Buzzi dit complex.

Er is een bepaalde esoterische relatie tussen het klooster (de heilige stad) en de theatrale werken van Buzzi, beide beladen met symbolen en geheimen, verwijzingen en citaten. Buzzi haalde zijn inspiratie uit het werk van Francesco Colonna; de 'Hypnerotomachia Poliphili (1499) De stijl kan het beste geïnterpreteerd worden als neo-Maniërisme wat je terugziet in het gebruik van trappen in alle richtingen, de opzettelijke disproportionering van sommige delen, een paar waterspuwers, de opeenhoping van gebouwen en monumenten, resulterend in een geheel gekenmerkt door een surrealistische, labyrintische, suggestieve, geometrische, astronimische en magische aard.Maar Buzzi putte ook inspiratie uit reeds bestaande gebouwen en tuinen. Zo zie je een doolhof naar een voorbeeld van het labyrint in de vloer van de kathedraal in Chartres, een monster dat veel lijkt op het monster in het Sacro Bosco bij Bomarzo, een soort Parthenon, Colosseum en Pantheon en een theater dat duidelijk is geïnspireerd door La Scala in Milaan.

Na zijn dood wilde Buzzi dat zijn droomstad vernietigd zou worden. Zijn neef Marco Solari vond dat doodzonde en gaf daar geen gehoor aan. In plaats van het af te breken zette hij zijn werk voort aan de hand van schetsen en aantekeningen die hij in Buzzi’s erfenis vond.

Na zijn dood wilde Buzzi dat zijn droomstad vernietigd zou worden. Zijn neef Marco Solari vond dat doodzonde en gaf daar geen gehoor aan. In plaats van het af te breken zette hij zijn werk voort aan de hand van schetsen en aantekeningen die hij in Buzzi’s erfenis vond.


Marco Solaris, die de rondleiding geeft.


Daardoor kunnen we nog steeds deze droomstad bezichtigen. Zorg dat je op tijd bij de poort staat, want wie te laat komt heeft pech. De deur gaat niet meer open. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Het klooster van Franciscus en de kerk zijn niet toegankelijk. Helaas. Niemand minder dan Marco Solari zelf begeleid je naar de geheime wereld van de geniale architect. Het is een wat ontwijkende en provocerende man. Hij verwelkomt de toerist, verstopt achter nerveuze trekjes en zijn donkere zonnebril. Gewapend met de originele tekeningen van Buzzi, waarmee hij steeds uitbundig in de lucht zwaait en ze daarna weer achter zijn rug verbergt, probeert hij zijn publiek te vermaken met zijn voortdurend spottende en verbluffende rake zinnen, plotselinge stiltes en vragen die blijven hangen in de lucht, net als de echo van zijn wel zeer opvallende lach. Om hem te begrijpen moet je heel goed luisteren.


La Scarzuola is een privéhuis. Het is verplicht om de dag en bezoektijd te reserveren door te bellen naar 0039-0763/837463 Schrijven kan ook naar info@lascarzuola.com - de vraag is alleen of je antwoord krijgt : ( Wij niet in ieder geval : ) Ticketkosten € 10,00 per persoon. Een zeer uitgebreide uitleg wat je te zien zult krijgen in La Scarzuola kun je hier lezen. Er handig, want Solari's uitleg is wel wat gecompliceerd.


www.umbrievakantie.com

221 weergaven0 opmerkingen

Komentarai


bottom of page