top of page

Blogs 

Alles wat je wilt weten over olijfolie!

Bijgewerkt op: 23 jan. 2022


Onze B&B is omringd door een olijfgaard van 7 ha. Sinds 2011 produceren wij extra vergine olijfolie PoggiOlio. Ik heb een enorme passie voor olijfolie en daarom heb ik in mei 2019 mijn opleiding afgerond tot "olijfolie sommelier van extra vergine olijfolie".

Want net als met wijn, kan een olijfolie je gerecht maken of breken. Over olijfolie kan ik uren vertellen en dat vind ik ook heerlijk om te doen. Als je bij ons verblijft neem ik je mee de olijfgaard in, om je alles te vertellen; van olijf tot olijfolie Je komt alles te weten hoe een extra vergine olijfolie tot stand komt en waar deze aan moet voldoen. Na afloop gaan we olijfolie proeven en daarna kun je al je vragen op me afvuren.

Omdat niet iedereen in staat is om naar ons toe te komen, maar wel meer zou willen weten over extra vergine olijfolie, heb ik de meest gestelde vragen op een rijtje gezet met daarbij de antwoorden.

Heb je meer vragen, stel ze mij gerust en wie weet wordt deze blog t.z.t. dan nog verder uitgebreid. Je kunt mailen of reageren op deze blog

Extra vergine olijfolie. Wat betekent dat? Een olijfolie mag enkel extra vergine genoemd worden als deze een zuurgraad van < 0,8 en koudgeperst is. Koudgeperst betekent dat de olijvenpasta tijdens het productieproces niet warmer mag worden dan 27 °. De waarde van de zuurgraad kan enkel in een laboratorium bepaald worden. Hoe herken je een goede extra vergine olijfolie? Er zijn een paar eigenschappen waaraan je een goede olijfolie kunt onderscheiden. De belangrijkste methode om te weten of je een goede olijfolie koopt is door deze te ruiken en te proeven. Een goede olijfolie voldoet aan 3 eigenschappen: hij is fruitig, bitter/zoet en pittig. Als je eenmaal een olijfolie hebt gekocht kun je zien of je een goede olijfolie hebt door 2 eenvoudige testjes, te doen. Dit is echter een hulpmiddel en zeker niet de beste en accuraatste methode. -Zet de olijfolie in de koelkast. Gaat deze vlokken dan weet je dat je een goede extra vergine olijfolie hebt gekocht. - Als je in de winkel de keuze hebt uit flessen neem dan altijd olijfolie verpakt in een donkergroene fles of blik. Licht is namelijk funest voor olijfolie.


www.poggiolio.nl

Hoe proef je een olijfolie? Je schenkt de olijfolie in een glaasje. Je neemt deze in je hand en dekt hem af met je andere hand. Je gaat de olijfolie opwarmen met je handen. Zo komen de aroma's vrij. Als deze op temperatuur is gekomen ga je ruiken. Je neemt een flinke tuig en ervaart nu de aroma's. Een goede olijfolie zal fruitig ruiken. Het kan zijn dat je appel, artisjok, kruiden, vers gemaaid gras, amandel (noten) of tomaat ruikt. Allemaal goede eigenschappen. Wat je zult gaan proeven hangt af van de soort olijf die in de olijfolie verwerkt is. In Italië zijn er zo'n 538 soorten. De Italiaanse olijfteelt is echter bijna volledig gebaseerd op slechts 50 variëteiten. Elke streek/ provincie, teelt zijn eigen ras, met de daarbij behorende typische smaak en eigenschappen die bepalend zijn voor de uiteindelijke smaak van de olijfolie. Dan nemen we een slok van de olijfolie. Laat deze door je mond walsen maar ook even op je tong liggen, zodat je alle smaakpapillen die op je tong aanwezig zijn, kunt prikkelen. Voordat we doorslikken duw je je tong tegen je gehemelte en open je je mondhoeken. Door de mondhoeken zuig je lucht naar binnen en dit doe je zo'n 3 keer. Door dit te doen ervaar nog beter de verschillende smaken. Je zult een bittertje proeven. Dan slikken we de olijfolie door. Indien je een goede olijfolie hebt gekocht zal je een peperig gevoel gaan voelen in je keel. Dit zijn de polyfenolen (antioxidanten en vit. E) die we waarnemen. De stoffen waaraan olijfolie zijn gezondheid bevorderende eigenschappen ontleent. Indien je meerdere olijfoliën wil testen eet dan na elke proeverij een stukje appel (liefst Granny Smith) of wit brood, dit om de smaak te neutraliseren en neem een slok water, liefst met bubbels. Smaken die negatieve zijn voor een olijfolie zijn; muf, azijn, ranzig, aarde en hout smaak en vet.

Hoe bewaar ik olijfolie? De grootste vijand van olijfolie is zuurstof, warmte en licht. Elke goede olijfolie die aan deze eigenschappen wordt blootgesteld zal ranzig worden. Licht: Een goede olijfolie zal daarom nooit in een doorzichtige fles zitten. Koop daarom altijd een olijfolie in een blikje of donkergroen getint glas. Warmte: Zet je olijfolie niet direct naast een warmtebron, dus ook niet direct naast je gasfornuis! Zuurstof: Schenk je olijfolie in een kleiner flesje als je veel olijfolie hebt gekocht. Bewaar de rest in een donkere koele ruimte. Gebruik geen flesjes die slecht afsluiten ( bv met een schenktuitje met of zonder klepje)

Hoe lang is olijfolie houdbaar? Een olijfolie die gebotteld is, is 18 maanden houdbaar. D.w.z. dat hij dan op zijn best is. Daarna zal de kwaliteit afnemen. De smaak kan al eerder minder intensief worden. Met name het pepertje, dat zo specifiek aanwezig is bij verse extra vergine olijfolie, zal in de loop der tijd afzwakken.


Kun je in olijfolie bakken of frituren?

Hierover gaan enorm veel fabels rond. Er wordt beweerd dat je in olijfolie niet zou kunnen bakken of frituren omdat het rookpunt te laag zou zijn.

Maar dan ga ik je wat onthullen. Het brandpunt van olijfolie is namelijk een van de hoogste van alle oliën!

Bekijk dit lijstje maar eens.;

Pinda-olie

De beste keuze valt op pinda olie die dankzij het rookpunt van 230° zeer goed bestand is tegen hoge temperaturen, zozeer zelfs dat het in de horeca ook als frituurproduct wordt geselecteerd.

Extra vierge olijfolie

Weinig gebruikt, vooral vanwege de hogere kosten in vergelijking met andere plantaardige oliën, Extra vierge olijfolie heeft een rookpunt van 210 ° en is dus zeer geschikt voor gebruik bij koken en frituren met hoge temperaturen.

Maïsolie

Vaak misbruikt. Maïsolie wordt over het algemeen niet aanbevolen voor het frituren van voedsel, omdat het rookpunt heeft die rond de 160 ° ligt.

Soja- en zonnebloemolie

Met een rookpunt van rond de 130° zijn sojaolie en zonnebloemolie het minst geschikt om te bakken en te frituren!!!

Niet iedereen weet dat vetten en oliën bij hoge temperaturen hun moleculaire structuur verliezen en daardoor schadelijk kunnen worden. Dit geldt met name voor oliën die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetten .

Het bereiken van hoge temperaturen bepaalt een reeks chemische reacties die onder meer verantwoordelijk zijn voor het ontstaan ​​van bijzonder schadelijke kankerverwekkende moleculen. Extra vierge olijfolie bevat grote hoeveelheden antioxidanten en bestaat voor ongeveer 70% uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren die door hun chemische aard beter bestand zijn tegen hoge temperaturen en daarom stabieler en gezonder zijn.

Ondanks dat mijn antwoord dus volmondig ja is, raad ik jullie aan om dit niet te doen. Niet omdat het niet gezond is, maar puur omdat een extra vergine olijfolie te duur is. Ook de smaak gaat vaak verloren door verhitting. Daarom raad ik aan om te bakken in een goede, goedkopere olijfolie en als het gerecht eenmaal klaar is, deze te besprenkelen om extra vergine olijfolie. De smaak van de olijfolie zal je gerecht ten goede komen.


Lees hier verder als je meer wilt weten over olijfolie, het plukken en het persen van olijfolie.

Lees hier verder als je weten hoe je een goede extra vergine olijfolie herkent. Wil je een olijfolieproeverij door ons laten organiseren bij jou thuis of in je bedrijf? Mail ons dan voor meer informatie. Neem contact op PoggiOlio vistasulloliveto@gmail.com 0031 6 10 68 38 48 of 0039 3 48 48 02 777 Vocabolo acquavigna 3, 05032 Calvi dell'umbria

fraz. Poggiolo Umbria TR Italia

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page