top of page

Blogs 

Top 5 van de beste restaurants in Umbrië

Bijgewerkt op: 1 jan. 2023


Geniet tijdens je verblijf bij Vista sull'oliveto van de verrukkelijke en zeer betaalbare Umbrische keuken die bol staat van tradities. De gerechten zijn eenvoudige, zeer smaakvol, uniek en puur. Ze verwijzen naar de nooit verloren gegane boerenbeschaving en daardoor zijn de gerechten ook vaak verbonden met de agrarische kalender. De wortels van de Umbrische keuken vinden hun oorsprong in de Umbrische en Romeinse beschavingen die veelvuldig gebruik maakte van peulvruchten en granen. Typerend voor het hele gebied is de verwerking van varkens- en zwijnenvlees (maiale en cinghiale) waarbij de salami’s uit Norcia tot de allerbeste behoren. Overal zie je norcineria’s, winkeltjes waar ze producten bereiden en verkopen die zijn afgeleid van de verwerking van varkensvlees.

Andere ingrediënten die terugkeren in Umbrische keuken is de dure en delicate zwarte truffel, de extra vergine olijfolie die essentieel is in bijna alle lokale recepten, de geurige linzen uit Castelluccio, de aromatische spelt, de verfijnde smaak van de rode garnalen uit de Nera en het gouden raffinement van honing. Uniek van smaak is de gedroogde ham (prosciutto crudo) en de capacollo uit deze streek, die gegeten wordt met het traditionele zoutarme Umbrische brood (sdapo) of anijsbrood. (ciambella) of bij een antipasti. Voor de beste wijnen moet je naar de gebieden rond Orvieto, Montefalco en het Trasimeense meer, waar vele DOP-wijnen worden gemaakt.

Natuurlijk kun je ook bij ons aanschuiven voor een diner die wij om de dag verzorgen ( en op aanvraag zelfs ook dagelijks)


Tradities

Voor veel Italianen is de lunch (pranzo) het belangrijkste onderdeel van de dag. Een Italiaan luncht dan ook vaak heel uitgebreid en daar trekken ze dan ook de tijd voor uit. Lunchtijd is hier van 13.00u tot 15.00u soms 16.00u. Tegen 18.00u zie je dat veel Italianen naar het centrale marktplein gaan, waar jong en oud elkaar ontmoet. Het gaat om zien en gezien worden. Zelfs de allerkleinste gaan mee. De een gaat op een bankje of een traptree zitten terwijl de ander zich tegoed doet aan een aperitief (aperol spritz, prosecco, grappa) met liefst iets erbij om de grote honger te stillen. Tegen 20.00 u. gaan de meeste dan weer naar huis voor het avondeten (cena) maar dat kan ook veel later zijn. De Italianen eten laat op de avond, iets wat wij niet gewend zijn, en daarom zijn de meeste restaurants pas vanaf 20.00u (soms 19.30u) geopend. De keuken sluit echter vaak pas om 24.00 u. Je moet dus niet raar opkijken als om 22.30u nog mensen een restaurant ziet binnenlopen om nog wat te gaan eten.

In Italië neem je niet zelf plaats aan een tafeltje maar is het gebruikelijk dat de ober je een tafel aanwijst, ofwel de keuze geeft uit enkele tafels.

Het avondeten bij de Italianen thuis is vaak simpel. Meestal pasta of pizza. Je kunt het vergelijken met onze broodmaaltijd.

Bij de pizza drinken de meeste Italianen geen wijn maar bier. De maaltijd wordt afgesloten met een espresso en een glaasje likeur of grappa.

Cappuccino wordt alleen ’s morgens gedronken tot 11.oou. Het ontbijt van Italianen bestaat uit een cappuccino met een zoete cornetto of brioche. Als je ergens gaat eten betaal je (bijna) altijd “coperto”. Dit is geen fooi maar je betaalt voor het couvert en het brood dat geserveerd is. Indien er “costi servizi op je rekening staat dan heeft het restaurant al een verplichte fooi doorberekend. Er wordt dan ook niet verwacht dat je dan nog fooi geeft.

Ben je goed geholpen door de bediening? Geef dan zeker een fooi. Want zeg nou zelf; elke ober/serveerster vindt het leuk om fooi te krijgen.


Wijn in Italië

Bij uitgebreid tafelen in Italië hoort natuurlijk een goed glas wijn uit Italië. Umbrië is minder bekend om haar wijnen dan Toscane, maar ook in Umbrië worden prachtige wijnen gemaakt zoals de bekende Orvieto Classico en Sagrantino wijnen uit Montefalco. Zoals het toerisme Umbrië heeft ontdekt na Toscane, zo vergaat het ook de wijn. In Umbrië werd al door de Etrusken, getuige de vele archeologische vondsten, wijn gemaakt. Ook de Romeinen wisten de Umbrische wijnen wel te waarderen. De pausen in de middeleeuwen waren op hun beurt vooral te spreken over de zoete witte wijnen van Orvieto. De wijnen zijn echter pas sinds de 19e eeuw noemenswaardig te noemen. Dit dankzij zowel de opkomst van moderne vinificatietechnieken zowel als de steun van de Toscaanse familie Antinori en de familie Lungarotti. Inmiddels heeft 1/5 deel van de Umbrische wijnen het DOC of DOCG-predicaat en het worden er steeds meer. Met name Orvieto en Montefalco zijn bekend om de goede wijnen. Je vindt daar dan ook veel enotece (proeflokalen voor wijn) en wijnhuizen. Ondanks dat niet alle wijnen een DOC of DOCG-predicaat hebben, zijn deze wijnen zeer zeker niet minder goed. Men zegt niet voor niets, goede wijn behoeft geen krans.

Ga je uit eten dan kunnen wij je deze wijnen echt aanbevelen.


De koffie gewoontes Koffie drinken in een bar. Hoewel Italië bekend staat om zijn heerlijke koffie, drinken de Italianen lang niet zoveel koffie als wij. Een Italiaan drink een espresso bij zijn prima colazione (ontbijt), 1 na de pranzo (lunch) en 1 na de cena. (avondeten). Tussendoor drinkt de Italiaan nauwelijks koffie. ’s Morgens willen ze nog wel eens een extra koffie nemen in een bar. Maar dan zullen ze altijd blijven staan. Ze bestellen een koffie, drinken hem op en gaan weer weg. Als je ergens een bar binnen komt, is het vaak dat je eerst bij de kassa moet afrekenen wat je wilt drinken en/of eten. Hier in de dorpen om ons heen is dat niet altijd zo. Je kunt dan ook gerust aan een tafeltje plaatsnemen. Maar ga je naar een grotere stad, dan gelden er andere regels. Drink je je koffie aan de bar (caffè al banco) dan betaal je stukken minder dan wanneer je plaats neemt aan een tafeltje. Ga je buiten op het terras zitten, dan betaal je nog meer.

Koffie na?

Weet welke koffie je besteld:

Italiaanse koffie: (caffè)

Bestel je ergens een caffè dan krijg je altijd een espresso. Indien je een ander soort koffie wilt drinken gebruik dan een van de onderstaande termen.

Espresso = zwarte sterke koffie zonder melk, in klein kopje

Doppio espresso = dubbele espresso

Ristretto = Zeer sterke zwarte koffie, vaak niet meer dan een bodempje in een klein kopje

Doppio ristretto = dubbele ristretto

Caffè lungo = espresso met meer water in een grotere kop, krachtiger van smaak

Caffè Americano = espresso aangelengd met heet water. Deze koffie heeft het meeste weg van onze filterkoffie

Caffè corretto = espresso met een drankje erin of erbij bv. sambucca, amaretto of brandy. Caffè macchiato = espresso met “vlekje” melk in een klein kopje. Macchiato betekent vlekje.

Latte macchiato = koffie verkeerd. Koffie met veel melk. Caffè latte is hetzelfde maar deze term wordt minder gebruikt.

Cappuccino = espresso met opgeklopte warme melk, grote kop

Caffè decaffeinato = cafeïnevrije koffie. Als je dit bestelt krijg je altijd een espresso anders moet je vertellen hoe je je espresso wilt en kiezen uit de termen hierboven. Bv. caffè macchiato decaffeinato.


Top 5 van van de beste restaurants in Umbrië en Lazio dichtbij Vista sull'oliveto

Ik heb een top 5 van de beste, wat duurdere top restaurants in Umbrië en Lazio op een rijtje gezet, die zich op maximaal 30 minuten rijden van ons bevinden:

 • Ristorante degli Angeli in Maria degli Angeli. Drie sterren Italiaans restaurant, waar je zeer goed en romantisch kan eten voor een vriendelijke prijs. Zeer uitgebreide wijnkaart en het enige restaurant met een echte olijfoliesommelier! Beste restaurant in de omgeving. Loc. Madonna degli angeli, snc, Magliano Sabina, +39 0744 91377 Dagelijks open voor diner.

 • Osteria Monte del Grano 1696, strade da Guadamello, San Vito (voorbij Otricoli) Toprestaurant met fantastisch eten en prachtig opgemaakte borden. Gezellig en zeer restaurant met tevens een groot buitenterras. Dagelijks geopend voor lunch en diner.

 • Il giardino segreto, SR Sabina 657 km 12.600 Toprestaurant waar ze producten van eigen boerderij en moestuin serveren. Op de kaart staat Wagyu rund, Maiale nero, Chianina rund. Menu's vanaf € 60,00 p.p. ex drank. Open Vrijdag, zaterdag en zondag voor lunch en avondeten.

 • Rustica. Via Flaminia Ternana, 659, 05035 Narni TR. (aan de doorgaande weg naar Terni) Restaurant met buitenterras terras. Authentieke smaken van typisch Umbrische keuken, aangeboden in een perfecte combinatie van traditie en innovatie. Elke dag een nieuwe specialiteit, vervaardigd van zorgvuldig geselecteerde lokale grondstoffen. Uitgebreide wijnkaart van de beste regionale en nationale labels. Prachtig nieuw gerenoveerd pand met zorg aangekleed gerund door een jong en dynamisch team. Dagelijks open. Sluitingsdag maandag

 • La Pergola Strada Flaminia km 64.000 - ( naast de Hurra) 02046 Magliano Sabina Het restaurant respecteert de seizoenen en biedt gerechten met een authentieke smaak met aandacht voor de grondstoffen van het gebied. Bereiding van het vlees vindt veelal plaats in een van de 2 enorme openhaarden. Dagelijks open van 12:30 - 15:00 en van 19:30 - 23:00Top 12 van restaurants dicht bij Vista sull'oliveto, die wij jullie aanbevelen. Onze top 12 :

 • San Carlo. Pizzeria recht voor ons, op de top van de heuvel, 1 km van hier. Het vlees wat geserveerd wordt komt van hun eigen, tegenover het restaurant gelegen, boerderij. Je kunt ook pizza’s afhalen. Gesloten maandag en dinsdag.

 • Il piccolo borgo. Dit is een agriturismo waar je ook prima kunt eten. Ze hebben echter geen menukaart en de serveerster vertelt wat er die dag op het menu staat. Je kunt altijd kiezen voor een antipasti, pasta, pizza en vleesgerechten gemaakt van locale producten. Pizza afhalen kan ook. Gesloten op zondag en maandag.

 • Il Bosschetto. Vocabolo Quaranta 2, (afslag naar Fianello) Groot buitenterras. Het eten is prima en ook de in een houtoven gemaakte pizza’s. Woensdag gesloten.

 • L’ometto. Dit restaurant ligt op de weg naar Narni, 5 km van Vista sull’oliveto. Neem zeker eens de antipasti, maar zorg er dan wel voor dat je heel veel honger hebt en de tijd. Neem niks meer voor- of na want met deze maaltijd heb je meer dan voldoende. Maandag gesloten.

 • Hotel Umbrie in Orticoli. Goed restaurant met een buitenterras wat uitzicht geeft op de Tibervallei.

 • Le delizie. Via Roma 115 Otricoli. Gezellig restaurant, goed eten. Houtoven pizza, ook om mee te nemen. Vis op bestelling. Woensdag gesloten.

 • Belvedere. Uitstekend restaurant zeker qua prijs kwaliteit. Beraldelli- S. Cristina 99, 05032 Calvi Dell'umbria

 • Hotel Sabina. Via Flaminia. Net voor de oprit van de A1 (tolpoorten) Het beste restaurant voor de visliefhebber. Niet gezellig binnen.

 • Taverne della Goliardia, Via Manlio 18. Reserveren is aan te raden. In de zomer kun je ook heerlijk buiten zitten.

 • Osteria Zio Lillo. Via Cardinal De Lai 8 Magliano Sabina. Laziaanse keuken. Restaurant waar de Italianen graag eten. zo en ma dicht.

 • Tre terzieri Strada Di Borgaria 6, Testazzio net voor Narni. Dit restaurant vind je op de weg naar Narni. Heerlijk eten en goede prijs. De fiorentino biefstuk is een aanrader! (is wel vaak 1 kilo-incl bot)

 • NeraFera. Piazza della Repubblica, Otricoli. Hier worden producten verwerkt in de gerechten van eigen buffelboerderij zoals kaas en tarwe, het zogeheten KM 0. Op het menu staan voornamelijk gerechten met kaas en slechts 2 gerechten met vlees van de buffels. Prima restaurant ook voor vegetariërs. Het restaurant bevindt zich in het centrum van Otricoli in een renaissance paleis uit 1500 en heeft een buiten terras. Open vrijdag en zaterdag vanaf 20.00 zondag alleen voor lunch van 13.00 - 15.00 Prijs is wat hoger dan de meeste andere restaurants.

 • Rustico, restaurant met terras. Typisch Umbrische keuken. via Tuderte 350, Narni scalo

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken waar je heerlijk - en zeker ook goedkoop- kunt eten als je hier op vakantie bent. In onze online reisgids waar je toegang toe krijgt als je bij ons logeert, staan ze allemaal vernoemt.


Buon appetito!!!
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page