top of page

Blogs 

Wat te doen bij slecht weer?Het kan natuurlijk gebeuren dat je net tijdens je vakantie regen hebt. Gelukkig duren de regenbuien hier nooit lang en zeker geen dagen. Ook is het mogelijk dat het bijvoorbeeld in Rome wel hartstikke goed weer is of verderop in Tivoli. Dit kun je makkelijk checken via www.ilmeteo.it. Gelukkig is er genoeg te beleven, zodat een regenachtige dag nog steeds aanvoelt als vakantie.

Top 15 wat te doen bij slecht weer:

 1. Bezoek Orvieto. Deze stad is erg compact en er is enorm veel te zien zoals de prachtige duomo, torre del morre, theater mancinelli, Orvieto underground, pozzo della cava en san patrizio, diverse mooie kerken en interessante musea. Er zijn ook veel leuke winkeltjes, barretjes en restaurants.

 2. Bezoek Assisi. Bekend om de heilige San Francescus van Assisi en zijn beroemde kerken. Een prachtige stad om met slecht weer te bezichtigen. Je zult daar veel kerken bezoeken en zo blijf je droog. Bezoek ook zeker Basilica di Santa Maria degli Angeli met daarin de Porziuncola (kerkje in de kerk) daterend uit de 9e eeuw, dat door de Benedictijnen aan Sint Franciscus werd gegeven. Het is de plaats waar hij zijn roeping ontving. Ook het naastgelegen klooster is de moeite waard.

 3. Bezoek villa Farnese in Caprarola. Villa Farnese dateert uit 1559-1575 en is nog vrijwel in oorspronkelijke staat. De villa is beroemd om zijn talrijke prachtige fresco's. De opdrachtgever tot de bouw van Villa Farnese en tevens de naamgever ervan. Het was de kunstlievende kardinaal Alessandro Farnese (5 oktober 1520 - 2 maart 1589), een telg uit het Huis Farnese, waaruit vele wereldlijke en kerkelijke leiders zijn voortgekomen. De ontwerper was Giacomo Barozzi da Vignola, een van de beroemdste architecten en schrijvers over bouwkunst van de late renaissance. De plattegrond van Villa Farnese is vijfhoekig. Ook de omringende tuinen zijn monumentaal en even indrukwekkend als het gebouw zelf. Ze vormen een belangrijk voorbeeld van de Italiaanse tuincultuur uit de Renaissance. Het bijgebouw is een van de woningen van de Italiaanse president. Het hoofdgebouw is publiek toegankelijk.

 4. Ga overdekt winkelen in Cospea in Terni of in het grote overdekte winkelcentrum Porta di Roma, in Rome Via Alberto Lionello 201

 5. Bezoek het truffelmuseum van Urbani in Scheggino en leer alles over het zwarte goud. Daarna kun je truffelgerechten proeven bij diverse restaurant,. Rij door naar Ferentillo en bekijk het “rariteiten kabinet ” in het mummie museum.

 6. Bezoek een van de prachtige musea die Umbrie en Lazio rijk zijn. Klik hier voor de openingstijden en adressen van de meest belangrijke musea in Umbrië.

 7. Breng een bezoek aan de Italiaanse nationale schilderijencollectie van Umbrië, gehuisvest in het Palazzo dei Priori, in Perugia en bewonder werken van de Umbrische schilderschool, variërend van de 13e tot de 19e eeuw. Laat je betoveren door het altaarstuk van San Antonio, door Piero della Francesca.

 8. Drink een glas Sagrantino in Montefalco of proef de beroemde witte wijn Orvieto classico uit de omgeving van Orvieto. Proef ook de wijnen gemaakt van typisch Umbrische druivensoorten zoals de Trebbiano, Ciliegiolo, Sagrantino of de Grechetto. In onze bibliotheek liggen diverse wijnroutes. Ga wijnhuizen af en geniet binnen van een goed glas wijn.

 9. Ga ergens uitgebreid lunchen. Klik hier voor restaurant tips.

 10. Ontdek de verborgen schoonheid in Orvieto Underground, Narni Underground, Rieti underground of de Roman Amelia Cisterns of de Rocca Paolina in Perugia.

 11. Breng een bezoek aan een Norcineria. Proef van de vele soorten salami’s gemaakt van varkensvlees. Koop degene die je lekker vindt en maak thuis een antipasti en geniet van de salami's met een goed glas wijn en/of je boek.

 12. Ga naar de bioscoop in Narni. Hier draaien ze films met Engelse ondertiteling.

 13. Bekijk een theater voorstelling in Narni.

 14. Bezoek de prachtige en indrukwekkende grotten van Frasassi Localita, Gola di Frasassi, 60040 Genga AN

 15. Ga naar Rome en kies iets uit de onderstaande lijst:

Rome bij slecht weer

Met regen naar Rome gaan heeft een voordeel. Het is er dan rustiger is. De Romeinen zul je niet op straat zien, want die verafschuwen regen. En er is natuurlijk genoeg te zien. Plan een bezoekje aan de sint Pieter en/of de sixtijnse kapel (van te voren kaartjes kopen) Ga shoppen in het grote overdekte winkelcentrum of ga daar naar de bioscoop. ( Porta di Roma)

Plan een bezoekje aan Eataly en laat je culinair verwennen. Of kies ut onderstaande suggesties.

Palazzo Valentino

Onder het Palazzo Valentini in Rome komt de geschiedenis letterlijk tot leven! Aan de hand van de resten van een Romeinse domus (huis) die hier zijn gevonden, hebben onderzoekers met behulp van multimediale technieken het huis tot in detail toe weten op te bouwen.

Als bezoeker treedt je letterlijk in de voetsporen van de Romeinen. Je daalt af naar de resten van de domus, die ooit bewoond werd door een rijke Romeinse familie. Aan de hand van de sporen die zij hebben achtergelaten, hebben onderzoekers en wetenschappers het huis van weleer gereconstrueerd. De beschilderde wanden, vloeren met de meest schitterende mozaïeken, eigen thermen, er valt van alles te ontdekken.


Multimedia

De opgravingen die de afgelopen jaren onder de vloeren van het Palazzo Valentini plaatsvonden, brachten steeds meer resten van een Romeins woonhuis aan het licht. Nu alle werkzaamheden zijn afgerond, kun je het resultaat ervan zien in een waar multimedia spektakel. Je wandelt echt door een Romeinse domus – althans, zo lijkt het dankzij alle licht- en geluidseffecten die de Romeinse tijd onder, boven en naast je tot leven brengen.

Dankzij een driedimensionale reconstructie vol grafische effecten en filmpjes, naar een idee van Paco Lanciani en Piero Angela, wandel je door het ondergrondse complex. De geschiedenis ontvouwt zich letterlijk onder je voeten: je loopt over een glasplaat die beetje bij beetje de schatten die hier zijn teruggevonden onthult. In woord en beeld leer je bijvoorbeeld hoe Romeins metselwerk ontstond, hoe een woonhuis ongeveer was opgebouwd en wat de Romeinen zoal aten.

Het is ongelooflijk te zien hoe de geschiedenis tot leven komt. Je waant je echt even terug in de tijd, zeker als je de warme muur in de thermen voelt of het water van de baden in het frigidarium zachtjes hoort klotsen. Een aanrader voor iedereen die wel eens wil ervaren hoe Rome er vroeger nu echt uitzag!


Openingstijden: dagelijks (behalve dinsdag) van 9.30 tot 17.30 uur

Kaartjes dien je online te bestellen.

Het gehele bezoek duurt ruim een uur.

Adres: Domus Romane di Palazzo Valentini

Via IV Novembre 119, Rome

De Tombe van de Scipiones is het antieke graf van de patrichische Cornelii Scipioni-familie in Rome. De Cornelii Scipioni waren een tak van de invloedrijke gens Cornelia. Adres: Via di Porta S. Sebastiano, 9, 00179 Roma

Basilica san Clemente. De basiliek San Clemente in Rome is een gebouwencomplex rond een 12de eeuwse rooms-katholieke kerk, gewijd aan Paus Clemens I Adres: Via Labicana 95 Roma 00184

San Nicola in Carcere, De San Nicola in Carcere is een basiliek in Rome, gelegen in de wijk Ripa, gewijd aan de Heilige Nicolaas van Myra. Adres: Via del Teatro di Marcello, 46, 00186 Roma Zin een hapje eten? Ciuri Ciuri – waar je Siciliaanse Cannoli kunt eten. Via Labicana, aan de overkant van de basiliek.

The Crypta Balbi, National Roman Museum

De Crypta Balbi behoort tot het complex van het Museo Nazionale Romano in Rome. Hoewel de naam doet vermoeden dat het hier om een crypte gaat, was de Crypta Balbi in werkelijkheid een deel van het Theater van Balbus, dat in de Romeinse tijd op het Campo Marzio, oftewel het Marsveld lag, net als het Theater van Marcellus en het Theater van Pompeius. Lucius Cornelius Balbus, naar wie het theater is vernoemd, was een Romeinse generaal. Achter het podium van 'zijn' theater bevond zich een grote porticus, die de Crypta Balbi werd genoemd. Dit was oorspronkelijk een rechthoekig door open zuilengalerijen omsloten plein, met in het midden een kleine tempel. Na de grote brand in 80 na Chr. werd de porticus geheel herbouwd. In plaats van de zuilengalerijen werd er een geheel nieuw gebouw neergezet, dat meerdere verdiepingen telde. De buitenmuur werd dicht gemetseld, waarschijnlijk om de hitte beter buiten te kunnen houden. Op de begane grond waren open arcaden waarin winkeltjes gevestigd waren, net als bij het Theater van Marcellus. De Crypta Balbi is deels bewaard gebleven. Naast de resten van de oude porticus vind je in het museum ook allerhande vondsten die ter plaatse zijn opgegraven. Om dit alles goed in de geschiedenis van het Romeinse rijk te kunnen plaatsen, heeft men een tentoonstelling ingericht over hoe Rome er tussen de 5de en 10de eeuw na Chr. uit heeft gezien.

Nationaal Museum Rome Crypta Balba is onderdeel van het Nationaal Museum van Rome (Museo Nazionale Romano), samen met Palazzo Altemps, Palazzo Massimo alle Therme en de Thermen van Diocletianus. Met een ticket heb je toegang tot alle vier vestigingen. Een ticket is drie dagen geldig. Adres: via delle botteghe oscure


.Waterstad Rome - Vicus Caprarius Als je in Rome bent geweest, heb je vast de Trevi-fontein bezocht. Maar heb je je ooit afgevraagd: "Waar gaat dat water naartoe nadat toeristen het hebben bekeken en hun munten erin hebben gegooid?" Daarvoor moet je onder het straatoppervlak van Rome zijn- , Vicus Caprarius - de stad van water die zich 9 meter onder het straatniveau uitstrekt. Je kunt de Vicus Caprarius enkel op afspraak en gids bezoeken. Plan hier je bezoek.

VICUS CAPRARIUS Vicolo del Puttarello, 25 (Trevifonteingebied) - Rome


Case Romane del celio Adres: Clivo di Scauro adiacente piazza Santi Giovanni e Paolo De romeinse huizen van de Celio onder de basilica dei Santi Giovanni e Paolo, op de hellingen van de heuvel caelius, op de Clivus Scauri, tussen het Colosseum en het Circus Maximus, waren voor het publiek geopend in 2002. Samen met de Opgravingen van San Clemente zijn één van de meest fascinerende plekken van Rome ondergrondse en voor de buitengewone staat van instandhouding van de met fresco' s gedecoreerde kamers en de zeer hoge artistieke waarde en religieuze belang van de site. Het domus, ook bekend als het huis van de martelaren Johannes en Paulus, bevatten meer dan vier eeuwen geschiedenis en getuigen van de overgang en de co-existentie tussen heidendom en christendom. De grote kamers met fresco' s, de oorsprong van de werkplaatsen en magazijnen van een gebouw populair bij de meeste plannen (insula), waren in feite omgetoverd in de loop van de 3de eeuw. v .Chr. in een elegante domus. Binnen kunt u genieten van enkele van de mooiste fresco' s van de laat-Romeinse periode.

Ben jij een liefhebber van de klassieke meesters en in het bijzonder van Caravaggio?

Maak dan een wandeling langs de mooiste werken van Caravaggio in Rome. In het centrum van Rome zijn meer dan twintig originele werken van barokmeester Caravaggio te bewonderen. Trek een paar stevige schoenen aan en ga ze bekijken. Het lukt in 1 dag, met onderweg voldoende tijd voor een koffiepauze en een snelle lunch. Mijn favoriete werk is die van Madonna di Loreto uit 1605 in de Sant’Agostino kerk (beter bekend als Madonna dei Pellegrini) Waar vind je de werken van Caravaggio? Je leest het in deze blog van Saskia.

Niet alle werken van Caravaggio hangen altijd op hun vaste plek. Zijn schilderijen worden regelmatig uitgeleend aan (buitenlandse) musea, zoals nu voor de expositie Caravaggio – Bernini. Barok in Rome in het Rijksmuseum in Amsterdam.

39 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page