top of page

Blogs 

In welke periode kun je het beste naar Umbrië?

Bijgewerkt op: 5 dec. 2023

Dat is een vraag die ons nog wel eens gesteld wordt. Het is ook een hele lastige vraag, want het antwoord is heel persoonlijk.

Wat wil je doen? Wil je iets ondernemen zoals fietsen, wandelen, steden bezoeken? Ben je een zon aanbidder en lig je liefst elke dag te bakken op het zwembad terras?


Ik heb een overzicht gemaakt van maand tot maand zodat je kunt zien wat het weer doet in die maanden. Maar... weer laat zich niet makkelijk voorspellen. Dit lijstje in voortgekomen uit onze ervaring van de afgelopen 11 jaar. De temperaturen zijn gemiddelde. Het geeft een globale indruk hoe het hier is qua temperatuur in de genoemde maand.


Microklimaat Maar voordat we naar het maandoverzicht gaan, moet ik eerst nog wat uitleggen. :

Hoewel Umbrië tot een van de 4 kleinste regio's behoord van Italië is het toch best redelijk groot , Umbrië is zo groot als Zeeland, noord- en zuid Holland samen. De temperatuur in Zuid-Umbrië is niet te vergelijken met het noorden van Umbrië, en plaatsen rond de meren of hoog in de bergen. Vista sull'oliveto ligt in Poggiolo, in het uiterste zuiden van Umbrië en op zo'n 350 m boven de zeespiegel. Onze B&B wordt omringd door 3 bergen. Achter ons zijn de voorlopers van de Apennijnen, voor ons ligt monte Cimini en links van ons de monte Sorate. Deze bergen zorgen ervoor dat we in dit gebied kunnen spreken van een microklimaat. We worden letterlijk door deze bergen beschermd en daardoor is het hier vaker mooier weer en regent het minder. Onze gasten kunnen dat beamen. Vanaf het zwembad terras zien we regelmatig donkere wolken aankomen die vanuit de Apennijnen komen of vanuit de Tibervallei. Iedereen pakt dan snel zijn spullen bij elkaar om niet natgeregend te worden. "Laat alles maar liggen", zeggen wij dan, "Deze bui trekt over en komt niet bij ons." En 9 van de 10 keer hebben we gelijk.


Boerenwijsheid

Ook is er een boeren-weer-wijsheid, die de dorpelingen erop nahouden, die luidt; Draagt San Pancrazio een hoed,

dan komt regen je tegemoet. En het grappige is ,dat dit nog waar is ook!

San Pancrazio is een berg die behoord tot de voorlopers van de Apennijnen. Op de kale helling van San Pancrazio is Calvi dell'umbria gebouwd, de gemeente waaronder Poggiolo valt. Als de top van de berg niet meer zichtbaar is door wolken, dan kunnen we ervan op aan, dat we regen krijgen.


Het weer van maand tot maand Januari : 5 of soms kouder tot 15 graden Alle toeristen zijn nu echt weg. Tijd om er heerlijk op uit te trekken. Je bent bijna alleen in het paradijs. Sta als eerste in de rij bij de uitverkoop die op 1 januari begint. Het zonnetje laat zich regelmatig zien en is nog aangenaam warm. Het komt zelden voor dat het echt heel hard vriest. Zeker overdag. Langzaam gaan de dagen lengen. Februari.: 5 tot 15 graden. Meeste kans op regen of sneeuw. Deze maand is het meest wisselvallig. Het is heel koud en nat, of het is prachtig weer. Het gebeurd echter zelden dat er in Poggiolo ( serieus) sneeuwt valt of dat het vriest dat het kraakt. De laatste keer was 11 jaar geleden.


sneeuw in 2012

Maart 10 tot soms al 24 graden De natuur begint langzaam te ontwaken en tovert de omgeving om in 50 tinten groen. De hop en de zwaluwen keren terug maar ook andere trekvogels. We zien de eerste vlinders.


April 10 tot 24 graden en soms meer. Umbrië verandert in èèn grote bloemenpracht. Je ziet de wilde orchideeën en cyclaampjes, De eerste klaprozen verwarmen zich aan de zon. De nachtegaal zingt het hoogste lied, ook in de donkere en stille nachten, maar ook de wielewaal en de koekoek laten weer van zich horen.Mei 18 tot 26 graden of meer

De bomen staan volop in blad, de bloesem is al bijna weer uitgebloeid maar alles is gekleurd in fris vers groen. Mei is de meest wisselvallige maand. Niet zelden vallen er serieuze regenbuien. Maar het goede nieuws is dat het hier nooit dagen achter elkaar regent. Vaak maar enkele uren. Grote kans dat je al heerlijk kan zonnen bij het zwembad en dat het zwembadwater al aardig is opgewarmd. De temperaturen zijn al goed en grote kans dat er buiten ontbeten wordt en dat zelfs het diner buiten wordt geserveerd.


Juni rond de 26 graden en zelfs meer

Het begint al op zomer te lijken. Dit is de maand dat de vuurvliegjes overal te zien zijn. Echt, een machtig mooi schouwspel! Het weer is stabiel en de zon schijnt uitbundig. Buiten eten is een feit. Het gebeurd zelden dat we binnen moeten eten omdat het weer het niet toelaat om buiten te zitten.Juli gemiddeld rond de 30 graden Het is nu echt zomer. Het is heerlijk weer met lange zwoele avonden.

De krekels overstemmen het getjilpt van de vogels. De aarde begint al dor te worden. Vanaf mei is er geen noemenswaardige regen meer gevallen. Het is het langste licht. De zon gaat tegen 20.45 u onder.


Augustus gemiddeld zo'n 34 graden met uitschieters naar 40 graden

Het is volop zomer. Augustus is dan ook de warmste maand. Het is dan ook niet voor niets dat de Italianen massaal vakantie nemen in deze maand. De stranden lopen vol want iedereen zoekt de verkoeling op. De grote steden lopen leeg. De zonnebloemen staan nu prachtig in bloei en de graanvelden beginnen goudgeel te kleuren. Nog even en het graan kan geoogst worden. De geluiden van de cicaden vullen de dagen en nachten en geven je het gevoel dat je in een tropisch land ben. De eerste hazelnoten kunnen geraapt worden. Dit kan tot eind september.September 24 tot 30 graden

Een maand om er heerlijk op uit te trekken en actief bezig te zijn: fietsen-wandelen-steden bezichtigen. Maar ook zonnen en zwemmen is nog steeds een zeer goede optie.

De natuur snakt naar water na een lange droge zomer. De grond begint te scheuren in allerlei grillige patronen. Maar gelukkig valt er af en toe een spatje regen. "s Avonds kun je nog heerlijk buiten zitten. In deze maand worden de eerste druiven geplukt en de zonnebloemen geoogst.Oktober 20 tot 28 graden

De maand dat wij beginnen met de pluk van de olijven en onze gerechten weer kunnen besprenkelen met kakelverse olijfolie. Ook de laatste druiven worden geplukt waarna we na zo'n 18 maanden weer kunnen genieten van tongstrelende wijnen. In oktober valt er weinig regen. We hebben zelden meegemaakt dat we niet kunnen plukken omdat het weer slecht is. Het is daarin tegen vaak nog heel erg warm. Plukken in een shirtje met korte mouwen is meer regel dan uitzondering. De nachten beginnen wat koeler te worden maar met een vliesdeken om je heen, is het nog steeds heerlijk om 's avonds buiten te zitten.November 15 tot 22 graden Het moment dat de meeste boeren de olijven gaan oogsten. Ook de kastanjes worden nu "opgeveegd" en overal zijn er oogstfeesten. De natuur kleurt langzaam in prachtige herfsttinten.

In de zon voelt het echter veel warmer. Helaas is het nu vroeg donker. De zon is onder rond 16.45 u


December 5 tot 15 graden Kerst en oud en nieuw in Italië. De straten en pleinen zijn prachtig verlicht. en in vele steden en dorpen zien we levende kerststallen. Een stad als Rome is werkelijk prachtig in deze periode. Een BBQ tijdens de kerst is niet uitgesloten. De temperaturen kunnen nog zeer aangenaam zijn , zeker als je je overdag laat opwarmen door de zon.Eerder donker Hoe dichter je bij de evenaar komt hoe eerder het donker wordt. Italië ligt veel zuidelijker dan Nederland en België. Hierdoor zijn de dagen hier korter dan in Nederland en België. In de zomermaanden is het verschil het grootste. In juli hebben we de langste dag. De zon gaat dan om 20.45 u onder. Zelf vind ik dit heerlijk. De hitte van de zon maakt plaats voor wat verkoeling. En hoe romantisch is het om te dineren bij kaarslicht!


Je keuze in welke periode je het beste naar Vista sull'oliveto kunt afreizen is nu makkelijker gemaakt. Kort samengevat: Wil je actief bezig zijn en/of steden bezoeken, dan is het voor- en najaar een perfecte periode. Ook als je horde mensen wilt voorkomen. De meeste zonzekerheid en ( zeer) warme temperaturen heb je in juni, juli, augustus en september.

Of je nu komt overwinteren, een actieve vakantie in wilt plannen, of wilt genieten van Dolce far Niente; Umbrië heeft voor ieder wat wils.
Recente blogposts

Alles weergeven

Orvieto

Comments


bottom of page